En directe
El nou govern de Pedro Sánchez
10/01/2024

Junts rectifica i permet que s'aprovin els decrets de Sánchez

Illa celebra la convalidació dels decrets tot i la "negociació complexa" amb Junts

El líder del PSC, Salvador Illa, ha celebrat que dos dels tres decrets del govern espanyol votats avui al Congrés hagin estat convalidats gràcies a l'aval de Junts. "Clar que ha estat una negociació complexa. La legislatura exigirà molt de diàleg", ha advertit Illa en una entrevista al Canal 24 horas, en què ha destacat que "el resultat final és positiu" per als ciutadans que es beneficiaran de les noves mesures anticrisi.

A banda, ha lamentat la decisió de Podem de tombar el decret de reforma del subsidi d'atur. També ha acusat el PP de promoure una "mesura antidemocràtica" amb la seva proposta de dissoldre partits independentistes que promoguin referèndums unilaterals.

Sánchez critica la proposta del PP de dissoldre partits: "Em sembla de tot menys democràtic"

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha criticat la proposta del PP de dissoldre els partits polítics que promoguin un referèndum unilateral, una iniciativa que avui el Congrés ha tombat al rebutjar l'esmena a la totalitat a la llei d'amnistia presentada pels populars. "El seu plantejament és il·legalitzar tot aquell que no pensi com ells. Em sembla de tot menys democràtic i de tot menys garantir la convivència", ha dit aquest dimecres en declaracions als mitjans.

Sánchez ha avisat que no es compti amb el PSOE "per il·legalitzar res", perquè creu que és una mesura que no té cabuda en una democràcia.

Sánchez s'emplaça a treballar per aprovar la reforma tombada del subsidi d'atur

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que el govern seguirà treballant per tirar endavant la reforma del subsidi d'atur que el Congrés ha tombat aquest dimecres amb els vots de Podem. En declaracions als mitjans, ha lamentat l'actitud dels partits que "no són capaços de veure més enllà del seu nas" i que han votat en contra dels decrets que havia de convalidar la cambra.

En concret, Sánchez ha carregat contra el PP per "votar en contra de la revalorització de les pensions", tot i que en campanya s'hi havia mostrat a favor. "Ja vaig dir que buscaria vots sota les pedres per revaloritzar les pensions", ha dit. Aquesta mesura formava part del decret de mesures anticrisi que finalment ha tirat endavant amb l'abstenció de Junts en una segona ronda de votacions.

Sánchez es felicita pels decrets aprovats: "Tot és prou bo si s'acaba bé"

"Tot és prou bo si s'acaba bé". Aquest ha estat el diagnòstic del president espanyol, Pedro Sánchez, després d'haver salvat la votació de dos dels tres primers decrets llei de la legislatura, el de mesures òmnibus sobre justícia i funció pública i el decret de mesures anticrisi, gràcies a Junts. En declaracions als mitjans, ha celebrat que avui ha sigut "un gran dia per a la majoria social" de l'Estat, que es beneficiarà de la pròrroga dels descomptes en el transport públic, la rebaixa de l'IVA en aliments bàsics i el traspàs de l'ingrés mínim vital, entre altres mesures.

Després del canvi de posició de Junts a última hora, Sánchez ha assegurat que la democràcia "pluripartidista té aquests atzars" i ha assegurat que el seu és un "govern treballador i humil" que continuarà treballant per sumar els vots que necessita per tirar endavant la seva obra de govern.

Díaz acusa Podem d'alinear-se amb "l'extrema dreta" tombant el decret sobre el subsidi d'atur

La vicepresidenta segona i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha acusat Podem d'alinear-se amb "l'extrema dreta" tombant el decret de reforma de subsidi de l'atur promogut pel ministeri de Treball. "Si un vota amb Vox perquè els aturats no percebin quasi 600 euros al mes i no ampliem els col·lectius beneficiats, es fa eco d'un plantejament polític de l'extrema dreta", ha dit en declaracions a Onda Cero.

Díaz ha avisat els seus exsocis de grup parlamentari que "amb les coses de menjar no s'hi juga" i ha defensat que haver tombat el decret els passarà factura políticament. El partit lila demanava eliminar la retallada prevista en la base de cotització del subsidi per a la jubilació, una mesura que el govern espanyol havia acceptat introduir durant el debat parlamentari, segons Díaz. La líder de Sumar ha evitat pronunciar-se sobre si creu que el no de Podem es deu a qüestions personals, arran de la crisi entre totes dues formacions.

Última votació al Congrés: llum verda al pla de reequilibri del govern espanyol

La darrera votació d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats s'ha saldat amb l'aprovació del pla de reequilibri presentat per l'executiu espanyol en el marc dels preparatius dels pròxims pressupostos generals de l'Estat. La cambra ha avalat la proposta en una segona ronda de votacions després que la primera hagi acabat en empat.

La presidenta de la cambra, Francina Armengol, ha aixecat la sessió agraint "l'esforç" als treballadors de la cambra per la sessió, que ha començat aquest dimecres al matí i ha acabat cap a les 20.40 h.

