Sánchez ofereix a Iglesias entrar al govern però sense ministres

Podem critica que els socialistes intentin negociar a través dels mitjans

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant la reunió que tots dos van mantenir al Congrés el 7 de maig.
Dani Sánchez Ugart
20/06/2019
3 min

MadridEl govern espanyol va començar a posar lletra ahir a la música -volgudament confusa i inconcreta- del “govern de cooperació” per al qual es va comprometre a treballar amb Unides Podem, de cara a una futura investidura de Pedro Sánchez. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va explicar que, en la reunió que van mantenir dilluns a la Moncloa el candidat a la presidència i Pablo Iglesias, el socialista va posar sobre la taula l’oferiment al líder del partit lila de tenir “llocs de responsabilitat” a l’executiu, però sense ministeris. És a dir, ocupar les segones files dels diferents departaments, amb secretaries d’Estat o direccions generals, però no tenir un seient a la reunió del consell de ministres de cada divendres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Calvo, l’oferiment es va fer a Podem com a organització i, en principi, el partit tindria llibertat per triar els noms que volguessin fer entrar a l’executiu. Ara bé, no seria un govern de coalició com vol Iglesias, ja que no hi hauria una relació d’igualtat entre les dues formacions. “Els correspon a ells dir si els convé o no per als seus objectius que seguim treballant plegats en polítiques progressistes”, va asseverar la vicepresidenta espanyola. Un dels arguments que va usar Calvo per negar l’entrada de ministres de Podem és el fet que entre els dos partits no sumen majoria absoluta al Congrés, i ho va diferenciar en aquest sentit de la negociació de l’executiu del País Valencià, on Podem sí que ha entrat perquè els seus escons feien arribar el bloc progressista a la majoria.

L’oferta és insuficient per al partit lila, que insisteix en la necessitat de tenir ministres a l’executiu. “Som optimistes que, tot i el soroll i les filtracions que sabíem que es produirien, finalment Pedro Sánchez trairà aquest esperit i hi haurà govern conjunt d’Unides Podem i PSOE”, va dir la portaveu parlamentària de la formació al Congrés, Irene Montero. Per a ella, la negociació d’un govern conjunt ha d’incloure tant les polítiques com els equips, tot i que no es va referir en cap moment a govern de cooperació o de coalició.

De fet, ahir, els diferents dirigents de Podem que van parlar sobre la investidura als mitjans de comunicació -també ho va fer el responsable de les negociacions de governs, Pablo Echenique-, van refusar valorar obertament l’oferiment del PSOE, i van criticar que s’esbombin les propostes davant dels mitjans de comunicació. Echenique fins i tot va negar que l’oferiment hagués arribat de manera formal en la trobada entre Sánchez i Iglesias de dilluns.

Demanen ser discrets

En el que sí que van coincidir tots dos partits va ser a demanar discreció per a les converses, malgrat que aquesta s’està veient minada per les filtracions constants. La reunió de dilluns havia de ser secreta, i va acabar publicada als mitjans de comunicació, mentre que l’oferta socialista la va avançar ahir el diari El País. Calvo va demanar, en aquest sentit, “treballar amb una certa elegància, absoluta sinceritat i claredat perquè tothom sàpiga els nostres objectius i el nostre sentit de la responsabilitat”.

A més, la vicepresidenta va insistir que l’objectiu és tenir un govern en funcionament “aviat” per poder tirar endavant les polítiques progressistes necessàries. S’especula amb les primeres setmanes de juliol com a data més probable per a una primera investidura, tot i que fins i tot en el cas d’haver tancat un acord amb Podem Sánchez no tindria ni de bon tros els suports assegurats. ERC continua debatent si ha de facilitar l’executiu. I els vots independentistes podrien acabar sent imprescindibles per a una votació exitosa, sobretot després que ahir quedés debilitada la via navarresa de buscar el suport dels regionalistes d’UPN pel pacte entre el PSOE i Geroa Bai (socis navarresos del PNB) per a la constitució de la mesa del Parlament. UPN volia el suport socialista i el moviment d’ahir és un clar avís que els trets no van en aquesta direcció.

stats