En directe
La governabilitat de l'Estat
22/05/2024

Junts evita posicionar-se sobre el reconeixement de Palestina

El president espanyol compareix en un ple al Congrés marcat per la proximitat de les eleccions europees

Sánchez a Junts: "El govern de Catalunya es decidirà al Parlament, no a Madrid"

Davant les paraules de la portaveu de Junts, Miríam Nogueras, recordant al partit socialista que no té majoria ni al Congrés ni al Parlament de Catalunya, Pedro Sánchez ha respost que "el govern de Catalunya es decidirà al Parlament, no a Madrid, i la millor persona per encapçalar-lo és Salvador Illa". Nogueras li ha retret que "sempre han decidit des de Madrid el que passa a Catalunya i ara ens vol fer creure el contrari". Sánchez ha insistit que, en la seva opinió, el missatge de la ciutadania el 12-M ha estat "posin-se d'acord per reforçar els serveis públics i per resoldre els problemes".

Nogueras acusa Sánchez de "manipular l'opinió pública" amb els cinc dies de reflexió

La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, s'ha preguntat si és "ètic" que Pedro Sánchez hagi "manipulat l'opinió pública en plena campanya electoral a Catalunya" amb els seus cinc dies de reflexió en què es va plantejar dimitir o continuar al capdavant del govern espanyol. Ho ha fet davant la consideració del president espanyol que no seria abordar ara mesures de regeneració democràtica mentre hi ha campanya per a les eleccions europees. La diputada independentista ha criticat a Sánchez per fer un "abús electoralista" de la màquina del fang que denuncia que empren PP i Vox contra ell i de no fer "reformes estructurals" per acabar amb les clavegueres de l'Estat. Segons Junts, el PSOE té el mateix objectiu que el PP i és "acabar amb el moviment independentista".

Esquerra renuncia al torn de rèplica durant la compareixença de Sánchez

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, no ha fet ús del torn de rèplica durant la compareixença de Pedro Sánchez. Els portaveus dels grups parlamentaris tenien 20 minuts en la seva primera intervenció i 7 en la rèplica. Rufián ja havia advertit en el primer torn que potser no esgotaria tot el temps, per bé que sí que ho ha acabat fent. Al segon no ha comparegut i ha passat el torn a la portaveu de Junts, Míriam Nogueras.

Feijóo rebutja el reconeixement unilateral de Palestina: "S'estendrà el conflicte a la regió"

Després que Pedro Sánchez hagi recriminat que Alberto Núñez Feijóo no respongui clarament si dona suport o no al reconeixement de l'estat de Palestina, el líder del PP ha donat a entendre que no està a favor amb el moment, tal com ja havia apuntat en debats anteriors. "S'estendrà el conflicte a la regió. El que farà perjudicarà al poble palestí", ha advertit Feijóo, que s'ha preguntat si això servirà per a l'entrega d'ostatges, l'arribada d'ajuda humanitària i l'alto al foc. Sense que serveixi de precedent, Feijóo s'ha alineat amb Podem en l'avís a Sánchez sobre com serà aquest reconeixement: "Què reconeixerà? Quin territori? Amb quines fronteres? Quin règim serà? Quins seran els interlocutors?".

Sánchez insta les forces polítiques a debatre mesures de "regeneració democràtica" després del 9-J

Sánchez, que va proposar obrir un debat sobre la regeneració democràtica després de cinc dies de reflexió, posposa aquest plantejament a després de les eleccions europees. En la seva compareixença, ha demanat deixar que passin els comicis per, posteriorment, estudiar mesures contra les fake news i el que anomena "màquina del fang" de la dreta i l'extrema dreta. També alternatives per renovar el Consell General del Poder Judicial. De tota manera, el president espanyol ha defensat que millorar el "sistema democràtic" no vol dir que Espanya no sigui una "democràcia plena", tal com havia qüestionat anteriorment la portaveu d'EH Bildu, Mertxe Aizpurua.

Sánchez creu que Abascal és "verí per a la democràcia" i lamenta que Feijóo sigui "inseparable de la ultradreta"

En el torn de rèplica, Sánchez s'ha recreat en assenyalar les aliances entre el PP i Vox i s'ha mostrat orgullós que el seu govern sigui el "rival a batre" per part del que ha anomenat la "internacional d'ultradreta" que es va reunir diumenge en la convenció de Vox a Madrid. En aquell acte, Abascal va defensar fer fora el govern espanyol "a puntades de peu" i Sánchez ha lamentat que això obri la porta a la violència. "Les seves paraules són verí per a la democràcia. Com li demanaré que contribueixi a frenar la violència verbal si personifica l’odi. El discurs d’odi precedeix a la violència física", ha criticat el cap de l'executiu de l'Estat, que ha lamentat que Feijóo hagi "lligat el seu futur a sectors reaccionaris" com el que representa Vox. "És la seva única aportació a la política espanyola, ha decidit que el seu projecte sigui inseparable de la ultradreta. Nosaltres assumim la responsabilitat de frenar-la el proxim 9 de juny", ha subratllat.  

