ELECCIONS A L’ASSEMBLEA
Política22/05/2016

Sànchez revalida la presidència a l’ANC

Els crítics no aconsegueixen desbancar l’actual dirigent amb la candidatura de Liz Castro

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEls membres del secretariat nacional de l’ANC es van tancar ahir gairebé set hores en una sala de l’escola Eduard Soler de Ripoll per escollir el president de l’Assemblea per als propers dos anys. El conclave per elegir els càrrecs orgànics de l’entitat s’augurava complex per les pugnes internes dels últims temps i així va ser: Jordi Sànchez va ser triat, de nou, president de l’ANC, enfront d’una de les veus més crítiques del seu mandat, Liz Castro. Tot i ser la més votada pels socis a les eleccions de la setmana passada, no va obtenir el suport del secretariat per ser presidenta -Castro ja va ser la més votada el 2015 però tampoc va obtenir la confiança de la direcció.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La divisió interna de l’ANC va aflorar ahir en totes les votacions per triar els càrrecs orgànics, ja que cap dels candidats a la presidència, vicepresidència, tresoreria i secretaria van ser escollits per la majoria de dos terços que marquen els estatuts. Davant del bloqueig, segons fonts de l’ANC, la direcció va acceptar de forma unànime que prosperés, en cada cas, la candidatura més votada. Sànchez va revalidar la seva presidència per 40 vots a favor enfront dels 35 que es va emportar Liz Castro. Unes majories que es van repetir en la tria del tresorer, de la secretària i de la vicepresidenta, a través del mateix sistema d’elecció. D’aquest manera, els crítics tornaven a casa sense haver complert el seu principal objectiu: desbancar Sànchez de la presidència. El guanyador d’ahir va oferir que Castro es postulés en solitari a la presidència, però l’editora, que no tenia els suports assegurats, va preferir mesurar forces amb Sànchez.

Cargando
No hay anuncios

La tresoreria l’ocuparà, com fins ara, Marcel Padrós (va guanyar en segona votació a David Ros, del sector opositor), mentre que la vicepresidenta serà Natàlia Esteve després d’imposar-se a Pere Grau (una de les veus més crítiques amb Sànchez). Ni l’expresident d’Òmnium Quim Torra ni tampoc l’excap de files de la CUP Antonio Baños es van postular per ocupar cap càrrec.

Divisió al secretariat?

Cargando
No hay anuncios

Després de la reunió a porta tancada, Liz Castro i Jordi Sànchez van comparèixer conjuntament amb tot el secretariat com a mostra d’unitat tot i reconèixer que les discrepàncies públiques entre membres de la cúpula havien anat massa lluny. “Dividits només ens barallem, hem de parar de fer això”, va dir Castro, mentre Sànchez afegia: “Tots hem fet coses que no han estat encertades, però per sobre d’aquests errors hi ha la voluntat inequívoca de saber encarar el repte que tenim en el futur”. Tots dos sectors s’havien retret estar controlats pels partits: els crítics amb Sànchez l’acusaven d’actuar al dictat de CDC, mentre que els afins a l’actual president asseguraven que els opositors estaven instigats per ERC i la CUP. Malgrat això, en privat, fonts de l’entitat dubtaven ahir que s’hagués acabat amb la pugna, tot i que remarcaven que hi havia la voluntat d’anar en la “bona direcció”. “No s’ha fet net però s’ha visualitzat la voluntat de fer-ho”, assegurava un dels consultats. Tot i la divisió evident del secretariat en les votacions (totes frec a frec entre dos candidats), les mateixes fonts posaven de manifest ahir que la direcció va ser capaç de pactar un sistema de votació diferent a la majoria de dos terços per acabar el conclave amb president. Segons els presents a la reunió, es van necessitar fins a dues votacions per escollir president, vicepresidenta, tresorer i secretària, que van anar precedides d’intervencions dels candidats per respondre a les preguntes dels membres de la direcció. “Hi va haver autocrítica”, asseguraven ahir les mateixes fonts.

Cares noves i canvis interns

Cargando
No hay anuncios

La sorpresa del dia, però, va ser Natàlia Esteve -la representant territorial més votada de Barcelona-, que va ser triada nova vicepresidenta. Segons fonts de l’ANC, Esteve és una de les impulsores del moviment Més Assemblea que va propugnar la major part de reformes als estatuts que es van aprovar a l’assemblea general del 17 d’abril a Manresa. Bona part d’elles anaven encaminades a millorar la comunicació amb les territorials i a un control més elevat de les decisions de la direcció.

D’altra banda, d’acord amb els consultats, també es va decidir crear una comissió d’estudi per impulsar canvis de funcionament intern. Tal com va explicar l’ARA, l’entorn de Sànchez demanava modificacions en el sistema d’elecció del secretariat permanent, el nucli dur de la direcció que gestiona el dia a dia, i en la manera d’escollir els coordinadors de les comissions amb què s’organitza l’entitat. “Cal evitar els regnes de taifes”, reiteraven ahir fonts pròximes al president, responsabilitzant el sistema actual de la creació de faccions. Sigui com sigui, els 77 membres de la nova cúpula tenen el repte de posar fi al guirigall intern per encarar els mesos decisius del procés sobiranista.