La governabilitat de l'Estat

Sánchez presenta un pla inconcret sobre regeneració democràtica davant les crítiques furibundes de Feijóo

El president espanyol planteja als grups desenvolupar per llei un reglament europeu que millori la "transparència" de l'ecosistema mediàtic

Pedro Sánchez al Congrés
4 min

MadridFa gairebé tres mesos que Pedro Sánchez va anunciar que es quedava per liderar una "regeneració democràtica" a l'Estat. En aquella compareixença al Palau de la Moncloa, que va tenir gairebé tot Espanya a l'expectativa després dels seus cinc dies de "reflexió", el president del govern espanyol no va concretar cap mesura, si bé va apuntar a reformes en la justícia i contra la "desinformació" de la qual va culpar alguns "pseudomitjans" vinculats principalment a l'extrema dreta. El líder socialista va posposar la presentació del promès pla de regeneració democràtica fins després del cicle electoral que va culminar amb les eleccions europees del 9 de juny i, finalment, en el dia fixat per desgranar-lo en una compareixença al Congrés, s'ha limitat a explicar les línies generals d'una sèrie de reformes de les quals encara no hi ha detalls, però que tindran com a objecte principal l'ecosistema mediàtic.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Els anuncio que en les pròximes setmanes i dies iniciarem una ronda de contactes amb els grups de les Corts per proposar-los un pla d'acció que ens ajudi a protegir i enfortir la democràcia", ha dit Sánchez. Seran els ministres de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el de Cultura, Ernest Urtasun, els que pilotin les negociacions "a partir de demà mateix", diuen fonts de la Moncloa, de les quals Vox quedarà exclòs. L'acció que ha plantejat Sánchez per millorar la "transparència" se circumscriu a aplicar un reglament de la Unió Europea sobre la llibertat dels mitjans de comunicació aprovat el març passat. "Cal garantir una premsa lliure, independent i plural", ha subratllat Sánchez, que ha advertit que els "vells enemics" de la democràcia ara tenen "noves i potents eines" per atacar-la amb la "difusió massiva" de fake news a través de les xarxes socials.

El president del govern espanyol ha apuntat que caldrà "desenvolupar una legislació nacional" per aplicar el que estableix el reglament comunitari. La previsió del govern espanyol és començar a registrar modificacions legislatives a partir del setembre. En què consistiran? Segons ha dit Sánchez, les reformes aniran enfocades a garantir que els ciutadans coneguin "les fonts de finançament dels mitjans de comunicació, el nom dels seus accionistes i les xifres d'audiència de forma honesta per evitar fraus en la inversió publicitària per part de governs de la nostra democràcia, mitjançant l'ús de bots o de clickbaits i també la ingerència d'actors estrangers".

Sánchez i Feijóo s'enganxen al Congrés pels mitjans de comunicació

S'actualitzarà, com ja havia avançat, la llei de publicitat institucional, per "limitar el finançament" que rebin d'autoritats públiques perquè no hi hagi mitjans "amb més finançadors públics que lectors i no hi hagi partits que comprin línies editorials amb diners públics". El cap de l'executiu també ha parlat de mesures per "evitar les pressions de l'àmbit polític i empresarial" als periodistes. Alberto Núñez Feijóo ha criticat durament la proposta de democratització de Sánchez, que, a parer del líder del PP, pot acabar convertint-se en "l'atac més gran a la llibertat d'informació de la democràcia espanyola". "No ho consentirem", ha advertit.

Segons Feijóo, el que pretén Sánchez amb aquests anuncis és tapar la "corrupció que el persegueix" amb la investigació judicial contra la seva dona i el seu germà. "Ha vingut aquí a evitar donar explicacions. I el que és pitjor, a intentar castigar per llei els mitjans de comunicació que informen sobre la presumpta corrupció que l'esquitxa", ha subratllat el popular en una intervenció furibunda. La regeneració democràtica, ha argumentat Feijóo, "no vindrà amb el canvi interessat d'una llei" sinó amb un canvi de govern a la Moncloa. Malgrat considerar-ho una maniobra de distracció de Sánchez, fonts del PP confirmen que el partit participarà en la ronda de contactes. Fonts del govern espanyol atribueixen aquesta reacció pública del líder del PP al fet que s'ha quedat "descol·locat" davant del "sentit comú" de les propostes i al seu "nerviosisme" per la ruptura amb Vox a les autonomies.

Alberto Núñez Feijoo escolta a Pedro Sánchez

En la mateixa línia que el PP, però amb llenguatge encara més dur, Santiago Abascal ha acusat Sánchez de pretendre "tancar els mitjans que el critiquen". "El tirà vol més", ha assegurat el president del partit d'extrema dreta, que ha aprofitat un dels anuncis de Sánchez per acusar-lo d'estar tractant de "comprar línies editorials". El president del govern espanyol ha avançat que es posarà en marxa un paquet d'ajudes per valor de 100 milions d'euros per "ajudar els mitjans a seguir digitalitzant-se de forma independent i segura". Una mesura que les mateixes fonts del PP també han vist com una forma de "premiar" algunes capçaleres.

Els socis volen més

Els aliats parlamentaris de Sánchez, amb qui haurà de pactar les reformes, han considerat insuficient el pla de regeneració. Gabriel Rufián (ERC) l'ha titllat de "presa de pèl" mentre que Miriam Nogueras (Junts) de "paper mullat". També Podem ha considerat les mesures una "trampa". Des de la Moncloa, en canvi, sostenen que és una proposta "valenta" i "contundent" que justament el que busca és deixar espai per trobar el "màxim consens" amb els grups parlamentaris. El que no aborda finalment el pla de regeneració, a diferència del que havia apuntat Sánchez inicialment, és l'àmbit de la justícia després que PSOE i PP hagin pactat la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En canvi, el pla sí que inclourà mesures pels poders executiu i legislatiu amb una llei d'administració oberta per "millorar la quantitat i qualitat d'informació governamental" i amb propostes de reformes dels reglaments de Congrés i Senat per endurir les sancions quan no es presentin adequadament les declaracions de béns. Sánchez també vol retocar la llei electoral per fer obligatoris els debats electorals entre candidats. Només ha mencionat de passada la reforma de la llei mordassa "en els aspectes relatius a la llibertat d'expressió" i la supressió de les injúries a l'Estat del Codi Penal que va anunciar Yolanda Díaz. "És un pas endavant", ha reivindicat la vicepresidenta segona del govern espanyol, que sosté que ara hi ha la garantia que "es farà".

stats