Política15/05/2016

Sánchez inclou Parlon i Batet a la seva llista de 'ministrables'

La número dos per Madrid avala que una nova Constitució permeti un referèndum a Catalunya i l'expert del PSOE en reforma constitucional proposa que, un cop es modifiqui, cada territori adapti el seu "Estatut o Constitució" al nou marc

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaEl candidat a la presidència del PSOE, Pedro Sánchez, ha presentat aquest migdia al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona els noms que formaran part del seu govern. Entre ells, hi ha els catalans Núria Parlon, Meritxell Batet (cap de llista del PSC per Barcelona el 26-J) i Josep Borrell. No tots seran ministres, però amb tots ells vol comptar d'una manera o altra en el seu govern. El candidat socialista ha volgut picar l'ullet al Barça i a la Lliga guanyada dissabte i ha afirmat que ha comprat la 'fórmula Luis Enrique', ja que "Luis Enrique deia que el Barça guanyava quan era el Barça, i el PSOE guanya quan és el PSOE".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Sánchez ha subratllat que "Espanya i Catalunya no poden esperar més" i que "el canvi només el pot portar el PSOE", motiu pel qual s'ha compromès a "suar la camiseta amb l'equip del canvi", el qual és "paritari, progressista, intergeneracional, solvent, dialogant, treballador, decent, net". Igualment, a banda de Luis Enrique, ha citat un altre entrenador símbol del barcelonisme: "Pep Guardiola deia que el risc més gran és no arriscar-se, així que direm 'sí' a coses a les quals altres diuen 'no': una Espanya federal, augment de beques, igualtat entre homes i dones, pla de lluita contra la pobresa infantil, llei contra el canvi climàtic".

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, no han faltat les referències a la situació entre Catalunya i Espanya, ja que, segons el cap de files dels socialistes, "treballant en equip, catalans i espanyols vam aconseguir portar la democràcia, guanyar drets, construir l'estat del benestar, les quotes més altes d'autogovern de la història de Catalunya". En aquest sentit, s'ha compromès amb un "projecte que convoqui i no confronti, que no vagi contra ningú, de la llibertat, igualtat i fraternitat, els valors del PSOE". I, per no semblar massa culer, ha apel·lat també a una icona del Madrid, i és que "[Alfredo] Di Stéfano deia que cap jugador és tan bo com tots junts".

Tampoc no ha obviat la victòria de la Lliga la cap de llista del PSC. "Catalunya, encara som a temps de fer el triplet: la Lliga, la Copa i el govern del canvi", ha ironitzat Batet, que ha destacat que "el fet que aquest gran equip sigui aquí és una gran declaració d'intencions, que Catalunya és essencial per canviar Espanya, renovar el pacte de convivència", ja que el PSOE surt "a guanyar les eleccions del 26-J". I és que, segons aquesta 'ministeriable' de Sánchez, l'equip de què forma part és "el millor equip de govern, el més solvent i capaç per dur a terme aquest programa de govern".

Cargando
No hay anuncios

Propostes per desencallar la situació de Catalunya

Al comitè d'experts hi ha també, com a responsable de Justícia, la jutge del Suprem Margarita Robles, que serà la número dos de la llista per Madrid i ha estat una incorporació d'última hora. El PSOE és contrari al dret a decidir i proposa una reforma constitucional federal per resoldre el plet català, però Robles ha anat més enllà en una entrevista a Europa Press.

Cargando
No hay anuncios

Quan li han preguntat per si estaria a favor d'una modificació de la Constitució i l'Estatut per poder fer un referèndum sobre el futur polític de Catalunya, ha respost categòricament: "Sens dubte". "Si com a conseqüència del consens s'arriba a una reforma constitucional que crec necessària, per descomptat que hi estaria a favor: no ens ha de fer por que els ciutadans parlin", ha afirmat. En tot cas s'ha posicionat contra solucions unilaterals i un referèndum com el que plantegen ara els partidaris del dret a decidir.

Durant la presentació de l'equip de Sánchez, també s'ha referit a aquesta qüestió Gregorio Cámara, responsable de reforma constitucional. Segons ha detallat, la modificació hauria de servir per "reforçar la cohesió social, revitalitzar l'estat de dret, reforçar la qualitat de la democràcia i de les institucions, articular-nos millor amb la UE i resoldre la crisi territorial" amb un "model de descentralització territorial sota els principis del federalisme" i reconeixent "a la Constitució la singularitat i els drets històrics de Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, Cámara també ha subratllat que la seva proposta no obvia els referèndums, ja que "hi haurà un referèndum de tots els espanyols per referendar la Constitució, i un referèndum a cada territori per reformar el seu Estatut o Constitució i adaptar-lo a la nova Constitució federal". Preveu, per tant, que després dels canvis a la carta magna, les autonomies adaptin el seu Estatut al nou sostre autonòmic, fins i tot insinuant que el podrien anomenar 'Constitució'.

L'"equip del canvi" de Pedro Sánchez

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és la llista completa dels 20 experts que Sánchez ha presentat com el 'govern de canvi'. No tots, però molts d'ells formaran part de l'executiu si és que el pot formar passat el 26 de juny.

