LA IRRUPCIÓ DE LA ULTRADRETA
Política05/12/2018

Sánchez utilitza l’auge de Vox per intentar aprovar els comptes

Insta ERC i el PDECat a votar-los i, si no ho fan, s’obre a convocar eleccions amb la ultradreta envalentida

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridLa desfeta andalusa també està tenint conseqüències en els plans de Pedro Sánchez. El president del govern espanyol va donar ahir un cop de volant al seu full de ruta, i va anunciar, en una entrevista a Telecinco, la seva intenció de presentar els pressupostos generals de l’Estat al gener, després d’amenaçar de no fer-ho si no tenia els suports necessaris. Sánchez plantejarà als independentistes una dicotomia: o li aproven els comptes o s’arrisquen a unes eleccions en un moment en què la ultradreta espanyolista està inflamada, imitant l’estratègia que li va permetre sortir victoriós de la moció de censura contra Mariano Rajoy. Si no aconsegueix aprovar-los, l’executiu “haurà de replantejar-se moltes coses”, va dir, sobre un possible avançament electoral.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap del govern espanyol es va mostrar disposat a continuar amb la seva interlocució amb els independentistes, que, va considerar, no està relacionada amb l’ascens de la ultradreta. Això tot i que la qüestió amenaça de despertar la crisi interna del PSOE, adormida des de les primàries. Els mals resultats de la candidata a la reelecció, Susana Díaz, antiga rival interna del líder federal del partit, han revifat velles tensions entre els dos antics rivals, que tenen diagnòstics oposats: mentre que Sánchez posava ahir l’accent en la dificultat per mobilitzar els electors de la presidenta andalusa i en l’error de disseny de la campanya –que va ser controlada de dalt a baix per l’estructura andalusa, amb una intervenció mínima de la direcció federal–, la presidenta en funcions va afirmar ahir que el Procés va tenir a veure amb la derrota, i traslladava així la responsabilitat a Sánchez pels seus suposats pactes amb ERC i el PDECat.

Cargando
No hay anuncios

“Potser qui estava equivocada era jo en no voler parlar de Catalunya”, va dir ahir la líder socialista en una entrevista a la Cadena SER. La frase, amb aparença d’autocrítica, amagava un dard enverinat cap a Sánchez, que va decidir tirar endavant la moció de censura comptant amb els vots dels independentistes tot i l’oposició frontal del PSOE meridional i més jacobí del qual Díaz és líder de facto. La dreta va aprofitar durant la campanya aquests presumptes pactes per desgastar la candidata socialista, que va reclamar parlar d’Andalusia i va evitar entrar-hi –tot i que va arribar a insinuar que ella hauria aplicat el 155 abans–. Segons el seu raonament, hauria pogut frenar part de la sagnia de vots si s’hagués implicat en el debat català, encara que això hagués suposat una deslleialtat per la política de pactes de l’estructura estatal socialista.

Cargando
No hay anuncios

Les insinuacions de Díaz no van agradar a la direcció del PSOE. Sánchez va reunir ahir la seva executiva per valorar els resultats dels comicis i va posar de manifest la diferència de diagnòstic. Tot i així, al president no li convé ara un enfrontament orgànic, i per això el secretari d’organització socialista, José Luis Ábalos, que va posar de manifest la diferència de diagnòstic, es va esforçar també a apagar el foc generat per unes paraules seves de dilluns que es van interpretar com una invitació a Díaz a plegar. El també ministre va aclarir que la presidenta en funcions té el suport de la direcció per buscar un pacte de govern que s’albira impossible si el PP i Cs pacten amb Vox per fer president el popular Juan Manuel Moreno.

Sánchez també es va referir a la qüestió, i va censurar al PP i a Cs que estiguin disposats a sumar amb la ultradreta perquè és una força “antieuropea”, a diferència del que passa en països com Alemanya o França, on s’ha creat un cordó sanitari a partits similars. A més, va avisar que l’eclosió ultra està empesa pel canvi de discurs dels dos partits que ja tenien representació, i tindrà com a efecte escorar-los encara més.

Cargando
No hay anuncios

Tot i defensar que l’acostament als independentistes no va tenir res a veure amb els resultats andalusos, Ábalos sí que va invertir molts esforços a allunyar-se’n i negar qualsevol mena de pacte. El número dos socialista va arribar a comparar els sobiranistes amb Vox, perquè, va dir, cap dels dos sectors “és constitucionalista”, i va afegir que el suport d’ERC i el PDECat a la moció de censura no és comparable al pacte al qual el PP i Cs volen arribar amb Vox, perquè ells no van “negociar res”. Això, malgrat buscar el suport actiu dels independentistes als pressupostos, que sí que requeriria negociació.

Reforma constitucional

Sánchez també es va referir ahir a la possibilitat de reformar la Constitució per eliminar la inviolabilitat del rei. Unes paraules seves a un mitjà polonès en les quals s’obria a aquesta eventualitat van generar confusió al matí, perquè assegurava que Felip VI hi estaria d’acord. Això va obligar Ábalos a matisar que el president espanyol s’havia expressat a títol personal i la Moncloa a aclarir que no hi havia proposta. Tot i així, Sánchez va tornar a mostrar-se partidari de la mesura, que requeriria una reforma agreujada, en l’entrevista al vespre.

Cargando
No hay anuncios

Casado no descarta que Vox tingui conselleries andaluses

El líder del PP, Pablo Casado, va manifestar ahir que la presidència de la Junta d’Andalusia és “innegociable”, però no va descartar que la formació d’extrema dreta Vox pugui entrar a l’executiu andalús, cedint-li conselleries. Ho va expressar en una entrevista a RNE, on Casado va assegurar que Juanma Moreno ha de presidir la Junta després dels resultats dels comicis de diumenge, l’únic punt “innegociable”. A parer seu, el PP és qui ha de liderar el canvi a Andalusia, i va emfatitzar que “si és un acord d’investidura, o de legislatura, o de govern, se n’haurà de parlar primer amb Ciutadans i després Vox haurà de decidir si té una posició passiva –és a dir, si s’absté per facilitar-ho– o activa”. Però també va voler fer palès que qui ha de liderar les negociacions és el candidat popular a la Junta.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la possibilitat que hi hagi una repetició d’eleccions a la comunitat autònoma, Casado va assegurar que ell la descarta i que espera que no passi.