Abascal carrega contra Feijóo per no donar suport a la seva esmena contra l'amnistia: "Es consolida com la crossa de Sánchez"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha atacat el líder popular Alberto Núñez Feijóo per no haver donat suport a l'esmena a la totalitat del partit d'extrema dreta contra la llei d'amnistia. Vox, en canvi, sí que ha donat suport a la del PP. "Seguim creient que cal estar units en tot allò que sigui aturar el cop", ha dit Abascal en un missatge a X en què ha acusat Feijóo de consolidar-se "dia a dia, com la millor crossa de Sánchez".

Abascal també ha acusat el PP d'estar entestat en "fer més oposició a Vox que a Sánchez". El Congrés ha tombat l'esmena a la totalitat de Vox a la llei d'amnistia amb 309 vots de 342 vots emesos.

Aprovat l'objectiu d'estabilitat i deute públic per al 2024

El Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquest dimecres a l'acord del govern espanyol pel qual s'estableix l'objectiu d'estabilitat i deute públic de les administracions públiques per al 2024, el pas previ per elaborar els pressupostos generals de l'Estat. En primera votació, 171 diputats hi han votat a favor i 171 en contra. Aquest empat ha obligat a repetir-la en una segona ronda aquest vespre, en què l'acord de l'executiu ha rebut el de 179 diputats, enfront dels 171 que hi han votat en contra. No hi ha hagut abstencions.

El Congrés convalida el decret de mesures anticrisi amb l'abstenció de Junts

Ara sí, l'abstenció de Junts ha permès l'aprovació del decret de mesures anticrisi del govern espanyol aquest dimecres al Congrés per fer front a la inflació. El decret inclou mesures com la gratuïtat de Rodalies per a usuaris habituals i la rebaixa de l'IVA d'aliments bàsics, a més de la pròrroga dels impostos a la banca i les elèctriques. La norma també recull el traspàs de la gestió de l'Ingrés Mínim Vital a la Generalitat i la modificació legal per elaborar el conveni que permeti desenvolupar la B-40. En la primera ronda, l'error d'un diputat de Sumar s'ha traduït en un empat que ha obligat a repetir la votació.

A la primera ronda de votacions, Junts també ha facilitat l'aprovació del decret òmnibus de Justícia i Funció Pública no votant. Segons el partit, ho ha fet a canvi de "la delegació integral" a Catalunya de les competències d'immigració i de la publicació de les balances fiscals.

Junts s'absté en la repetició de la votació del decret de mesures anticrisi

Junts ha optat per l'abstenció en la segona votació del decret de mesures anticrisi després de no votar en la primera votació, la qual cosa ha permès al govern espanyol salvar-lo després d'una negociació in extremis. Un error del diputat Gerardo Pisarello, però, ha precipitat que la votació acabés en un empat que ha obligat a repetir la votació, que és pública i per crida, tal com han demanat el PP i Vox.

Feijóo sobre les competències d'immigració: "Cap preguntar-se si Catalunya és un estat amb fronteres diferents"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha preguntat si el pacte que Junts assegura que ha tancat amb el govern espanyol perquè la Generalitat assumeixi competències en immigració suposa que "Catalunya és un estat amb fronteres diferents". "¿La Generalitat tindrà la prerrogativa de dir no a immigrants de la resta d'Espanya?", s'ha preguntat el líder del PP, que ha acusat l'executiu de falta de transparència sobre els pactes que li han permès salvar la votació dels primers decrets de la legislatura.

Sobre la publicació de les balances fiscals, ha criticat que suposa tornar a la política del "regne de taifes". "El govern no governa, només mercadeja. No planifica, només gestiona el caos", ha reblat.

Feijóo acusa Sánchez de deixar la "sobirania nacional" en mans de Puigdemont

"És la primera vegada a la història que el govern espanyol ha traslladat la sobirania fora de les Corts espanyoles". Així ha valorat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, el que s'ha viscut al ple durant les votacions dels primers decrets de la legislatura al Congrés, que Junts finalment ha permès aprovar no votant després d'una negociació in extremis.

En una compareixença, Feijóo ha acusat Pedro Sánchez de ser un "president sense cartera", que ha deixat la legislatura en mans de "Ginebra o Suïssa" i de l'expresident Carles Puigdemont. "Si jo hagués sabut que la política consistia en el que he viscut en els darrers dies i hores, no m'hauria dedicat a la política. Estic com la majoria dels espanyols: atònit", ha dit Feijóo, que ha qualificat d'esperpent la votació.

Junts assegura que ha pactat la delegació sobre les competències d'immigració a la Generalitat

Malgrat haver anunciat que votaria que no, Junts no ha participat en la votació i dos dels decrets del govern espanyol han tirat endavant. Per quin motiu? Segons ha explicat el partit en un comunicat, han pactat la "delegació integral" de les competències d'immigració a la Generalitat a través de l'article 150.2 de la Constitució, a través d'una llei orgànica específica per a Catalunya. "La delegació d'aquesta competència anirà acompanyada dels recursos necessaris i permetrà a Catalunya fer una política integral per tal que siguin el Govern i el Parlament els qui determinin una política pròpia", han dit. També han acordat que, a través de la tramitació com a projectes de llei dels decrets, se suprimeixi l'article que segons Junts posava en perill l'amnistia i que reformava la llei d'enjudiciament civil, a més de la publicació de les balances fiscals.

