Sánchez es reuneix amb l'opositor Edmundo González mentre creix la tensió amb Veneçuela
El president del Parlament de Caracas planteja als diputats trencar relacions diplomàtiques amb Espanya
MadridL'acollida a Madrid d'Edmundo González Urrutia, el líder opositor a Nicolás Maduro, obre una fase desconeguda en les relacions entre Espanya i Veneçuela. Lluny dels focus, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit durant una hora aquest matí a la Moncloa amb l'autoproclamat vencedor de les eleccions al país llatinoamericà, mentre el president de l'Assemblea Nacional veneçolana, Jorge Rodríguez, home fort del govern chavista, ha amenaçat de trencar relacions diplomàtiques. Aquest dijous ha proposat al Parlament de Caracas, controlat pel chavisme, una iniciativa que insti Maduro a fer aquest pas, si bé la decisió recau exclusivament en ell. Tot plegat, l'endemà que el Congrés dels Diputats espanyol aprovés una resolució favorable a reconèixer González Urrutia com a guanyador dels comicis del passat juliol.
La Moncloa no havia publicitat amb antelació la trobada amb el líder opositor, allotjat a Madrid des de diumenge, en algun lloc que el ministeri d'Exteriors no vol revelar per motius de seguretat. A través d'un comunicat, González Urrutia ha deixat clar que el seu compromís amb el mandat suposadament rebut pel "poble sobirà de Veneçuela és irrenunciable" i ha mostrat la seva "gratitud al Congrés pel reconeixement de la meva victòria en les eleccions". Tant Sánchez com el líder opositor han coincidit en "treballar a favor de la democràcia", en paraules del president espanyol, i de "treballar conjuntament per una transició a la democràcia", seguint la literalitat del text de González Urrutia. De moment, però, no s'ha trobat la fórmula.
Sánchez ja va deixar clar des de la Xina que no donarà per victoriós encara González Urrutia perquè la posició del govern espanyol, en sintonia amb la Unió Europea, és que Maduro faci públiques les actes electorals i constatar així els resultats de les urnes. El president espanyol va demanar també un "marge de mediació". En canvi, el PP va més més enllà i va aconseguir una majoria a la cambra baixa per considerar ja González Urrutia president legítim. La dreta espanyola va sumar el PNB. Els nacionalistes bascos, que rivalitzen amb EH Bildu a Euskadi, han volgut diferenciar-se de posicions que donin encara un cert oxigen a la "dictadura chavista", argumentaven.
Xoc diplomàtic
"Ells haurien acollit amb beneplàcit si Veneçuela hagués dit que creia en la consulta perquè Catalunya fos independent?", es preguntava el chavista Rodríguez. Caldrà veure si es compliquen les relacions diplomàtiques. Abans de trencar-se, hi ha passos previs com la crida a consultes de l'ambaixador o la seva retirada, o bé l'expulsió de la delegació espanyola a Veneçuela, i res d'això no ha succeït. De fet, el ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, recorda que l'ambaixada a Caracas "funciona amb normalitat". Així, ha responsabilitzat el PP de la situació i ha lamentat que "se serveixi del poble veneçolà per atacar el govern espanyol". "Mantindrem la via diplomàtica com a forma de relació. Faig una crida als partits perquè no podem sortir-nos del guió de la Unió Europea", ha subratllat la vicepresidenta primera, María Jesús Montero.
Mentrestant, el PP alimenta les tensions i el seu portaveu, Borja Sémper, ha considerat que una hipotètica ruptura de relacions diplomàtiques i comercials entre Veneçuela i Espanya seria un "comportament normal i natural d'una dictadura" i d'un règim que "agonitza", segons ha dit en una entrevista a Telecinco. El dirigent conservador ha animat que aquesta agonia sigui "tan ràpida com sigui possible" perquè "Veneçuela i els veneçolans mereixen un govern democràtic" i viure "en un país lliure".