Sánchez s’enreda amb el Sàhara al Congrés abans de viatjar al Marroc

El PSOE evita a última hora votar una moció a favor de l'autodeterminació saharaui

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant una sessió de control al Congrés
06/04/2022
4 min

MadridPedro Sánchez viatjarà aquest dijous a Marroc amb l'americana rebregada pel Congrés. El mateix dia que el president espanyol visita Mohamed VI a Rabat, la cambra baixa votarà una iniciativa que dona suport a les resolucions de l'ONU que defensen l'autodeterminació del Sàhara, cosa que posa el PSOE en un embolic. Després d'haver anunciat el seu vot favorable al text promogut per Unides Podem, ERC i Bildu, els socialistes s'han fet enrere al vespre i finalment hi votaran en contra. L'argument? Que malgrat que compartien el text el discurs de Gerardo Pisarello aquest dimecres els ha fet virar: "No podem deixar la porta oberta a la idea que s'interpreti que compartim les crítiques a l'executiu", expliquen fonts socialistes. Amb el gir, el PSOE s'estalvia, però, que Sánchez viatgi al Marroc amb una votació favorable a l'autodeterminació del Sàhara sota el braç just quan la Moncloa té com a prioritat iniciar un nou “full de ruta” encara per descobrir que acabi amb episodis de tensió com les entrades massives de migrants a Ceuta i Melilla. Evita, en definitiva, que es compleixi l'avís que ha fet aquest dimecres la diputada de Coalició Canària Ana Oramas en al·lusió a la trobada amb Mohamed VI: “Compte amb votar a favor, que se’ls pot acabar el sopar”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La coincidència del viatge i el debat d’aquesta iniciativa al Congrés donaven el toc de dramatisme al qual Sánchez ja està acostumat. La d’aquest dijous és una més de les seves jugades de risc: el president espanyol busca recuperar l’”amistat”, en paraules del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, amb un soci clau, amb l’arc parlamentari donant-li l’esquena, precisament, pel seu gir unilateral. Mentrestant, Algèria amenaça amb recalcular a l’alça el preu del gas per a Espanya.

El canvi de posicionament de fa dues setmanes respecte al Sàhara ha provocat una triple crisi –amb el soci de coalició, amb els aliats del Congrés i amb Algèria– que s’ha tornat a escenificar aquest dimecres durant el debat de la proposició no de llei, en què el PSOE anava a votar a favor perquè, malgrat que l'exposició de motius qüestiona l'executiu, la part dispositiva –el que tècnicament se sotmet a votació– no ho fa. Ara caldrà estar pendent del PP, que encara no ha comunicat el sentit del seu vot, per saber si s'aprova igualment sense els vots del PSOE.

Un discurs molt dur de Pisarello

“Res excepte un càlcul mesquí i miop justificaria que no es defensés el dret del poble saharaui a autodeterminar-se davant les pretensions neocolonialistes de Mohamed VI, de la mateixa manera que es fa amb Ucraïna davant les pretensions neotsaristes de Vladímir Putin”, ha deixat anar Pisarello, un dels més durs amb Sánchez. També ha qualificat de “pertorbador” que s’ofereixi una “gran amistat” a Mohamed VI: “Seria esperable d’algú amb pocs escrúpols com Joan Carles I, però un govern progressista no pot utilitzar aquest llenguatge sense violentar les bases i els socis i sense convertir la realpolitik en un trist exercici de cinisme”.

La diputada d’ERC Marta Rosique ha reclamat que la solució per al Sàhara Occidental ha de ser un referèndum que inclogui l’opció de la independència i la desocupació del Marroc, i ha criticat que l’”acostament” d’Espanya a Rabat hi ha “tancat la porta”. “Si tan convençuts estan de la seva postura, per què no es reuneix amb Brahim Ghali [el líder del Front Polisario] i no amb Mohamed VI?”, s'ha preguntat el representant de Bildu Jon Iñarritu.

Per la seva banda, el PNB ha plantejat una esmena que manifestava la disconformitat amb el “canvi de postura del govern espanyol” i l’instava a treballar per l’autodeterminació del poble saharaui. El text que es votarà es limita a ratificar el “suport a les resolucions de l’ONU i la Missió per al Referèndum al Sàhara Occidental” i a favor d’un “acord conforme el dret internacional”. Fonts del Front Polisario consultades per l’ARA admeten que no és tan ambiciós com els hauria agradat però que preferien la imatge del Congrés apostant per les resolucions de l’ONU. Amb tot, finalment això no passarà.

Els equilibris del PSOE

Aquest dimecres el diputat del PSOE Sergio Gutiérrez ha lamentat que la resta de partits acusin el govern de voler “imposar” la solució de l’autonomia per al Sàhara Occidental proposada pel Marroc el 2007. Segons ell, només és una manera de “desbloquejar” un conflicte que porta dècades enquistat i sobre el qual l’ONU “marca un camí i un mètode”, sense apostar per un horitzó concret. En la seva intervenció, ha defensat el dret del poble saharaui a decidir el seu futur.

Els socialistes fan equilibris a la riba sud del Mediterrani, on es concentra el front exterior més important per a Espanya, encara que ara el focus estigui posat en Ucraïna. Dimarts el portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, demanava gairebé un impossible quan suggeria que la qüestió del Sàhara Occidental no està lligada a la visita de Sánchez a Rabat. Després que Mohamed VI fes miques l'agenda d’Albares la setmana passada, aquest dijous sí que hi haurà sopar per refer ponts.

stats