Migració

Sánchez i el president de Ceuta acorden provar de nou el retorn dels menors al Marroc

El president de la ciutat autònoma afirma que el procediment s'adequarà al que requereix la justícia

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, a la Moncloa
25/08/2021
2 min

MadridL'objectiu és que els menors tornin al Marroc. Aquesta és la conclusió principal a què han arribat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de Ceuta, Juan Jesús Vivas, en la reunió que han mantingut aquest dimecres a la Moncloa per abordar la situació, l'endemà que la justícia hagi ratificat la suspensió de les devolucions. El compromís de l'executiu espanyol és que activarà "recursos i capacitats" per aconseguir el retorn assistit al Marroc dels menors que van creuar a Ceuta en la crisi diplomàtica del maig, i que les dues administracions tornaran a intentar el procediment adequant-se al que ha requerit la jutge. No s'han seguit els tràmits exigibles, ha dictaminat la justícia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El trasllat a la Península no s'ha plantejat com a opció", ha assegurat Vivas en roda de premsa, i ha al·legat que el retorn al Marroc és el que més beneficia els afectats. Les organitzacions que han obert la batalla judicial sí que apostaven perquè es donés una acollida arreu del país i se'ls oferís una estada més digna que la que tenien aquests dies a la ciutat autònoma. Una situació que era "insostenible" i "precària", ha definit el president ceutí, que ha explicat que els recursos disponibles estan concebuts per a una estada "temporal i no permanent".

Vivas ha admès que el pronunciament judicial "dona pistes" de com cal procedir: complir amb el reglament de la llei d'estrangeria. Un dels requeriments que preveu la normativa és la intervenció de la Fiscalia de Menors a l'hora d'elaborar els expedients individualitzats, fet que no havia succeït. L'Advocacia de l'Estat va defensar la posició de l'executiu estatal argumentant que la situació que es vivia a Ceuta era "excepcional" i Vivas ha explicat que entenien que l'aplicació del conveni entre Espanya i el Marroc del 2007 era una "via alternativa" a la llei d'estrangeria. La justícia ha determinat, però, que activar aquest pacte bilateral no exclou que s'hagi de complir la normativa procedimental.

Responsabilitat compartida

El conflicte sobre Ceuta ha situat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en la diana com a conseqüència de la virulència de la dreta espanyola. Especialment de Cs, que fa dies que demana la seva dimissió. Al principi Pablo Casado va contemporitzar, conscient que l'operació s'havia coordinat amb el govern ceutí, del PP, però aquest dimecres al matí, al conèixer la resolució judicial, la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, també ha reclamat la destitució del ministre. Aliè a les dinàmiques de la política espanyola, Vivas no ha tingut problemes en assumir la seva part de culpa. "No seria just atribuir la responsabilitat al ministre de l'Interior i a la Delegació del govern, perquè jo hi estava d'acord", ha reconegut.

El president de Ceuta no ha volgut polemitzar amb el líder del seu partit, però tampoc amb Marlaska, que aquest dimecres encara insistia que Interior no tenia competències en la devolució dels menors. Vivas ha asseverat que el govern espanyol en tenia per activar el tractat amb el Marroc. L'Audiència Nacional està investigant el cas i en la primera interlocutòria dictada negava que el ministeri no tingués cap responsabilitat i li recriminava que les hagués intentat esquivar enviant un escrit sense firma a Ceuta en què ordenava iniciar els retorns.

stats