Rajoy i Sánchez pacten coordinar-se "en defensa de la unitat" d'Espanya
Convidaran Albert Rivera a sumar-s’hi però no a Pablo Iglesias
MadridMariano Rajoy va admetre dilluns, just després de convocar les eleccions del 20 de desembre, que el “desafiament català” era el seu primer problema. Malgrat que els seus portaveus oficials i oficiosos es van afanyar a afirmar després del 27-S que el tema català ja havia caigut de l’agenda i que el president es disposava a fer campanya només amb la recuperació econòmica com a reclam, la realitat és tossuda.
El debat identitari, la resposta a Catalunya i la discussió sobre la reforma constitucional són un assumpte de primera magnitud. Avui Rajoy ha mogut peça i ha convocat a dinar a la Moncloa el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb la qual cosa ha aconseguit traslladar una imatge d’unitat. Ho feia en plena tempesta política pel text que aprovarà, amb l’aval de Junts pel Sí i la CUP, el Parlament d’inici del procés per convertir Catalunya “en un estat independent en forma de república” i desoir durant el trànsit les resolucions del Constitucional.
Sánchez i Rajoy mantenen posicions allunyades sobre per què s’ha arribat on s’ha arribat i quines mesures s’han d’adoptar: el primer proposa una actualització constitucional federal i el segon limita les “solucions” a les resolucions judicials i a mesures tan extraordinàries com la supressió de l’autonomia. Els uneix l’adhesió al marc legal espanyol.
Ni el cap de l’executiu ni el líder del PSOE estan disposats a tolerar que “la democràcia passi davant de la llei”, en paraules de Rajoy. Aquest migdia, després de presentar la seva proposta de reforma constitucional amb una crida a un diàleg que el PP fins ara descarta, Sánchez ha anat a la Moncloa a refermar la idea d’unitat. Els dos líders ja havien parlat ahir, just després que es conegués la proposició del Parlament, i ja van atorgar-se “una via de diàleg permanent”.
La pròxima reunió, a tres bandes i discreta
De la trobada a dos s'ha exclòs deliberadament els partits emergents malgrat que tenen una posició singular: Podem, que fa una clara defensa del dret a decidir però no de la independència, i Ciutadans, que lidera l’oposició a Catalunya amb un suport ciutadà més alt que socialistes i populars. Amb Pablo Iglesias, Rajoy no hi vol parlar perquè té una visió diferent “de la sobirania nacional” i el president espanyol considera que seria perdre el temps, i amb Rivera, l’home de moda i que avui ha dinat amb el lobi empresarial Pont Aeri, ho farà en una cimera a tres i discreta on també hi haurà Sánchez. Lleialtat entre els antics.
De la reunió se ha sabut poca cosa, més enllà que s’havia desenvolupat en un bon clima i que, segons la Moncloa, els independentistes ara ja saben que tindran “al davant els dos grans partits espanyols”. Rajoy i Sánchez es coordinaran per fer complir la llei i aniran deliberant sobre les mesures que s’han de prendre. Al govern espanyol, però, han estat extremadament prudents perquè havien pactat amb el PSOE donar una única versió: un mateix comunicat i amb la mateixa fotografia, enviats pels equips de premsa. La nota diu que l’acord era per “treballar coordinadament en defensa de la Constitució, de la unitat nacional, de la sobirania i de la igualtat de tots els espanyols”.
Amb la trobada, Rajoy –que al matí deia a la SER que no li “tremolarà el pols” per fer complir la llei– exhibeix el suport del PSOE, i Sánchez obté una interlocució privilegiada amb el cap de l’executiu en un tema d’estat. El president espanyol ja ha posat a treballar els serveis jurídics de l’Estat per dur al TC el text just en el moment que s’aprovi; ha ordenat al PP català que torpedini i retardi tant com pugui amb argúcies legals la votació al Parlament, i ja ha vist com es constitueix la diputació permanent del Senat per acordar –si finalment és necessari– per majoria absoluta i a instàncies seves la supressió total o parcial de l’autonomia si no n’hi ha prou amb les mesures del Constitucional. El que Rajoy no vol fer és entrar en el terreny del diàleg –una actitud que és part nuclear de la seva campanya per al 20-D, en la qual necessita retenir tot el vot espanyolista–, i en això topa amb Sánchez.
El líder del PSOE situava fins fa poc Mas i Rajoy al mateix nivell. Ara ja no. Avui, en la presentació de la seva proposta constitucional, poques crítiques a Rajoy i moltes als independentistes. Sánchez ha titllat de “provocació, gravíssima, irresponsable i antidemocràtica” la resolució acordada pels que “no respecten el resultat de les urnes”. Ha admès que el problema polític és “de primera magnitud” i que cal una resposta adequada.
Lluny de fer una reforma tancada, Sánchez n'ha presentat només les línies mestres i ha cridat a recuperar l’esperit d’entesa de la Transició. “El consens no és un punt de partida, sinó resultat del diàleg i renúncies recíproques”, va dir. Així, ha evitat concretar com caldria reconèixer singularitats o el plurilingüisme. “Hem sigut deliberadament autocontinguts”, ha dit, i ha recordat que hi ha marge per a l’entesa “perquè ni Catalunya ni Espanya són en un atzucacEspanyaatzucac”. El primer repte és convèncer Rajoy perquè parli del tema més enllà de la mà dura.