Quan Sánchez i el PP defensaven el mateix que Garzón sobre les macrogranges

L'hemeroteca revela que el president espanyol advocava per una "ramaderia de menor escala"

ARA
i ARA

MadridLa polèmica per les paraules del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre les macrogranges va camí de perpetuar-se fins a les eleccions de Castella i Lleó. A Madrid no hi ha ministre ni portaveu de partit a qui els periodistes no demanin opinió sobre el debat. També bull a les xarxes socials, i l'hemeroteca ha revelat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va defensar en un missatge gravat pocs dies abans de les eleccions del 10-N del 2019 les mateixes tesis que el ministre a qui dilluns va criticar. "Hem de reflexionar sobre la reducció del consum de carn, apostar per la ramaderia ecològica, de menor escala i gran valor ambiental i social, que generi llocs de treball al món rural", deia.

Cargando
No hay anuncios

Aquest tema ha sigut l'últim xoc entre els socis del govern de coalició. Unides Podem es ratifica en el que va dir el ministre en una entrevista al diari britànic The Guardian, que considera que està en sintonia amb el full de ruta del govern espanyol i de la Unió Europea. Aquest mateix dimecres la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha subratllat en una entrevista a TVE que Garzón ha defensat el que el govern "en els seus documents públics exposa a la ciutadania": l'aposta per un model de ramaderia "extensiva i sostenible".

Mentrestant, al PSOE continuen els retrets. El més bel·ligerant les últimes hores ha sigut el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ahir va censurar que Garzón carregui contra el lobide la indústria càrnica. "No s'hi val inventar-se conspiracions de lobis. Quan es fica la pota, cal treure-la", va dir. Amb tot, dijous es debat al Parlament autonòmic de Castella-la Manxa una iniciativa amb rang de llei per aplicar una moratòria a la proliferació de les anomenades macrogranges, promoguda pels socialistes. Afectarà els nous expedients i no tindrà caràcter retroactiu.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les diferències entre els socis de la coalició, la dreta és la que està volent explotar al màxim la polèmica. El PP ha promogut mocions als ajuntaments defensant el sector i reclamant la dimissió de Garzón, i critica Sánchez per no cessar-lo. L'hemeroteca, però, també s'ha girat en contra de la formació de Pablo Casado. Eldiario.esha recuperat diversos pronunciaments del PP de Castella-la Manxa de l'any 2018 a Twitter en què donaven suport a una plataforma de nova creació que portava per nom Stop Macrogranjas.Fa uns dies la portaveu d'agricultura del PP, Milagros Marcos, assegurava que les macrogranges "no existeixen".

El PP de Castella-la Manxa també havia fet el 2018 una piulada en què es feia ressò d'un informe mèdic que alertava sobre les conseqüències que les macrogranges podien provocar en la salut pública i una altra sobre mobilitzacions que s'havien produït a la comunitat en contra d'aquest tipus d'explotació ramadera. Aquests tuits s'han esborrat. Des del mateix PSOE, que està evidenciant opinions divergents en les seves pròpies files, han volgut assenyalar les contradiccions del PP. El secretari d'organització del partit a Castella-la Manxa, Sergio Gutiérrez, ha recuperat un vídeo on es veu alcaldes de la formació conservadora expressant-se en contra de les macrogranges.

Cargando
No hay anuncios

Els populars, però, han obviat l'hemeroteca i han insistit aquest dimecres en demanar el cessament de Garzón. "La carn espanyola té molta més qualitat [que la de la resta de països] i és la millor del món", ha presumit el secretari general del PP, Teodoro García Egea, en roda de premsa. Egea, a més, ha negat que el seu partit parli malament d'Espanya a la Unió Europea. "El govern es critica sol quan va a fora, Pablo Casado només parla dels problemes", ha afirmat el número dos de la formació.