ANÀLISI

Sánchez perd l'aura anticorrupció

Viatge inaugural de l'AVE a Granada amb el president del Govern, Pedro Sánchez i el ministre de l'Interior, José Luis Ábalos
11/10/2024
2 min

BarcelonaPedro Sánchez va arribar al govern el juny del 2018 després d'una moció de censura a Mariano Rajoy provocada per una condemna judicial per corrupció contra el PP com a partit. Per tant, la bandera sota la qual basteix la seva trajectòria política, almenys en un primer moment, és la de la regeneració de la política, la netedat i la lluita contra la corrupció. Tot això és el que ara queda entredit amb el cas que afecta l'exministre i exsecretari d'organització del PSOE José Luis Ábalos, la persona que li va organitzar la campanya de primàries que va guanyar contra Susana Díaz i que ben segur el va animar a presentar la moció de censura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per entendre per què Sánchez es posa en les mans d'Ábalos cal situar-se en la greu crisi que viu el PSOE l'any 2017, quan els principals quadres i dirigents del partit giren l'esquena al seu secretari general i el defenestren. Sánchez es troba de sobte sol i dubtant sobre què ha de fer. Aquest és el moment en què entra Ábalos en escena, un veterà de la federació del PSPV enfrontat llavors al president Ximo Puig, que desconfia d'ell. Ábalos és un home de partit, que coneix molt bé tots els seus ressorts i la manera de fer política a la valenciana, és a dir, acostumat a sobreviure en un partit en crisi permanent fins que va recuperar el poder el 2015, amb multitud de batalles internes i ganivetades entre companys. És algú que infon respecte i transmet seguretat, i això agrada a Sánchez, que necessita algú precisament com ell per enfrontar-se a la maquinària del partit. I Ábalos veu l'oportunitat de revenjar-se de Puig, que en aquell moment està enfrontat a Sánchez.

Sánchez va posar tot el poder del partit a les seves mans i després li va donar el ministeri que gestiona més diners, el de Foment, com ja havia fet abans Zapatero amb José Blanco, per cert. Però Ábalos, com s'ha vist, tenia una cara B. Puig, que al final es va reconciliar amb Sánchez, ja el va avisar. I aquest, veient que el seu ministre s'havia convertit en un habitual de la premsa de dretes arran del cas Delcy i altres, va aprofitar una remodelació del govern per treure-se'l del damunt.

Si hem de creure el que diu l'entorn de Sánchez, el president espanyol no sabia res de les activitats d'Ábalos, però va sospitar que anaven mal dades quan va esclatar el cas de les mascaretes, i per això li va reclamar l'acta i el va expulsar del partit. Ara confien que el tallafoc serà suficient, però hi ha una cosa que Sánchez ja no podrà recuperar mai, que és l'aura anticorrupció amb què va arribar al govern.

stats