INVESTIDURA ESPANYOLA
Política23/07/2019

Sánchez perd el primer assalt i fa una última oferta a Podem

Echenique i Calvo es reuneixen aquest dijous per acostar posicions després de l'abstenció del partit d'Iglesias

Dani Sánchez Ugart
i Dani Sánchez Ugart

MadridTres mesos després de les eleccions del 28 d’abril, Pedro Sánchez només va ser capaç de convèncer un sol diputat, a més dels 123 que té el seu partit, per votar a favor de la seva investidura com a president del govern espanyol: 124 diputats dels 176 necessaris. Contra 170 nos, i l’abstenció de 52 parlamentaris, incloent-hi els presos polítics. Aquest va ser el resultat del primer de dos intents de sortir escollit que culminaran demà, en una segona votació per a la qual ja no li cal majoria absoluta, sinó més vots favorables que contraris, una superioritat que de moment tampoc té. Amb la clara victòria electoral i l’encàrrec de Felip VI per liderar un executiu no n’hi va haver prou per empènyer el candidat socialista a una negociació a fons amb els seus potencials aliats. I ahir va pagar el preu del tancredisme.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per desbloquejar la investidura, s'han reprès les negociacions pel govern de coalició amb Podem aquest dimecres al matí es troben reunits el cap negociador del partit lila, Pablo Echenique, i la vicepresidenta en funcions Carmen Calvo.

Cargando
No hay anuncios

Podria haver sigut pitjor, en qualsevol cas, la votació per als seus interessos. Els potencials socis de govern d’Unides Podem s’havien mantingut en el no a la investidura del socialista durant el dia, després de la distància mostrada per Pablo Iglesias i Sánchez en el debat que van mantenir dilluns. Però van virar en l’últim minut cap a una abstenció destinada a donar una oportunitat a la negociació -que de moment està encallada- per fer possible un acord in extremis demà. La improvisació del gir lila la demostra l’anècdota protagonitzada per Irene Montero, que, de baixa pel seu embaràs, va votar telemàticament no, com estava previst inicialment, perquè va registrar la petició abans que es fes efectiu el viratge.

Mentrestant, les negociacions entre els dos partits per formar un govern de coalició es centren en la distribució de les carteres, amb el PSOE oferint una vicepresidència sense contingut a Montero i ministeris de segona fila que no satisfan els liles. Les crides de Sánchez a l’abstenció de la dreta, i l’assenyalament de camins alternatius a la coalició que va continuar fent el candidat ahir, van enervar Podem, però finalment es van decantar per l’abstenció, que els separa del vot negatiu de la dreta de Ciutadans, el PP i Vox. A més de donar espai a la negociació, no volien oferir al PSOE l’excusa d’esgrimir aquesta coincidència en el sentit del vot amb la dreta.

Cargando
No hay anuncios

L’última oferta que fins ara han fet els socialistes a Unides Podem ha sigut convertir antigues direccions generals -com les d’Infància, Esports, Habitatge i Turisme- en ministeris per oferir-los als liles, segons van explicar a l’ARA fonts de la formació. La vicepresidència correspondria a Irene Montero, però no tindria contingut polític més enllà del càrrec, denuncien. El partit d’Iglesias considera inacceptable l’oferiment, perquè no suposa compartir de manera efectiva el poder, sinó reservar-los petites esferes de tercera fila mentre es mantenen les carteres dels actuals ministres, a la pràctica, intactes. Iglesias, que ja ha renunciat a entrar a l’executiu, vol espais dotats de finançament i des d’on es puguin tirar endavant polítiques efectives, com una part de la fiscalitat i la lluita contra el frau o l’energia.

Aquesta no serà l’última oferta abans de demà. Fonts socialistes van anunciar ahir una represa de les negociacions entre els equips dels dos partits, i van avançar que prepararien un nou oferiment als liles, que seria “absolutament racional”. Tot i així, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, va defensar que l’anterior no era una oferta “decorativa”, com havia dit Iglesias, sinó de polítiques importants. El PSOE té ara la intenció de recuperar la iniciativa en la negociació i demana que es rebaixi el to, perquè les emocions estan dificultant arribar a un acord, segons diagnostiquen.

Cargando
No hay anuncios

I és que les relacions entre Iglesias i Sánchez estan molt tocades, sobretot arran de l’enganxada en públic de dilluns. El líder lila considera que ha fet una gran renúncia amb el seu pas enrere i considera un menyspreu als votants de Podem les ofertes que de moment els han presentat els socialistes, segons fonts del partit. Tot i així, a totes dues bandes de la taula de negociació mantenen oficialment l’esperança que es pugui acabar arribant a un acord abans de la votació de demà.

Sigui com sigui, el desllorigador no es va trobar ahir. I això va contribuir a plasmar la solitud de Sánchez. I és que, a més del no de les tres dretes i l’abstenció de Podem, el candidat també va rebre carabasses dels partits independentistes. JxCat i ERC van votar no a la investidura, tot i que en el primer cas la portaveu, Laura Borràs, ho va presentar com una posició definitiva, mentre que els republicans estan disposats a virar a l’abstenció en la segona votació si hi ha acord amb Podem, segons va explicar el portaveu republicà, Gabriel Rufián. Sánchez tampoc va aconseguir el suport del PNB, que va optar per l’abstenció en la primera jornada de votació, igual que Compromís i els independentistes bascos de Bildu.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya, al centre del debat

Com que en la sessió d’ahir va respondre als grups independentistes, el candidat socialista sí que es va referir de manera clara a la qüestió catalana, obrint-se a dialogar però deixant clar que qualsevol solució havia de passar pel marc constitucional i el respecte per l’Estatut. Sánchez, a més, va avisar els independentistes contra la represa de la unilateralitat perquè, va dir, tindria resposta del govern espanyol. Resumint, el Sánchez que es van trobar ahir els partits independentistes va mantenir el discurs dels últims mesos, allunyat de l’obertura al diàleg i admetent que la solució de la qüestió catalana passaria per una votació, tard o d’hora. Però va rebaixar la duresa del dia abans, en les respostes a Pablo Casado i Albert Rivera, i sobretot de les setmanes anteriors, quan va amenaçar diverses vegades amb una segona aplicació de l’article 155. Avui Sánchez reuneix la seva executiva en una trobada clau per valorar l’abast de la proposta de col·laboració a Unides Podem. I demà, el veredicte.

Cargando
No hay anuncios

Així serà la segona volta al Congrés

El debat d’investidura, que ahir va acabar amb un no majoritari al candidat socialista, Pedro Sánchez, es reprendrà demà amb la mirada fixada en el PSOE, Podem i els independentistes. A diferència de la primera sessió, en què es necessita la majoria absoluta per ser investit, demà el presidenciable pot sortir escollit amb la majoria simple. La sessió començarà amb el discurs de Sánchez per tornar a demanar la confiança de la cambra. Serà a les 13.30 i la intervenció serà com a màxim de deu minuts. Els representants dels grups en tindran cinc i parlaran de més representació a menys -tret del PSOE, que ho farà en últim lloc-. Un cop acabats els parlaments començarà la votació, que s’ha de fer com a mínim després de les dues del migdia, quan hagin passat 48 hores de la primera. Els diputats seran cridats per ordre alfabètic, a partir d’un cognom escollit a l’atzar, i hauran de verbalitzar el sentit del vot. Si no hi ha investidura, començarà el període de dos mesos abans de forçar una repetició electoral.