Puigdemont trasllada a Sánchez que el full de ruta independentista és "inalterable"

El secretari general del PSOE rebutja el camí cap a l'estat propi i el referèndum, però celebra l'obertura d'una nova etapa de "desgel" instituciona

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rep el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez
Gerard Pruna / Oriol March
15/03/2016
3 min

Barcelona'No' al full de ruta independentista però porta oberta al diàleg per renovar "el marc de convivència" entre Catalunya i l'estat espanyol. Aquest ha estat el missatge que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha traslladat aquest dimarts al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, una trobada en la qual també ha defensat que el diàleg és més senzill si a Espanya hi ha un govern de canvi. Puigdemont li ha traslladat que el camí cap a l'estat independent és "inalterable" perquè és "legal, legítim i està validat a les urnes". Tanmateix, les dues parts s'han emplaçat a mantenir canals oberts per abordar qüestions immediates relacionades amb l'autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No compartim el full de ruta independentista. És il·legal, unilateral i una majoria de catalans no l'abracen. Crec que hi ha una majoria de catalans que no abraça l'independentisme, de fet. Hi ha una majoria de catalans que van dir 'sí' al canvi el passat 20-D. M'agradaria demanar un cop més a les forces del canvi que ens unim per sumar", ha indicat Sánchez, que també ha rebutjat el referèndum sobre el futur polític de Catalunya. "Volen votar per trencar", ha indicat el secretari general del PSOE. La consulta ha estat defensada per Puigdemont a porta tancada.

Davant d'això, Sánchez ha defensat una reforma federal de la Constitució i s'ha mostrat obert a negociar aspectes puntuals sobre l'autogovern. "S'ha obert una etapa de desgel", ha indicat. En concret, el dirigent socialista s'ha referit a la millora del finançament autonòmic, a l'impuls del corredor mediterrani, a l'activació de la comissió bilateral Estat-Generalitat i al "repartiment equitatiu del dèficit públic".

El líder socialista ha afegit que aquest desgel que, ha dit, ha començat aquest dimarts amb la reunió, es veuria afavorit per un govern de PSOE, Podem i Ciutadans a Madrid, i s'ha mostrat obert a reunir-se amb Pablo Iglesias tan aviat com vulgui. Sánchez ha aprofitat que era a Catalunya, on En Comú Podem va guanyar les eleccions, per dir a Iglesias que molts dels que el van votar no entenen que impedeixi un govern del canvi i afavoreixi que Mariano Rajoy segueixi al govern.

Tot i que el debat sobre la investidura ha sobrevolat la trobada, tant Sánchez com Munté han assegurat que no s'ha parlat "en cap cas" de la possibilitat que Democràcia i Llibertat i ERC donin suport a un govern encapçalat pel secretari general socialista.

Sánchez s'ha referit també a l'avís que li va fer ahir Ciutadans, i ha respost que, malgrat estar en contra del referèndum, tant ell com Rivera defensen que sense diàleg hi ha bloqueig polític, per la qual cosa ha defensat la seva reunió amb Puigdemont i ha animat fins i tot altres líders polítics a seguir els seus passos, també el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

Crisi de convivència, 9-N i el català

A porta tancada, Puigdemont ha traslladat el seu "malestar" a Sánchez pel fet que denunciés al Congrés una "crisi de convivència" a Catalunya arran del procés, i ha demanat al PSOE que "prengui posició" sobre el "judici polític" que suposa l'avenç de les querelles pel 9-N, que faran el salt al Tribunal Suprem. El secretari general del PSOE no ha fet cap valoració sobre aquest tema.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, també ha insistit que és "prioritari" que el model d'immersió lingüística quedi "blindat" en qualsevol dels pactes que es facin a Madrid per governar. Segons la portaveu, Sánchez ha negat que l'acord amb Ciutadans afecti el model d'immersió lingüística a Catalunya, un fet que podria generar una topada amb el partit d'Albert Rivera.

El paper de Parlon

La viceprimera secretària del PSC i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha admès que el seu partit va perdre "riquesa de debat" en renunciar a la defensa del dret a decidir. En declaracions a Onda Cero, Parlon ha recordat que el PSC va avalar en el seu moment el dret a decidir a Catalunya: "Nosaltres sempre hem defensat que es faci una consulta a Catalunya, però el pacte amb Ciutadans deixa fora de joc aquesta possibilitat. En aquest cas, el PSOE prioritza les possibilitats de governabilitat a Espanya".

"No podem tancar-nos portes, ni posar-nos límits temporals a tot el procés d'encaix de Catalunya i Espanya. Serà necessari dialogar i parlar molt dins del PSC, com amb el PSOE i la resta de forces polítiques. Nosaltres renunciem al dret a decidir i això fa perdre la riquesa del debat, per fer una consulta molt més àmplia", ha raonat.

stats