Sánchez tanca files amb el rei i frena el debat sobre la república
Assegura que el PSOE no contribuirà a la “inestabilitat”
Madrid“Defensem la monarquia parlamentària. No soscavarem les bases del pacte constitucional ni contribuirem a la inestabilitat”. Amb aquesta contundència es va expressar aquest dilluns el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en relació amb les noves informacions sobre el rei emèrit, Joan Carles I. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón va decidir dilluns reobrir la investigació sobre les converses de l’empresària Corinna Larsen i l’excomissari José Manuel Villarejo sobre l’origen presumptament irregular de la fortuna a Suïssa de l’anterior monarca, però per al cap de l’executiu hi ha “dos plans de debat”: el de la possible corrupció, reprovable, i el de l’arquitectura institucional de l’Estat, intocable.
Quan els indicis eren només sospites i les investigacions preliminars, parlar de la monarquia era incòmode per a Sánchez i esquivava el debat. Ara, però, Joan Carles I està acorralat i la decisió de Felip VI de renunciar a la seva herència i retirar-li l’assignació econòmica ho ha canviat tot. En una entrevista a Telecinco, el líder del PSOE va voler traçar aquesta distinció entre la vessant que afecta el rei emèrit i el debat entre monarquia i república. Sobre la primera qüestió, Sánchez va aplaudir els “passos” que Felip VI està fent per donar una imatge de “transparència” i “exemplaritat” institucional. Així, va celebrar també que la justícia estigui actuant davant les informacions “inquietants i pertorbadores” que s’estan coneixent sobre els negocis tèrbols de Joan Carles I.
El pacte constitucional
Si Sánchez té clar que totes les decisions que allunyin Joan Carles I de la imatge d’Espanya són “benvingudes”, també que la defensa de la monarquia per part del partit del qual és secretari general és també robusta. En l’entrevista va recordar que el PSOE és un dels partits que va participar activament en el “pacte constitucional”, que inclou la monarquia parlamentària com a forma d’Estat, i que aquest meló no s’ha d’obrir. Per a Sánchez, aprofitar la tessitura per qüestionar la utilitat o legitimitat de la monarquia és “barrejar debats”, encara que un dels que ho faci sigui el seu vicepresident segon, Pablo Iglesias, que fa uns dies va assegurar que s’està obrint pas un “esperit republicà, un horitzó de república plurinacional i solidària” pel degoteig de notícies sobre Joan Carles I.
Tot i l’evident opinió discrepant entre socis de govern, la monarquia no és objecte de debat ni serà motiu de friccions que puguin desestabilitzar la coalició, sobretot perquè Podem té clar quins són els límits de l’oposició interna que pot plantejar al PSOE. Més que la de la monarquia, el partit lila prioritza la continuïtat del govern, que gaudeix de salut de ferro, segons les dades del CIS. Dilluns es va publicar un nou baròmetre que reforça el tàndem PSOE-Podem. Els socialistes pujarien fins al 32,4% d’estimació de vot -el 10 de novembre van obtenir el 28% dels sufragis-, mentre que Unides Podem arribaria al 12,6%, gairebé tres punts més que als comicis.
Fa uns dies ja es va publicar un altre baròmetre en el qual el PP també es veia reforçat -arribava fins al 21,2% en estimació de vot-, però aquesta nova enquesta li augura una reculada fins al 19,4%, per sota del 20,8% del 10-N. El retrocés del partit de Pablo Casado beneficiaria Vox, que obtindria un 12,3% de suports, mentre que Cs continuaria estancat en un 8,7%. El partit taronja va veure com el CIS li somreia a mitjans de maig i pujava fins al 10,5%, però el canvi de rumb d’Inés Arrimadas de moment no s’està traduint en un creixement demoscòpic. L’enquesta encara no recull l’estat d’ànim derivat de l’acord pel fons de reconstrucció europeu que Sánchez ha rebut amb optimisme i que dilluns va assegurar que servirà per reactivar l’economia i crear llocs de treball.