Veneçuela
Política Act. fa 17 min

Sánchez es reuneix amb l'opositor Edmundo González mentre creix la tensió amb Veneçuela

El president del Parlament de Caracas planteja als diputats trencar relacions diplomàtiques amb Espanya

2 min
El líder opositor veneçolà, Edmundo González Urrutia, a la Moncloa amb el president espanyol, Pedro Sánchez

MadridL'acollida a Madrid d'Edmundo González Urrutia, el líder opositor a Nicolás Maduro, obre una fase desconeguda en les relacions entre Espanya i Veneçuela. Lluny dels focus, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit durant una hora aquest matí a la Moncloa amb l'autoproclamat vencedor de les eleccions al país llatinoamericà, mentre el president de l'Assemblea Nacional veneçolana, Jorge Rodríguez, home fort del govern chavista, ha amenaçat de trencar relacions diplomàtiques. Aquest dijous es vota al Parlament de Caracas, controlat pel chavisme, una iniciativa que insti Maduro a fer aquest pas, si bé la decisió recau exclusivament en ell. Tot plegat, l'endemà que el Congrés dels Diputats espanyol aprovés una resolució favorable a reconèixer González Urrutia com a guanyador dels comicis del passat juliol.

La Moncloa no havia publicitat amb antelació la trobada amb el líder opositor, allotjat a Madrid des de diumenge, en algun lloc que el ministeri d'Exteriors no vol revelar per motius de seguretat. Sánchez ja va deixar clar des de la Xina que no donarà per victoriós encara González Urrutia perquè la posició del govern espanyol, en sintonia amb la Unió Europea, és que Maduro faci públiques les actes electorals i constatar així els resultats de les urnes. En canvi, el PP demana anar més enllà i va aconseguir una majoria a la cambra baixa en aquesta línia de la mà del PNB. Els nacionalistes bascos, que rivalitzen amb EH Bildu a Euskadi, han volgut diferenciar-se de posicions que donin encara un cert oxigen a la "dictadura chavista", argumentaven.

Xoc diplomàtic

Caldrà veure si es compliquen les relacions diplomàtiques. Abans de trencar-se, hi ha passos previs com la crida a consultes de l'ambaixador o la seva retirada, o bé l'expulsió de la delegació espanyola a Veneçuela, i res d'això no ha succeït. De fet, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, recorda que l'ambaixada a Caracas "funciona amb normalitat". Així, ha responsabilitzat el PP de la situació i ha lamentat que "se serveixi del poble veneçolà per atacar el govern espanyol". "Mantindrem la via diplomàtica com a forma de relació. Faig una crida als partits perquè no podem sortir-nos del guió de la Unió Europea", ha subratllat la vicepresidenta primera, María Jesús Montero.

Mentrestant, el PP alimenta les tensions i el seu portaveu, Borja Sémper, ha considerat que una hipotètica ruptura de relacions diplomàtiques i comercials entre Veneçuela i Espanya seria un "comportament normal i natural d'una dictadura" i d'un règim que "agonitza", segons ha dit en una entrevista a Telecinco. El dirigent conservador ha animat que aquesta agonia sigui "tan ràpida com sigui possible" perquè "Veneçuela i els veneçolans mereixen un govern democràtic" i viure "en un país lliure".

stats