Sánchez utilitza Franco contra Feijóo, Musk i l’onada reaccionària
El president espanyol avisa que la "pèrdua de llibertats pot tornar a passar" en la commemoració del 50è aniversari de la mort del dictador
MadridEl 2025 ha començat com va acabar l'any passat, amb el govern espanyol i el PP en pols oposats, allunyats fins i tot en la commemoració de la fi del franquisme i l'arribada de la democràcia a l'Estat fa 50 anys. Pedro Sánchez ha encetat aquest migdia la commemoració de la mort de Franco fa cinc dècades amb un primer acte marcat per la plantada d'Alberto Núñez Feijóo i l'absència de Felip VI per motius d'agenda. "La història ens ensenya que la llibertat no es conquereix de manera permanent, es pot perdre, com va passar fa un segle. Pot tornar a passar. No cal ser d'esquerres, de centre ni de dretes per mirar amb terror els anys foscos i témer que el retrocés es repeteixi. N’hi ha prou amb ser demòcrates i entendre que la veritable llibertat és la que ens fa millors com a persones i com a societat", ha subratllat Sánchez en el seu discurs. I ha avisat: "Els valors i règims autocràtics estan avançant a mig món. El feixisme que crèiem haver deixat enrere és la tercera força política a Europa".
Sánchez ha criticat que Elon Musk sigui al capdavant de la "internacional reaccionària" donant suport "als hereus del nazisme" [Alternativa per a Alemanya] en les eleccions que s'han de celebrar pròximament a la principal economia del continent. I, com ja fa temps que busca, s'ha erigit com l'antídot de l'extrema dreta en auge arreu d'Europa, perquè és un dels governs socialdemòcrates amb més pes que continua actiu després de la convocatòria anticipada d'eleccions a Alemanya.
A l'acte, la fotografia política final ha estat la del govern espanyol en ple, però sense la transversalitat que hauria volgut el president. Tots els ministres, representants de les Corts espanyoles –dels socis d'investidura només hi han acudit ERC i el PNB– i de la societat civil han anat al Museu Reina Sofia de Madrid per reivindicar l'"Espanya en llibertat", tal com s'ha batejat el cicle d'activitats que hi haurà al llarg de l'any. Sánchez ha recordat que els EUA es van negar durant el franquisme a retornar el Guernica a Espanya per la manca de llibertats públiques durant la dictadura, fent evident que la tria de l'espai –el museu on des del 1992 s'exposa el quadre de Picasso– no ha estat casualitat. Però la cita ha comptat amb absències sonades. El líder del PP i cap de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, ha censurat la iniciativa del govern espanyol i ha decidit marxar al País Valencià a visitar els municipis afectats per la DANA. "Sánchez amb Franco. Feijóo amb els valencians", deien fonts de la direcció popular.
El cap de l'executiu ha pronunciat un discurs prou genèric i no confrontatiu perquè el PP no pugui, pràcticament, esmenar-hi ni una coma. "L'any 1975 Espanya va decidir emprendre un procés de transformació política, institucional i econòmica que va triomfar i que ens va convertir en el país inclusiu, tolerant i obert que som avui. Això és el que avui celebrem", ha comentat Sánchez. Això sí, les referències a Musk i a la "internacional d'extrema dreta" són el dard que el PSOE de manera recurrent llança al PP per tenir com a soci Vox. Tot i les crides del govern espanyol al PP perquè rectifiqui la seva posició, els conservadors mantenen que la commemoració només busca "tapar" els problemes de l'executiu de Sánchez als tribunals. Els equilibris de Feijóo amb la qüestió de la memòria històrica –l'embrió del seu partit és Alianza Popular, fundat per exfranquistes– fa que sigui un terreny incòmode per a ell i ara vol posar l'accent en unes altres qüestions.
Entre aquest avui i demà, el líder del PP es trobarà amb Carlos Mazón i amb alcaldes del PP del País Valencià per "analitzar les propostes legislatives per donar resposta a les necessitats de les persones que pateixen encara les conseqüències de la DANA". A més, Feijóo ha organitzat una cimera aquest cap de setmana amb els presidents autonòmics per parlar justament d'habitatge. Felip VI, en canvi, sí que participarà almenys en un acte sobre el paper de la monarquia després de la mort de Franco i encapçalarà una visita institucional als camps de concentració d'Auschwitz i Mauthausen. El govern espanyol tampoc ha tancat la porta a la participació en algun acte de Joan Carles I, fugit a Abu Dhabi des de fa gairebé cinc anys, sempre que la Casa del Rei hi estigui d'acord.
Tensió Díaz-Cuerpo
A banda de representants polítics vinculats al PSOE i Sumar, així com les presidentes del Consell d'Estat i del Tribunal de Comptes, també hi han acudit els secretaris generals d'UGT i de CCOO, Pepe Álvarez i Unai Sordo, justament en un moment en què al govern espanyol hi ha un xoc obert entre la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, per la reducció de la jornada laboral. Els dos protagonistes del conflicte no s'han saludat. Des de la patronal CEOE, per contra, s'ha assenyalat que no hi serien per problemes d'agenda. L'entorn de Díaz explica que el seu ministeri també organitzarà actes que recordin les vagues laborals i els assassinats de treballadors durant el tardofranquisme, però no concreta si farà un relat de la Transició més crític que el de la Moncloa.
La iniciativa del govern espanyol està comissionada per la historiadora i gestora cultural Carmina Gustrán, que ha anunciat un centenar d'iniciatives culturals, artístiques i pedagògiques al llarg de l'any, en totes les comunitats autònomes i algunes també a l'estranger. En paral·lel, la Generalitat s'ha sumat a la commemoració dels 50 anys de la mort de Franco. Dimarts, el Govern va aprovar la creació d'un grup de treball que confeccionarà el programa d'actes, que inclourà exposicions, activitats educatives i xerrades sobre la dictadura, l’eclosió de l’oposició antifranquista i el camí cap a la democràcia. També en el marc d'aquesta commemoració s'inaugurarà el memorial del Camp de la Bota, tocant a Sant Adrià, escenari d'afusellaments durant el franquisme. L'executiu no aclareix, ara per ara, si en alguna de les cites convidarà Felip VI.