  • José Enrique Serrano, coordinador de la reforma de les administracions públiques. Va ser cap de gabinet de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. Ha criticat que el PP hagi tret pit per haver "estalviat 25.000 milions en administracions públiques" quan "17.000 milions se'ls han estalviat en personal", cosa que fa que ara hi hagi "desenes de milers de llocs de treball menys".
  • Ángel Gabilondo, educació. Exministre amb Zapatero i portaveu a l'Assemblea de Madrid. Ha defensat que "l'educació és la pedra angular de la transformació de la societat i li "cal estabilitat en els objectius i financera". Per bé que "'estabilitat' no significa 'immobilisme', el canvi és el que dóna més estabilitat. "Espanya i Catalunya seran el que sigui la seva educació", ha conclòs.
  • Teresa Ribera, sostenibilitat. És una autoritat en matèria de canvi climàtic. Ha cridat a "posar en el centre de l'acció política la transformació energètica" i a fixar un "sistema fiscal a l'altura del segle XXI, que entengui els reptes i oportunitats de la lluita contra el canvi climàtic i les ciutats eficients". "El medi ambient no és política sectorial ni secundària, és la base fonamental del benestar social i l'èxit econòmic", ha afegit.
  • Jordi Sevilla, economia, treball i indústria. Va ser ministre amb Zapatero i és el guru econòmic de Sánchez. Proposa establir un ingrés mínim vital per combatre la pobresa, apujar el SMI, impulsar un pla de xoc contra l'atur estructural i de llarga duració, una "reforma fiscal perquè pagui qui no paga" i "canviar el model productiu per no ser productius sent barats". Assegura que "la democràcia i el creixement econòmic depenen de la cohesió social" i, contundent, s'ha compromès a fer "el contrari d'allò que s'ha fet els últims quatre anys".
  • Josep Borrell, Europa i afers exteriors. Exministre amb González i expresident del Parlament Europeu. És conseller d'Abengoa.
  • Meritxell Batet, federalisme. Cap de llista del PSC, el 20-D era la dos per Madrid. Assessora el PSOE en matèria d'autogovern.
  • Rafael Bengoa, sanitat. Va assessorar Barack Obama en la seva reforma sanitària i va ser alt càrrec de la sanitat basca amb el PNB. Ha demanat "recuperar el temps perdut aquests quatre anys, tornar a modernitzar la sanitat". "Ara no se us pot atendre bé", ha alertat, i per això "es tornaran a posar diners a la sanitat, però cal afegir-hi transformació".
  • Margarita Robles, justícia. Jutge del Tribunal Suprem i pes pesant de l'ala progressista de la magistratura. Va ser secretària d'estat amb Felipe González. Ha afirmat que "no tornarà a passar que, quan un jutge demana informació per un cas que afecta el PP, surti el ministre d'Economia i digui que no se l'hi dóna", i és que ara "els jutges lluiten sols". "Derogarem per a ONGs i pimes les taxes judicials", ha avançat, ja que "invertir en justícia és invertir en drets i llibertats".
  • Patxi López, regeneració democràtica. Exlehendakari i president del Congrés en funcions. Pretén "recuperar la confiança en les institucions, la fe en els representants polítics", i és que ara hi ha "les eines perquè allò que és públic pugui ser publicat". Tot i això, li "interessa més la regeneració moral i ètica, desterrar corruptes i corruptors de la vida pública".
  • Magdalena Valerio, Pacte de Toledo sobre les pensions. Sánchez la recupera després que caigués de les llistes el 20-D.
  • Gregorio Cámara, reforma constitucional. Catedràtic de la Universitat de Granada i membre de la direcció del partit a Andalusia.
  • Silvina Bacigalupo, transparència i ètica empresarial. Catedràtica de dret penal. Reclama més "prevenció de la corrupció en el sector públic i privat", cosa que "no pot quedar en reflexions teòriques".
  • Sami Naïr, refugiats. Ha assessorat els governs d'esquerres a França i és un reconegut intel·lectual.
  • Núria Parlon, polítiques socials. Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet. Defensa que "les polítiques socials no són caritat ni assistencialisme" i, per això, aspira a "una reforma de futur per al conjunt de la UE" que fixi que "justícia i igualtat han d'estar al nivell de l'estabilitat pressupostària".
  • Luc André Diouf, immigració. Senegalès i activista de drets humans a les Canàries. Ha acusat el PP de deixar en paper mullat la llei d'immigració de Zapatero i reclama "cooperació per evitar les morts en aquest continent" i "defensar la política migratòria a la UE".
  • Pilar Cancela, agricultura, ramaderia i pesca. Dirigeix la gestora del PSOE gallec. Veu l'agricultura com "un sector estratègic en què no s'ha fet res en els últims anys" i que té "un problema de relleu generacional". "La crisi ha servit com a excusa per girar-li l'esquena i deixar abandonat el sector", i per això avança que, per posar-hi remei, "l'eina fonamental és el diàleg social, els resultats seran sempre coparticipats".
  • Ángel Ubide, economia global. Ha treballat al Fons Monetari Internacional i en diversos fons d'inversió.
  • Ana García D'Atri, cultura. Periodista i diputada a Madrid. Ha promès una llei per garantir l'accés igualitari a la cultura, així com "igualtat entre dones i homes també en la cultura".
  • María González Veracruz, ciència. És una de les dirigents més pròximes a Sánchez. Diputada per Múrcia. Vol buscar fórmules perquè el "talent es reprodueixi i creixi" i aspira a "un gran acord de país que ens permeti mirar més enllà d'una legislatura", a escala política, social i institucional, en el camp de la ciència.
  • Carmen Montón, igualtat. Consellera de Sanitat del País Valencià. "Les dones no volem ser els parents pobres de la democràcia", ha avisat, i per això ha reivindicat que "el PSOE significa igualtat, feminisme, democràcia paritària, decidir sobre la nostra maternitat". Aposta per una llei per la igualtat salarial i un pacte contra la violència de gènere.