Sánchez, a Feijóo: "Vostè prefereix que governi Puigdemont però ja li dic que serà Salvador Illa"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tret pit del resultat del PSC a les eleccions catalanes i ha assegurat que Salvador Illa serà el pròxim president. "Vosté prefereix que governi Carles Puigdemont, però ja li dic jo que serà Salvador Illa", ha advertit Sánchez a Feijóo i també a Nogueras, que en la seva intervenció ha defensat que no sempre ha de governar el més votat. Sánchez també ha criticat l'estratègia del PP a les eleccions catalanes: "El resultat de Vox a Catalunya demostra com d'equivocada és la seva estratègia. Abraçar el discurs xenòfob al final el que fa és reforçar Vox no debilitar-lo", ha advertit.

Sánchez, a Feijóo: "Està d'acord o no amb el reconeixement de l'estat de Palestina?"

En el torn de rèplica, Pedro Sánchez ha retret a Alberto Núñez Feijóo que no hagi estat prou clar expressant el posicionament del PP sobre el reconeixement de Palestina. "Està d'acord o no amb el reconeixement de l'estat de Palestina?", ha preguntat el president del govern espanyol. Sánchez ha insistit a reclamar que el líder dels populars digui "què opina dels crims de Netanyahu" i quina solució planteja. "Mulli's. La seva posició no pot consistir a no tenir posició", ha dit.

Sánchez ha advertit que la "moderació" no es pot convertir en "equidistància" entre víctimes i agressors. "No pot posar-se de perfil davant les matances", ha defensat.

Belarra assenyala periodistes "corruptes" i el PP demana que Armengol actuï

La líder de Podem, Ione Belarra, ha denunciat males pràctiques d'alguns periodistes, com Ana Rosa Quintana o Pablo Motos, a qui ha acusat de parlar en nom "d'interessos econòmics i polítics". Belarra ha defensat impulsar una llei contra la desinformació i ha titllat de "periodista corrupte" Antonio García Ferreras (la Sexta).

Les paraules de la líder de Podem han molestat el portaveu del PP, Miguel Tellado, que ha demanat a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que cridés a l'ordre Belarra i retirés les seves paraules del diari de sessions. "Si no ho fa, serà responsable", ha advertit. Armengol ha criticat que Tellado li doni lliçons i ha explicat que es revisaran les afirmacions de la diputada del partit lila.

Podem: "El reconeixement no és la mesura més útil per aturar Netanyahu"

La líder de Podem, Ione Belarra, ha criticat que el reconeixement de Palestina arriba tard i "no és la mesura més útil pel que és més urgent, que és aturar Netanyahu i que s'acabi d'una vegada aquest genocidi". Belarra ha preguntat a Pedro Sánchez com pensa garantir que Israel respecta les fronteres de l'estat palestí.

EH Bildu creu que el reconeixement de Palestina arriba tard i el PNB ho veu "simbòlic"

Tant EH Bildu com el PNB han vist amb bons ulls el reconeixement de Palestina. Ara bé, la portaveu dels abertzales, Mertxe Aizpurua, ha criticat que s'hauria d'haver produït "molt abans" sense que s'hagués hagut de presenciar "un genocidi televisat".

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha remarcat que és un pas "simbòlic" que arriba de forma "desendreçada" a conseqüència de "l'actitud del govern d'Israel". Esteban ha denunciat que algú que es considera demòcrata "no es pot convertir en una còpia del terrorisme".

Junts evita posicionar-se sobre el reconeixement de Palestina

La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha evitat posicionar-se sobre el reconeixement de Palestina com a estat en la seva intervenció després de l'anunci de Pedro Sánchez. Nogueras, que representa un grup on hi ha divisió d'opinions sobre la qüestió, no n'ha fet cap referència i s'ha centrat en recordar al president espanyol que "no li surten els números" per governar a Catalunya. "Vostès només sumen contra l'independentisme si sumen amb l'extrema dreta", li ha recordat.

Israel crida a consultes a la seva ambaixadora a Espanya pel reconeixement de Palestina

Com era previsible i ja havia advertit el govern de Benjamin Netanyahu, l'anunci que Espanya reconeixerà Palestina dimarts vinent ha provocat la reacció diplomàtica d'Israel, que ha cridat a consultes la seva ambaixadora a Madrid, Rodica Radian-Gordon. El ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz, havia fet el mateix amb els ambaixadors a Irlanda i Noruega, que també han anunciat que reconeixeran l'estat palestí el mateix dia que Espanya.

