Sant Cugat vira a l'esquerra enmig d'escridassades dels partidaris de JxCat
Mireia Ingla (ERC) és la nova alcaldessa amb el suport del PSC i la CUP
Sant Cugat del VallèsCrits de ràbia, d'emoció, escridassades i ovacions en el ple més mogut que es recorda a Sant Cugat del Vallès. Mireia Ingla és la nova alcaldessa de la ciutat i les esquerres expulsen del govern municipal JxCat, després de tres dècades de domini convergent en un dels feus històrics de la formació. El ple municipal ha triat Ingla amb 13 vots –majoria absoluta– gràcies a l'acord signat a última hora entre ERC, el PSC i la CUP. JxCat, que havia sigut la força més votada el 26 de maig, se'n va a l'oposició trenta-dos anys després i, per si no ho tenia clar, la nova alcaldessa ja sap que ni el partit ni els seus seguidors li faran la vida fàcil.
Tan bon punt ha arribat, Ingla ja ha hagut d'escoltar com se la xiulava des d'una part del públic. "155, 155, 155", li retreien per haver acabat pactant amb el PSC. "Traïdors! Fora!", continuava escoltant mentre es dirigia a la seva cadira, encara no la d'alcaldessa. Els seus seguidors han intentat reduir els crits en contra elevant encara més la veu: "3%, 3%, 3%", han dit als postconvergents. La promesa "per imperatiu legal, per Sant Cugat i per la República" de la nova alcaldessa ni tan sols s'ha arribat a sentir.
Ha sigut el preludi del que acabaria passant en l'elecció de l'alcaldessa. Crits i retrets constants per part d'aproximadament un terç dels assistents al plenari de constitució de l'ajuntament. L'altre terç no parava de cridar "alcaldessa" a Ingla i encara n'hi havia un altre que s'ho mirava tot de manera incrèdula. "Estic flipant. No ho havia vist mai", explicaven alguns. Ingla, un cop ja havia sigut escollida alcaldessa, fins i tot ha advertit que desallotjaria la sala si no es permetia parlar als portaveus. "Els demano que no em neguin la paraula", ha expressat la portaveu de la CUP, Núria Gibert, davant els crits constants contra ella. Gibert ha celebrat que el canvi polític hagi arribat a Sant Cugat.
Els crits s'han anat apagant progressivament –als representants de Ciutadans també els ha costat articular paraula– i l'alcaldessa ha pogut dirigir el primer discurs al plenari. "Després de 32 anys del mateix projecte polític, moltes persones han vist les eleccions com una oportunitat de canvi", ha remarcat, tot criticant que els governs convergents "no hagin representat tothom". Ella s'ha compromès a "fer d'alcaldessa" per als que pensen igual que ella i també per als que hi estan frontalment en contra. El problema de l'habitatge, dels desnonaments –"que ens ha costat molt de temps assumir que a Sant Cugat n'hi havia"– i la mobilitat seran els principals reptes de la ciutat.
L'acord de govern amb cupaires i socialistes n'exclou el debat nacional. Una situació que Ingla ha explicat que no representava "cap renúncia" als plantejaments de cadascú, ja siguin independentistes o federalistes. "Tenim dret a decidir quin futur volem com a poble, però no malbaratem el present", ha remarcat. "Qui prefereixi la crispació al diàleg no ajudarà a tirar endavant la ciutat ni el país", ha afegit tot seguit, insistint que lluitarà perquè l'enfrontament que s'ha viscut en el primer ple del mandat no sigui la tònica dels quatre anys vinents.
El nou govern de Sant Cugat, encapçalat per Ingla, estarà format per vuit dones i cinc homes.
Canvi tres dècades després
Asseguts entre els convidats hi havia els tres últims alcaldes de la ciutat. Fortuny, que avui ha posat punt final a un any i vuit dies en el càrrec, i immediatament situats darrere seu Mercè Conesa i Lluís Recoder. Són alguns dels representants d'un model de ciutat que s'ha allargat durant trenta-dos anys i que, en el seu discurs, Fortuny ha defensat que té "drets d'autor". Serà aquest mateix model "amic de les empreses i de la col·laboració público-privada" el que continuarà defensant ara des de l'oposició al costat d'altres valors que considera que han impregnat la ciutat del segell convergent: "Una ciutat verda, generadora d'oportunitats, amb humanisme a escala humana, respectuosa amb el medi ambient, viva i emprenedora".
La fins ara alcaldessa de Sant Cugat ha assegurat que a partir d'ara JxCat farà una oposició "exigent i fiscalitzadora" oferint la mà als grans consensos de ciutat. Fortuny ha subratllat que ho han intentat "tot" per continuar al govern municipal, però ERC ha preferit optar per un altre pacte de ciutat. De fet, JxCat també va obrir negociacions per incorporar a l'executiu el PSC, però finalment els socialistes van preferir aliar-se amb els republicans.
El portaveu del PSC i futur tinent d'alcalde, Pere Soler, ha sigut rebut a crits de "botifler, no et volem a Sant Cugat". Ell ha reivindicat el "diàleg" per avançar en política i també la "neutralitat de l'espai públic". De moment, si no hi ha nova ordre, a la façana de l'Ajuntament continuarà penjada una pancarta gegant que reivindica la llibertat dels presos polítics.