Pedro Sánchez: cinc mesures només arribar a la Moncloa
El líder del PSOE preveu acords en matèria social i política i demana tenir "un vot més que Rajoy" per governar amb un plus de legitimitat. Acusa els sobiranistes de "trair la llei i la democràcia"
MadridPedro Sánchez, secretari general del PSOE, aspira que el desgast del PP i la capacitat del seu partit per arribar a acords el situï a la Moncloa com a president el 2016. Espera arribar-hi i ho vol fer entrant amb força. Aquest dissabte ha presentat a Madrid el programa electoral del partit (ho havia de fer la setmana passada però els atemptats a París li ho van impedir), que ha coordinat la catalana Meritxell Batet, i ha compromès cinc mesures per als primers cinc consells de ministres si és president (i els socis que tingui li ho permeten, esclar). Són aquestes:
1. Treball: Impulsar un gran acord per a la reindustrialització i l'ocupació digna. Això passaria, d'entrada, per derogar la reforma laboral impulsada pel PP i pactada amb CiU, "el gran problema que fa patir milions d'espanyols". Reformar el mercat de treball a partir del diàleg social és, segons ell, el millor per "vèncer el drama de l’atur". És una exigència dels seus 'barons'.
2. Educació: Malgrat que les competències (i per tant el gruix de la despesa) són autonòmiques, Sánchez convocarà la comunitat educativa per forjar un acord per a la ciència i l'educació. El seu compromís és triplicar la inversió de l'Estat en quatre anys en educació i fer respectar la laïcitat de l'Estat, també a les aules. No ha fet, però, cap referència al Concordat amb el Vaticà, malgrat que al programa electoral proposen deixar-lo sense efectes.
3. Mínim vital: El PSOE no proposa una renda mínima, però sí un ingrés mínim vital per a les 700.000 llars sense cap ingrés i que permeti eradicar en quatre anys la pobresa infantil.
4. Violència de gènere: Ha insistit que cal un gran acord social, polític i institucional en aquest àmbit.
5. Reforma de la Constitució: Segueix sense concretar què cal fer, sobretot a l'hora de reconèixer les singularitats de Catalunya, però es compromet a obrir al Congrés una ponència parlamentària, com el PSOE ja havia demanat aquesta legislatura sense èxit a instàncies del PSC, per la reforma constitucional. L'objectiu és "passar de l’estat autonòmic a l’Espanya federal".
Segons ha explicat el líder del PSOE són acords que haurien de permetre derrocar "els murs que divideixen la societat" i que provoquen que una majoria d'espanyols "s'avergonyeixin dels governs conservadors". Toca, segons ell, "unir el que la dreta ha separat" (es referia també a Catalunya) trencant "el contracte que vam fer fa 38 anys" i no cal fer-ho "amb una nova dreta o dues dretes", en referència a Ciutadans. El PP demana que governi la força més votada i el PSOE no es compromet a respectar-ho, però sí que vol una majoria folgada. "Necessitem una àmplia majoria, una gran majoria per l’Espanya de la igualtat i les oportunitats. Ens cal un vot més que al partit de Rajoy", ha implorat.
Parlar sí, però no de la independència
Pel que fa a Catalunya, Sánchez ha insistit que "ha arribat l'hora de parlar" i ha recordat que "ja ho diu tothom, fins i tot els independentistes", en relació a les declaracions del candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs. "Ho hem de provar almenys", ha dit, tot i que s'ha negat a abordar la qüestió de la independència. "Dins la llei hi ha espai per parlar però no negociarem drets, els defensarem", ha dit. No s'ha estat de defensar la gestió de Rajoy –l'única concessió que li ha fet– recorrent al TC després que el bloc del 'sí' "traís la llei i la democràcia" amb la declaració d'inici del procés.