El camí dels indults
Política23/06/2021

Sánchez reclama a ERC i Junts que defensin la legalitat l'endemà dels indults

Casado demana al president espanyol que dimiteixi perquè la ciutadania opini sobre la mesura de gràcia

MadridI ara què? Tant la Moncloa com la Generalitat coincideixen que amb els indults no s'acaba res sinó que s'obre un nou camí, i aquí és on tornen les bifurcacions. L'endemà de la concessió de la mesura de gràcia i que l'independentisme reiterés l'aposta per l'autodeterminació i l'amnistia, Pedro Sánchez ha reclamat a ERC i Junts que "defensin el pacte constitucional, la legalitat i l'Estatut". El president espanyol s'hi ha referit durant la sessió de control en una pregunta del portaveu republicà, Gabriel Rufián, que li ha demanat quin és el "pla" de l'executiu a partir d'ara. "I quin és el pla del Govern de la Generalitat?", ha replicat Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ja no és només que l'autodeterminació no és constitucional, és que no podem seguir fracturant la societat. Hem de començar a unir la societat catalana", ha subratllat el líder socialista des del seu escó, abans de deixar clar que no sol·licitarà a l'independentisme que renunciï a les seves idees. Si Rufián ha advertit que amb els indults no es posa fi a la repressió, després ha estat la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, qui ha reclamat el referèndum acordat i l'amnistia "si realment estima els catalans", en referència a les paraules de Sánchez de dilluns al Teatre del Liceu. Unes reivindicacions que ja van manifestar aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els beneficiats de l'indult.

Cargando
No hay anuncios

Les diferències afloraran en la reunió que mantindran Aragonès i Sánchez dimarts vinent a la Moncloa, prèvia a una nova trobada de la taula de diàleg que no està clar si serà abans de l'estiu o després de vacances. El govern espanyol confia en la predisposició d'ERC, a qui veu en un "camp més raonable" que no pas Junts. "A Aragonès li convé que a Catalunya li vagi bé", sostenen fonts de l'executiu. Un altre membre del govern espanyol apunta que l'independentisme està "madurant una nova realitat", per bé que es mostra "realista" i admet que caldrà treballar molt perquè la taula de negociació doni fruits.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez ha insistit en la necessitat de "construir concòrdia" i ha remarcat que Catalunya i Espanya "es mereixen un nou temps", en un debat amb les formacions sobiranistes reposat i gens estrident, totalment oposat al que ha proposat la dreta. El president del PP, Pablo Casado, ha demanat al president espanyol que dimiteixi i sotmeti la decisió de la mesura de gràcia a judici dels espanyols amb unes noves eleccions, atès que les seves promeses electorals van ser les del compliment íntegre de la pena i la tipificació del referèndum il·legal. "Ha traït el seu jurament de protegir la unitat nacional i la de tots els espanyols", li ha recriminat el líder del PP, i li ha preguntat: "Vostè qui es creu que és per parlar d'una nova Espanya?"

Al cap de l'executiu no l'han sorprès els "insults" de Casado, però l'ha instat a reflexionar sobre la seva reacció a la concessió dels indults. "Quan se sent aïllat és quan surt el verdader Casado", ha afirmat Sánchez, que ha advertit dels seus atacs als bisbes, empresaris i sindicats catalans que han avalat la mesura de gràcia. "Els anomena platea subvencionada pels fons europeus i parla de cabildeo cortesà dels empresaris", s'ha exclamat Sánchez: "Aquesta és la democràcia que preveu?" En una intervenció oberta davant els grups parlamentaris del PP al Congrés i el Senat dilluns, el dirigent popular va aprofundir en la distància amb sectors de la societat civil que tradicionalment havien estat propers a les tesis conservadores.

Cargando
No hay anuncios

Punt d'inflexió

L'enfrontament verbal entre els dos líders ha estat una nova constatació del trencament entre els dos principals partits espanyols a l'equador de la legislatura. Els indults són un nou punt d'inflexió que porta el PSOE irremeiablement a recolzar-se en la majoria de la investidura i dels pressupostos per seguir governant, i dinamita els acords que tants mesos porta reclamant al PP. La renovació del Consell General del Poder Judicial i altres organismes constitucionals és una quimera en la situació actual, amb Casado convençut que l'indult passarà factura al govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Sánchez, però, ha creat el context des de fa mesos i ha obtingut suports que han deixat la dreta en mal lloc. En la proposta motivada de l'indult als nou presos polítics, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, subratlla la majoria que s'ha donat al Congrés en contra de proposicions del PP que rebutjaven els indults i els pronunciaments d'organismes internacionals i d'actors econòmics i socials. La Moncloa té el convenciment que els implicats "no ho tornaran a fer", aprofitant les paraules de Jordi Cuixart, més enllà que en el pla retòric i programàtic es parli d'un nou referèndum a l'horitzó. L'executiu és conscient de la dificultat del pas que ha fet, però alhora confia que en unes noves eleccions no es veurà perjudicat. Fonts de la Moncloa apuntaven aquest dimarts que les decisions del PSOE, a vegades, es demostren encertades amb el pas del temps.