Avançar en el finançament singular i combatre la reincidència: els acords Illa-Sánchez
Els dos presidents certifiquen la nova etapa Estat-Generalitat en una reunió a la Moncloa
Madrid / BarcelonaDurant l'etapa del Procés, cada trobada que havia mantingut un president espanyol amb un de català havia despertat unes expectatives polítiques i mediàtiques que la reunió que han mantingut aquest divendres Pedro Sánchez i Salvador Illa no ha generat. El president de la Generalitat i l'espanyol han arribat a acords específics: reunir les quatre comissions bilaterals el primer trimestre de 2025 per abordar, entre altres qüestions, el finançament singular; dotar de més recursos a l'àmbit de la justícia per accelerar judicis ràpids en casos de multireincidència delictiva i també inversions en innovació tecnològica en l'àmbit dels microxips.
Illa ha acudit a la Moncloa el dia que el cap de l'executiu espanyol rep els últims presidents autonòmics dins la ronda de trobades que va començar fa unes setmanes. La reunió d'aquest divendres, de poc més d'una hora, ha demostrat la complicitat dels dos presidents, amb la intenció de donar la imatge d'una nova etapa d'acord amb l'estratègia socialista que ha servit per posar fi al Procés. "Catalunya ha tornat per implicar-se a fons en la construcció i millora d’una Espanya plural i diversa. Això significa proposar, escoltar, treballar i arribar a acords", ha destacat el president de la Generalitat.
En aquest sentit, un dels acords rellevants té a veure amb l'impuls aquest mateix desembre de mesures específiques contra la reincidència delictiva. "Patim una congesió important que ens impedeix actuar amb contundència", ha anotat Illa. L'objectiu és augmentar la celebració de judicis ràpids i reduir l'acumulació de judicis pendents. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya té uns nivells de litigiositat superiors a la resta de l'Estat. El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, ha concretat que aquest pla de xoc per incrementar jutjats i agents policials, entre altres coses, si bé ha apuntat que es detallarà el mes que ve quan ho presentin conjuntament la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el govern espanyol.
El nou model de finançament
La carpeta del finançament ha sobrevolat la reunió, però "gairebé de passada", ha dit Illa. "N’hem parlat molt poca estona, però per constatar que s’està treballant amb el calendari previst. Encaixa perfectament que el primer trimestre de l’any que ve hi hagi calendari explícit i els treballs desplegats per complir amb l’acord de finançament. No se ja com dir-ho. Complirem els acords", ha manifestat el cap de l'executiu català.
Algunes comissiona bilaterals que es reuniran el primer trimestre de l'any que ve ja s'havien reactivat sota la presidència de Pere Aragonès. La comissió mare és la bilateral Generalitat-Estat, però n'hi ha de més específiques com la bilateral d'Infraestructures, la de Transferències i la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals. Precisament, aquesta última és la que es va reunir el mes de juliol per desbloquejar, entre d'altres, una transferència de més de 1.000 milions d'euros per començar a materialitzar el traspàs de Rodalies. Aquest va ser un dels acords amb ERC que va permetre desencallar la investidura de Salvador Illa. De fet, la comissió bilateral Generalitat-Estat és la que s'ha de reunir durant el primer semestre del 2025, segons el que van pactar socialistes i republicans, per aterrar el finançament singular pactat. El contingut pactat en aquesta comissió haurà de passar a la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals per validar-lo.
La Moncloa emmarca la trobada d'aquest divendres com una prèvia a la conferència de presidents del 13 de desembre i preveu que els dos presidents abordin qüestions de "gestió" i també "temes d'interès comú" entre les dues administracions. L'habitatge és una d'aquestes qüestions en què els dos presidents volen coordinar les seves polítiques. De fet, l'habitatge, a més del finançament i també la gestió de la immigració són temes que es posaran sobre la taula en la conferència de presidents del desembre. A banda d'Illa, aquest divendres Sánchez també rebrà el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, el de Ceuta, Juan Jesús Vivas, i el de Melilla, Juan José Imbroda. Tres presidents autonòmics del PP que sí que es reuniran amb Pedro Sánchez a diferència d'Isabel Díaz Ayuso, l'única representant del PP que no va voler anar a la Moncloa.