Rufián (ERC) creu que el gest amb Palestina fa tard: "Reconeixeran més runa i cadàvers que territori"

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha dit que el reconeixement de Palestina és una bona notícia però que arriba tard: "Reconeixeran més runa i cadàvers que territori", ha dit. "Després de 30.000 morts vostè ha retirat l'ambaixador de l'Argentina. Què més ha de fer Netanyahu?", s'ha preguntat. "Hagués estat bé la mateixa valentia quan Netanyahu assassinava la població civil a l'inici de la invasió", ha afegit.

El portaveu republicà ha desafiat Sánchez a prendre mesures de caràcter urgent després dels cinc dies de reflexió que es va prendre, com ara votar els noms dels vocals del CGPJ o augmentar les multes per difamació. "Ara continua havent-hi jutges al servei del PP i Vox, i mitjans al servei de PP i Vox", ha conclòs.

Errejón aplaudeix el reconeixement de Palestina però reclama el trencament de relacions amb Israel

El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha aplaudit des de la tribuna del Congrés el reconeixement de Palestina, un dels acords que va permetre la reedició del govern de coalició, però ha reclamat trencar les relacions diplomàtiques amb Israel: "Si està justificat retirar l'ambaixadora a Buenos AIres, com no ho ha d'estar amb Israel després de 35.000 morts?", s'ha preguntat. "Cal aplicar l'embargament total d'armes i qualsevol relació militar amb Israel. I sobretot trencar l'acord comercial entre la UE i Israel", ha proclamat Errejón.

Abascal critica el reconeixement de Palestina i creu que Sánchez afavoreix el "terrorisme satànic" de Hamàs

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha criticat el reconeixement com a estat de Palestina i ha acusat Pedro Sánchez de tenir una posició "equidistant entre el terrorisme satànic de Hamàs i un estat democràtic com és Israel". "Això és complicitat amb el mal, perquè el mal és Hamàs", ha clamat Abascal des de la tribuna. "Vostè està dient que Israel no té dret a defensar-se, i m'agradaria saber què faria vostè si Espanya patís uns atemptats terroristes com aquells", ha conclòs.

Abascal acusa Sánchez de llançar un "atac orquestrat" contra Argentina

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha acusat el govern espanyol de "llançar un atac orquestrat diplomàtic i econòmic contra Argentina, no contra Milei, sinó contra el poble argentí, perquè volen que li vagi malament". Abascal ha acusat Sánchez d'actuar com un "autòcrata", per haver "coaccionat" les empreses espanyoles perquè actuïn contra Vox. "És vergonyós que això ho faci un president que ha arribat aquí gràcies a Bildu i els separatistes!", ha proclamat.

Feijóo, a Sánchez: "Deixi de riure's dels espanyols"

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aprofitat la seva intervenció al Congrés per demanar el vot de cara a les eleccions europees: "El vot que més mal li farà a Sánchez és al PP, i no qualsevol altre", ha dit en referència a Vox. Feijóo també ha fet una crida a participar en la manifestació que el partit ha convocat aquest diumenge a la Puerta de Alcalá contra l'amnistia i les polítiques de Sánchez en general. "Deixi de riure's dels espanyols", ha conclòs.

Israel crida a consultes els ambaixadors a Irlanda i Noruega i adverteix Espanya de "conseqüències greus"

Ràpida reacció d'Israel a l'anunci conjunt d'Espanya, Irlanda i Noruega sobre al reconeixement de Palestina el 28 de maig.

El ministre d'Exteriors d'Israel, Israel Katz, ha cridat a "consultes urgents" els ambaixadors israelians a Dublín i Oslo ha advertit Espanya, que ha fet l'anunci poc després, de les "conseqüències greus" de la seva decisió.

"Irlanda i Noruega tenen la intenció d'enviar un missatge als palestins i al món enter avui: el terrorisme val la pena", ha dit Kantz en un comunicat, convençut que reconèixer Palestina equivaldria a "recompensar Hamàs".

És previsible que en breu també hi hagi una reacció israeliana semblant en el cas espanyol.

Feijóo demana el cessament del ministre d'Exteriors per la crisi amb Argentina

This browser does not support the video element.

El cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha demanat el cessament del ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, "per posar els interessos del partit socialista per sobre dels interessos d'Espanya" en la crisi diplomàtica amb Argentina. "El que estan fent no té nom, perjudiquen el mig milió d'espanyols que viu a l'Argentina i a les empreses", ha afegit. "Estalviï's els numerets. Què vindrà després? Ens pren per beneits", ha conclós.