Sánchez reivindica el paper de l'eix Espanya-Itàlia en l'impuls dels fons europeus

El president espanyol i l'italià, Mario Draghi, es proposen intensificar les relacions entre els dos països i augmentar el seu "protagonisme" a la UE

Barcelona"Junts som més forts". Pedro Sánchez i Mario Draghi han rellançat aquest divendres les relacions entre Espanya i Itàlia amb una mateixa frase. Els dos presidents, que s'han reunit a Barcelona en les jornades del Cercle d'Economia i el Fòrum de Diàleg entre els dos països, s'han proposat intensificar la "col·laboració" tant bilateral com en el marc de la Unió Europea (UE). Sánchez, de fet, ha equiparat l'eix francoalemany al que formen Espanya i Itàlia. Si l'aliança entre París i Berlín és "el pulmó que insufla aire al progrés europeu", ha dit, l'altra "pot ser considerada el cor del projecte europeu". I ha afegit que, sense anar més lluny, l'acord dels fons europeus Next Generation "no seria una realitat" si no hagués sigut per "l'aportació al debat i la dinamització" dels governs espanyol i italià en els moments de més dificultat arran de la pandèmia. "Formem part de l'estratègia dels fons europeus [...] i aprofundirem les nostres relacions", hi ha coincidit Draghi, que ha rebut la medalla d'honor de la patronal Foment del Treball.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de l'executiu estatal ha volgut deixar molt clar que la UE s'està "jugant el futur" amb l'aplicació dels fons postpandèmia, i s'ha mostrat convençut que seran Espanya i Itàlia –els dos primers receptors en termes absoluts, en tant que els més afectats per la covid-19– "peces clau" en aquest èxit. Segons ha argumentat, executant els plans de recuperació dels dos governs no només s'aconseguiran transformar les respectives economies, sinó que s'obrirà una "nova etapa" que permetrà als dos països ser "més protagonistes" en l'àmbit europeu. "És el moment d'impregnar d'identitat mediterrània els debats europeus", ha dit. Una afirmació que ha fet després de posar en valor que, plegats, els estats espanyol i italià representen el 25% del PIB de la zona euro. "Aquest és el pes real dels dos països quan van de bracet. I aquesta força la posem al servei d'Europa", ha insistit.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, el líder del PSOE ha definit les bases de la més gran relació que proposa entre Espanya i Itàlia. "El nostre objectiu és ampliar el nombre de projectes d'especial interès per als dos països", ha dit, però també ha afegit la intenció d'impulsar "encara més" el comerç bilateral i establir noves aliances en matèries com el desenvolupament de l'hidrogen renovable, la transformació digital i el desenvolupament industrial. Draghi, que al matí ha rebut el premi a la Construcció Europea del Cercle d'Economia, li ha recollit el guant reiterant que la relació no havia de ser de "competència" si no de "beneficis per als dos països", i n'ha posat un exemple: l'any passat Itàlia va exportar béns a Espanya per valor de 20.000 milions d'euros, i la mateixa xifra es va donar en la direcció contrària. I un altre: les inversions directes italianes a Espanya són més de 40.000 milions, i a Itàlia hi ha 11.000 milions d'inversions directes espanyoles. "Aquestes relacions tan sòlides són decisives just ara que hem de parlar de la recuperació de la pandèmia i definir polítiques i inversions de futur", ha conclòs.