L’ESCENARI ESTATAL
Política24/01/2016

Sánchez s’espolsa la pressió amb un atac frontal al PP i a Podem

El PSOE avisa Rajoy que ha d’intentar ja ser investit o plegar, i acusa Iglesias d’ordir un “xantatge”

F. Casas / M. Ferrer Fornells
i F. Casas / M. Ferrer Fornells

MadridPablo Iglesias primer i Mariano Rajoy després van situar divendres la pilota a la teulada de Pedro Sánchez. Malgrat la seva debilitat interna, l’aritmètica del 20-D dóna al líder socialista i als seus 90 escons la possibilitat de triar entre donar suport a Rajoy, l’opció preferida per l’establishment però que acabaria amb la seva carrera política i amb el rol d’alternativa dels socialistes en anys, o intentar liderar l’alternativa d’esquerres que voldrien les seves bases però plena d’incògnites i limitacions. Després de quedar descol·locat divendres, ahir el PSOE va emetre un dur comunicat en què mirava de recuperar terreny i espolsar-se la pressió, tenint molt en compte també que, si no hi ha cap canvi d’última hora, dissabte vinent hi ha convocat un comitè federal al qual Sánchez no vol arribar amb una negociació oberta. Ferraz és una olla a pressió.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els atacs al PP i a Podem van ser contundents. Amb Rajoy manté la negativa al diàleg i el desafia a complir el seu deure constitucional de sotmetre’s a la investidura de seguida i en primer terme o a anar-se’n cap a casa. I d’Iglesias afirmava que els termes de la seva oferta, amb dibuix de govern inclòs, estaven plantejats des del “xantatge” i el “partidisme”.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes també consideraven “partidista”, a més d’“inacceptable”, la posició de Rajoy, que només explicava, segons ells, “la complicada situació judicial que afronta el seu partit, imputat per corrupció”, en referència al cas Bárcenas. El PSOE exigia el compliment “escrupolós” dels procediments democràtics i insistia que és Rajoy qui té “l’obligació constitucional” i l’“encàrrec reial” de sotmetre’s a una investidura de la qual fuig perquè no té encara prou suports. Si no ho fa, deien, hauria “de renunciar-hi definitivament” i no especular mogut per l’ànim de “supervivència personal”.

Els socialistes es referien també a la nova ronda convocada pel rei dient que ells no mouran peça en forma de negociació mentre duri aquest procés. El PSOE explicava que només ho farien si Felip VI els hi demanés després de constatar que Rajoy ha fracassat. I, quan comencin a negociar per aconseguir un govern estable, no ho faran a partir “del xantatge” de Podem, que malgrat tot ha relaxat exigències inacceptables per al PSOE i els seus barons, com ara el referèndum català.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez es treballa Rivera

Sánchez redueix als “contactes i el diàleg” amb la resta de partits per analitzar la situació el seu paper aquests dies. Res de negociació. És el que va fer ahir. Va parlar ja amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, a qui voldria incorporar com a element moderador d’un pacte amb Podem. Els liberals, però, s’hi neguen en rodó i abonen la proposta de Rajoy d’un gran pacte a tres (PP, PSOE i C’s) que doni estabilitat. De fet, el cap de l’executiu té previst oferir a Sánchez entrar al seu govern i obrir la reforma constitucional, així com fer altres reformes estables gràcies a la gran majoria de què gaudiria la fórmula. Rivera no va dir res ahir. Ho va fer el portaveu del partit al Congrés, i cara visible del sector més conservador, Joan Carles Girauta: “Si Podem forma part de la solució, no hi serem”, va avisar. El seu vot serà no a qualsevol solució que passi per Iglesias. L’escenari d’eleccions no és el preferit per ells (seria “un fracàs indesitjable”), però és millor que un govern escorat a l’esquerra i que sigui més dialogant davant el procés català.

Cargando
No hay anuncios

A qui no ha trucat encara Sánchez és a Iglesias. Va preferir primer estendre la mà a Rivera. El líder del PSOE i el de Podem només han parlat dues vegades des del 20-D. La relació entre els dos referents de l’esquerra és, ara per ara, quasi inexistent. De fet, Iglesias no té problemes a assegurar que, en la curta distància, li cau més bé Rajoy que el secretari general socialista. Després d’haver tingut la delicadesa de no avisar-lo de la proposta que comunicaria a Felip VI, Iglesias va enviar divendres un missatge de text a Sánchez per començar a parlar. Un diàleg que els tots concorden que ha de ser tan transparent com es pugui i, si convé, retransmès per streaming. El líder del PSOE va recollir el guant i va dir que li trucaria el cap de setmana. Però ahir a la nit, en el moment de tancar l’edició, no havien parlat.

Mentrestant, Podem no vol perdre el protagonisme i Iglesias va sortir ahir a la nit, en un anunci d’última hora, a parlar a La Sexta noche -l’espai que el va catapultar com a tertulià- per explicar les claus de l’acord de govern que proposa i donar resposta a l’andanada de Ferraz. Durant tot el dia els seus dirigents van mantenir-se en silenci després de l’atac de Sánchez. Només el líder a l’Aragó, Pablo Echenique, va criticar que el PSOE els acusés de “xantatge”. “No és moment de paraules gruixudes. La gent ha demanat canvi i valentia per al diàleg. No podem regalar quatre anys més al PP”, va publicar en un tuit.

Cargando
No hay anuncios

El Senat, barricada de la dreta

Rajoy també vol aprofitar el seu momentum. Lluny de quedar-se de braços plegats, ahir compareixia només quinze hores després d’anunciar que declinava l’oferta del rei. I ho va fer des d’Andalusia, una tribuna simbòlica per intentar burxar més en les divisions dins del PSOE. El líder del PP va dibuixar davant dels seus tot l’escenari després del 20-D i va reivindicar que ell manté la seva candidatura a la reelecció. Ara bé, si les esquerres acaben pactant, Rajoy ja avisa que els farà la vida impossible des de l’oposició. “Asseguro que la majoria absoluta del PP en el Senat i la majoria [sumant amb C’s] a la mesa del Congrés és garantia que no es faran disbarats i es mantindrà la unitat d’Espanya”, va advertir. De la mà de Rivera a la mesa de la cambra baixa, els populars poden vetar o endarrerir debats, mentre que la seva majoria absoluta al Senat, tot i no tenir l’última paraula en l’elaboració de lleis, sí que pot retardar els tràmits. Rajoy podria així bloquejar l’activitat del govern que els enviï a l’oposició.

Cargando
No hay anuncios

El líder del PP, entre crits de “Presidente, presidente ”, va tornar a posar sobre la taula l’oferta d’un tripartit amb el PSOE i C’s com a única fórmula per evitar l’escenari de repetir eleccions i donar estabilitat. I la resta del discurs el va dedicar a atacar Sánchez. “Per ser president d’Espanya no n’hi ha prou humiliant-se i hipotecant-se, necessitem un president amb dignitat”, va dir, i va acusar Iglesias d’intentar pactar amb partits “separatistes” i “radicals”. El missatge per als barons socialistes el va deixar al seu líder andalús, Juanma Moreno. “Veiem una Susana Díaz paralitzada mentre hi ha un Partit Socialista que està embogint”, va concloure.