El Congrés repetirà avui la votació sobre els empats amb vot telemàtic i presencial

El Congrés repetirà en format híbrid les tres votacions que han acabat en empat aquest dimecres: els diputats que havien sol·licitat el vot telemàtic podran votar en aquest format, mentre que la resta votaran de forma presencial, tal com han demanat el PP i Vox. Caldrà tornar a votar el decret de mesures anticrisi, les previsions d'estabilitat pressupostària i deute públic i el pla d'equilibri.

La presidenta de la cambra, Francina Armengol, ha suspès la sessió per gestionar la repetició de les votacions, on Junts ha sorprès no votant: això ha permès l'aprovació del decret òmnibus i l'empat en el de mesures anticrisi.

Armengol ha anunciat que el termini per votar telemàticament s'obrirà a les 19 h i estarà actiu fins a les 19.30 h. Després la resta de diputats votaran presencialment.

El Congrés tomba les esmenes a la totalitat de Vox i PP contra la llei d'amnistia

No hi ha hagut sorpreses a la votació sobre les esmenes a la totalitat a la llei d'amnistia al Congrés. La majoria plurinacional ha tombat les esmenes presentades per Vox i PP contra la proposició de llei registrada pels socialistes, amb la qual cosa l'amnistia supera un tràmit més a la cambra baixa.

El PP ha volgut que la votació de la seva esmena, que planteja la dissolució de partits que declarin un referèndum d'independència, fos pública i per crida. L'han rebutjat 178 diputats, mentre que 171 hi han votat a favor. L'esmena de Vox ha rebut el suport de 33 diputats, mentre que 309 hi han votat en contra.

10 Jan 2024

Junts salva dos decrets de Sánchez a canvi de "la delegació integral" a Catalunya de les competències d'immigració

Andrea Zamorano

Junts permet l'aprovació del decret òmnibus i caldrà repetir la votació sobre el de mesures anticrisi

En contra de tot pronòstic, el decret de mesures òmnibus de modernització de la justícia ha quedat aprovat després que Junts no hagi votat. El partit tampoc no ha votat al decret de mesures anticrisi, la qual cosa ha provocat un empat de vots que obliga que la votació es torni a repetir. Finalment, el Congrés ha tombat el decret de Treball després que Podem hi hagi votat en contra.

Junts defensa l'amnistia com "una esmena contra l'extrema parcialitat de les cúpules judicials" i repta el PP

El diputat de Junts Josep Maria Cervera ha defensat l'amnistia com "una esmena contra l'extrema parcialitat i politització de les cúpules judicials" i ha llançat dures acusacions contra el PP i Vox respecte a la seva constitucionalitat. Mentre que ha titllat Vox de partit "infumable i allunyat del marc democràtic", ha criticat les "dosis d'incoherència" del PP. En concret, ha atribuït als populars la voluntat de legislar per acusar de "deslleials amb la Constitució" els juntaires per il·legalitzar-los. En aquest sentit, ha lamentat la contradicció dels de Feijóo amb Junts, citant les paraules del vicesecretari d'acció institucional del PP, Esteban González Pons: "No érem un partit cuya tradición y legalidad no está en duda? En què quedem?", ha ironitzat.

En aquest sentit, ha dubtat que els populars siguin els garants de la Constitució perquè la seva proposta de delicte de deslleialtat constitucional "contradiu" el pluralisme polític recollit per la Constitució i el fet que també deixi clar que Espanya no és una democràcia militant. "Els primers acusats per deslleialtat constitucional haurien de ser vostès, que es van carregar el pacte constitucional recollint firmes contra l'Estatut", ha rematat Cervera.

El BNG assegura que governarà Galícia al febrer

El diputat del BNG Néstor Rego ha defensat aquest dimecres que els nacionalistes gallecs guanyaran les eleccions i podran governar Galícia després de les eleccions del pròxim mes de febrer. En una intervenció per valorar la llei d'amnistia, ha aprofitat per fer campanya electoral i avisar als de Feijóo que podran "deixar enrere" els "desastrosos" governs del PP per a la seva terra. En aquest sentit, ha retret la posició dels populars gallecs davant la presència massiva de microboles de plàstics en les costes gallegues, a qui acusa d'intentar fer política i no actuar amb prou celeritat.

Junts no revela què ha votat als decrets una hora després

Una hora després de tancar-se la votació sobre els tres decrets del govern de Pedro Sánchez que estan en joc aquest dimecres, Junts no ha revelat encara el sentit del seu vot. Així manté la incògnita malgrat que no hi ha cap opció de revertir el que ja s'ha votat. De totes maneres, fonts de Sumar i del PSOE asseguren a aquest diari que creuen que els juntaires han votat no, cosa que faria tombar els tres decrets: l'anticrisi, l'òmnibus i la reforma del subsidi d'atur.