Bartomeu Muñoz nega que manipulés concursos públics per enriquir-se

L'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet no contesta les preguntes de la fiscalia referides a les escoltes telefòniques

La declaració de l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz arrenca la segona jornada del judici del cas Pretòria
Manuel Altozano / Dani Sánchez Ugart
14/03/2017
3 min

San Fernando de Henares / MadridEl segon dia del judici pel cas Pretòria ha arrencat aquest dimarts a Madrid amb la declaració de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, per a qui la fiscalia demana 6 anys i 10 mesos de presó per haver manipulat, sembla, dos concursos públics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Muñoz ha argumentat que signava el que li deien el secretari i l'interventor Ajuntament i ha negat qualsevol intervenció en l'operació Pallaresa, un 'pelotazo' urbanístic al seu municipi pel qual es va embutxacar presumptament 1,7 milions d'euros en comissions il·legals. Muñoz ha arribat a afirmar que desconeixia completament l'operació. Però la fiscal Ana Cuenca ho ha posat en evidència quan ha reproduït les seves converses gravades amb el presumpte cervell de la trama, Luis Andrés García, 'Luigi'.

En l'operació Pallaresa, un dels tres 'pelotazos' al cinturó de Barcelona que es jutgen aquests dies a l'Audiència Nacional, Muñoz i Luigi van tenir com a còmplice Josep Singla, un dels propietaris inicials dels terrenys. Muñoz, però, va relatar al tribunal que només coneixia Singla "de tres o quatre inauguracions". Quan la fiscal li va preguntar si havia pressionat Singla en alguna ocasió en la tramitació del 'pelotazo' urbanístic, l'exalcalde ho va negar. La reproducció de la següent conversa amb Luigi, el va tornar a deixar en evidència. "Vull que Singla s'agenolli als meus peus", va dir Muñoz a Luigi. "Menys ploriquejar i més agrair", afegia.

Muñoz s'ha desdit de la seva declaració davant de la policia, però ha ratificat les declaracions que ha fet fins ara davant dels jutges. Muñoz ha assegurat que ell "feia d'alcalde" i, per tant, dirigia políticament l'Ajuntament però no de manera tècnica. "Jo mai he fet servir l'Ajuntament per manipular concursos ni n'he obtingut cap benefici". També ha negat que permetés que altres s'enriquissin amb els projectes municipals.

"Un alcalde no executa projectes, ho fan els tècnics", ha asseverat. Muñoz ha negat que també tingués cap relació professional amb Luis de Andrés, 'Luigi', presumpte cap de la trama, i amic personal de l'exalcalde des dels anys 70, segons ha relatat Muñoz, que ha negat que 'Luigi' dirigís "de fet" l'Ajuntament: "Només el dirigia l'alcalde i els seus regidors".

Pretòria: el judici contra la corrupció al cinturó de Barcelona

Insults a la interventora: el que revelen les converses gravades

La fiscal ha mostrat a Muñoz algunes de les escoltes telefòniques, però ell s'ha negat a comentar-les, perquè entén que van ser obtingudes de manera abusiva. En les converses se'l sent insultar obertament i amb llenguatge groller la interventora de l'Ajuntament, que es negava a fer determinades gestions per afavorir les maniobres suposadament irregulars de les quals està acusat. Pots sentir les converses en aquest vídeo, de la sessió d'avui del judici.

Sí que ha respost, però, a les preguntes concretes sobre la requalificació de terrenys de la Pallaresa, que després d'un canvi d'ús va generar unes plusvàlues de gairebé 16 milions d'euros que, presumptament, els acusats es van repartir. Muñoz ha defensat que l'operació va generar ingressos extres per a l'Ajuntament, i que els motius per al canvi d'ús van ser tècnics.

En la jornada d'ahir, la primera d'un judici que s'allargarà fins al setembre, la fiscalia va anunciar un pacte amb diversos dels acusats, entre els quals hi ha Macià Alavedra. Si l'exconseller d'Economia accepta els fets i paga les multes i les quantitats que es va embutxacar, la fiscalia Anticorrupció rebaixarà la petició de penes, que de moment és de 6 anys i 9 mesos de presó.

Dos acusats més van acceptar penes de 6 mesos de presó per ajudar Alavedra a ocultar fons a Andorra, mentre que un tercer, Manuel Carrillo, hauria arribat a un pacte similar amb Anticorrupció, que es concretarà més endavant.

stats