Sánchez tanca l'any relegant el diàleg amb Catalunya a un segon pla
Demana "sentit d'estat" als socis de la investidura per consolidar l'"impuls reformista" del govern
MadridEl 22 de juny Pedro Sánchez arribava al final d'un camí que feia mesos que aplanava: indultava els presos polítics després de gairebé quatre anys a la presó. Era la primera pedra per recomençar i abordar el conflicte polític al marge dels tribunals. El següent pas era reprendre la taula de diàleg que havia quedat interrompuda per la pandèmia, i el 15 de setembre arribava la fotografia dels dos equips, del govern espanyol i el català, al Palau de la Generalitat. Però han anat passant els mesos i la Moncloa ha anat donant senyals que, després d'haver indultat els presos polítics, el conflicte català ha deixat de ser una prioritat. I ho ha certificat aquest dimecres el president espanyol, que ha tancat l'any defensant la idea que la gestió ara de la pandèmia és incompatible amb reprendre immediatament el diàleg amb la Generalitat.
Catalunya ha passat a un segon pla i la prova és que el discurs del balanç del 2021 que el cap de l'executiu espanyol ha fet aquest dimecres a la Moncloa, en què ha aprofitat per demanar responsabilitat dels seus socis d'investidura per consolidar l'"impuls reformista" del govern, no ha inclòs ni una referència al conflicte català. S'hi ha hagut de pronunciar, això sí, al torn de preguntes dels periodistes. Ben diferent va ser fa un any, quan abans de tancar el 2020, i tot just iniciant la vacunació a tot l'Estat, Sánchez va obrir per primera vegada la porta a concedir els indults als presos. Mig any després del seu alliberament, a Catalunya es viu amb una "normalitat millor" que la de fa quatre anys, ha assenyalat aquest dimecres el president espanyol, i ha engreixat així la tesi que el diàleg per resoldre el conflicte polític pot esperar.
De fet, és previsible que la tercera reunió de la taula de diàleg, que estava prevista per a principis d'any, hagi d'acabar posposant-se. I és que la trobada no figura entre les "prioritats urgents" que té l'executiu espanyol, tal com ja apuntava aquest dilluns el portaveu del PSOE, Felipe Sicilia. Amb la virulència de la pandèmia d'escut i les eleccions a Castella i Lleó del 13 de febrer com a teló de fons, Sánchez tampoc ho ha volgut concretar. "Ja els direm quan es reunirà la taula. Es reunirà segur, però és de sentit comú que hem de deixar unes setmanes per treballar en el que realment importa ara mateix a la ciutadania, que és la sisena onada i consolidar la recuperació econòmica", ha dit Sánchez. "És probable que les prioritats més urgents de la Generalitat i del govern espanyol siguin unes altres", ha acabat admetent.
Les seves paraules arribaven després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, redoblés diumenge la pressió a l'executiu espanyol perquè de la taula de diàleg en surtin els primers resultats "tangibles". "Probablement, discrepem d'aquests resultats tangibles", li ha replicat el president espanyol. Quins són els que espera la Moncloa? "Nosaltres defensem superar el Procés, no tenir dos blocs de la societat catalana dividits", ha detallat. "Probablement no, segur que discrepem de la tangibilitat dels resultats de la taula", ha sentenciat Sánchez. Amb tot, ha volgut remarcar que el seu govern "no renuncia" al diàleg amb la Generalitat. Però per al seu soci, Unides Podem, això és insuficient. En una entrevista a Europa Press, el president del grup lila al Congrés, Jaume Asens, ha demanat a Sánchez "avançar en l'agenda social, territorial i democràtica" de cara a l'any vinent, tot i que ha defensat no "caure en presses ni posar dates".
Pressió als socis per la reforma laboral
Sánchez ha acabat l'any amb els pressupostos de l'Estat validats i amb pacte entre sindicats i patronal per a la reforma laboral –un dels acords més importants i alhora espinosos de la legislatura– sota el braç. Ara és el Congrés de Diputats qui ha de validar la proposta consensuada amb els agents socials i, de moment, els socis de l'executiu no l'avalen. Sense mencionar-los, el líder socialista ha demanat a ERC, el PNB i també EH Bildu que tinguin "sentit d'estat" i votin a favor d'una reforma que "transcendeix ideologies i interpel·la totes les forces polítiques". Dona per perdut, en canvi, un pacte amb el PP per desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "Amb aquesta oposició és altament improbable un acord", ha afirmat, recriminant als populars que bloquegin qualsevol pacte i acusant-los d'estar incomplint la Constitució.
Sánchez s'ha resistit un cop més a valorar els rumors sobre un possible retorn del rei emèrit a Espanya després que la fiscalia suïssa li arxivés una de les causes –el ministeri públic espanyol manté obertes tres investigacions però també s'inclina pel seu arxiu–. Ha evitat qualsevol referència a Joan Carles I i s'ha limitat a reconèixer "l'exercici de transparència i exemplaritat" de Felip VI en una intervenció que buscava defugir temes espinosos. I és que l'objectiu aquest dimecres era un altre: treure pit de la gestió de la pandèmia, sobretot de l'estratègia de vacunació, i aprofitar per tornar a demanar confiança als seus socis de govern per donar "estabilitat" als dos anys de legislatura que queden. En aquest sentit, ha intentat posar xifres al compliment de l'executiu dels seus compromisos. El govern espanyol ha actualitzat l'informe Complint, que va presentar per primera vegada l'any passat, i ha subratllat que ha complert el 42,7% dels 1.481 compromisos que s'havia marcat aquesta legislatura. Dels 428 compromisos que s'havien marcat el PSOE i Unides Podem quan van segellar l'acord per al govern de coalició, segons el document, se n'han complert un 44,4%.