Sánchez torna a tancar la porta al referèndum: "Podran reclamar el que vulguin, però no es produirà"
La taula de diàleg no es tornarà a reunir abans que acabi aquest any
Madrid / BarcelonaEls intents de la Generalitat de tornar a posar a l'agenda un referèndum per a Catalunya han tornat a topar amb un cop de porta que no és nou, el del president espanyol, Pedro Sánchez. "Podran reclamar el que vulguin, però no es produirà", ha afirmat taxatiu el cap de l'executiu estatal en la roda de premsa de balanç de l'any a la Moncloa. Sánchez ha contestat així a les paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va aprofitar el discurs de Sant Esteve per demanar avançar cap a un "gran acord" de cara a l'any que ve que posi les bases per a un nou referèndum a Catalunya. El president espanyol ha reiterat que una consulta sobre la independència d'un territori de l'Estat no cap a la Constitució i que els socialistes, malgrat que la Generalitat vulgui incloure aquesta demanda en una segona fase de la taula de diàleg, no estan disposats a cedir.
Pedro Sánchez, de fet, ha evitat contestar si la Moncloa està disposada a concertar una altra reunió d'aquest òrgan. Ara bé, fonts de la Generalitat consultades per l'ARA admeten que la taula de diàleg no es tornarà a reunir aquest any. Les mateixes fonts recorden que es tracta d’un incompliment perquè el president espanyol s’havia compromès a fer dues reunions el 2022 i encara en faltava una. Tot i això, des de la Generalitat intenten portar l’aigua al seu molí i asseguren que si la segona reunió no es farà és "perquè el govern espanyol s’ha tensionat per tot el que ha passat a Madrid amb la reforma del Codi Penal".
Una reforma de la qual Aragonès treu pit i que a la plaça Sant Jaume es considera que és un exemple que "el diàleg funciona" i que té "resultats públics i notoris". També l'ha defensat aquest dimarts Pedro Sánchez, que ha reiterat que s'ha homologat a Europa el Codi Penal espanyol derogant la sedició i introduint canvis en la malversació. I, en aquest sentit, ha insistit que "no es destipifica" aquest últim delicte, davant les crítiques de l'oposició pel risc que pugui suposar per a les causes obertes per corrupció. Els socialistes consideren que amb la nova redacció d'aquest tipus penal s'hi podrien encabir els acusats per organitzar l'1-O –tot i que amb una rebaixa de penes–; en canvi, ERC interpreta que en quedarien fora.
Sigui com sigui, després d'aquesta reforma del Codi Penal per desjudicialitzar el conflicte català, la Moncloa dona per culminat el diàleg amb la Generalitat perquè considera que la situació a Catalunya ja és millor que la del 2017. "Avui la Constitució es compleix a tots els territoris del país, també a Catalunya", ha afirmat el president espanyol, que ha reiterat que el conflicte català és de "convivència" i que l'agenda del "retrobament" del govern espanyol ha servit per millorar-la. "He pres decisions arriscades per un problema que vaig heretar, no vaig provocar. Avui Catalunya i Espanya estan millor que el 2017", ha afegit.
El president espanyol, en aquest sentit, ha volgut restar importància a les crides de la Generalitat de parlar d'un referèndum per a Catalunya, que creu que és un debat "del passat", i ha assegurat que en totes les reunions de la taula de diàleg el Govern ha posat aquesta qüestió sobre la taula. "En totes les reunions que hi ha hagut, l'independentisme ha suscitat aquest debat. El debat sobre la independència sempre ha estat sobre la taula i sempre han trobat la mateixa resposta per part del govern d'Espanya: no hi cap a la Constitució", ha subratllat. Sánchez, a més, ha presentat l'independentisme com un moviment que va "contra els temps" perquè la tendència global, ha dit, no és la de "compartimentar la sobirania, sinó compartir-la". Tot i el cop de porta de Sánchez i que abans que acabi l'any no es torni a reunir la taula de diàleg, des de la Generalitat es garanteix que "els contactes" amb el govern espanyol "continuen" i es mostren convençuts que podran posar sobre la taula la proposta de referèndum.
La reforma judicial per renovar el TC
Precisament, sobre el compliment de la carta magna, Sánchez ha aprofitat per retreure al PP el seu bloqueig per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que afecta també el Tribunal Constitucional (TC). Aquesta tarda el CGPJ torna a reunir el seu ple per intentar elegir els dos candidats que li pertoquen per al TC després de la votació fallida de la setmana passada. El govern espanyol va intentar impulsar una reforma judicial per canviar les majories en l'òrgan de govern dels jutges que forcés la renovació del TC. Una reforma que el mateix alt tribunal va suspendre i a què aquest dimarts Sánchez ha restat "urgència" si el CGPJ tria els seus dos candidats aquesta tarda, ja que en desbloquejaria la renovació.