Sánchez demana unitat al Congrés però es queda sol amb el Sàhara

L'oposició critica que el president espanyol barregi la resposta a Ucraïna amb les relacions amb el Marroc

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no ha de patir gaire per la validació del decret de mesures aprovades ahir al consell de ministres per afrontar l'impacte econòmic de la invasió d'Ucraïna, però políticament està més sol que mai, sobretot en la qüestió del Sàhara. Un darrere de l'altre, els diferents portaveus han retret a Sánchez que hagi barrejat les dues coses en una sola compareixença al Congrés. I, sobretot, li han retret que mentre que per una banda demana "unitat" per fer front a la guerra, per l'altra pren una decisió unilateral com la de canviar la posició històrica d'Espanya sobre el Sàhara sense consultar amb ningú. Ha estat un debat dual, amb dos plans superposats, i fins i tot amb tres quan s'ha parlat del nou currículum escolar de l'ESO i l'assignatura de filosofia, però en cap d'ells Sánchez ha sortit del tot victoriós.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president espanyol ha iniciat la seva intervenció reproduint unes paraules que ahir ja va dir la vicepresidenta Calviño: "Què ha de passar perquè responguem units?", ha dit. I a continuació ha desvelat quina és la seva estratègia: "La nostra política sempre serà buscar la unitat, la nostra recepta és unitat, unitat i unitat". A partir d'aquí, Sánchez ha defensat les mesures aprovades ahir i també decisions que provoquen divisió al seu executiu, com ara la d'augmentar de forma progressiva la inversió en defensa fins assolir el 2% del PIB que reclama l'OTAN.

Cargando
No hay anuncios

Al final de la seva intervenció, Sánchez ha volgut explicar el gir històric del seu govern respecte a la qüestió del Sàhara Occidental al considerar que la proposta del Marroc d'oferir una autonomia als saharauis "és la base més seriosa, creïble i realista" per resoldre el conflicte, una manera de posar-se al costat de Rabat en el conflicte i esquivar el referèndum d'autodeterminació que defensen els saharauis i que té l'aval de l'ONU. Tot i això, Sánchez ha negat que hi hagi cap gir. "És més aviat un pas més després que fa 14 anys el govern espanyol va saludar la proposta marroquina. És un pas per contribuir a la superació del conflicte". Això sí, Sánchez ha demanat comprensió a la cambra: "Tots els presidents han entès la complexitat de la qüestió, els demano a vostès que també la valorin".

Cargando
No hay anuncios

Igual que va fer el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, la setmana passada, Sánchez ha defensat la seva decisió per la necessitat d'obrir una nova etapa de relacions bilaterals amb el Marroc que inclogui el "control de persones i mercaderies a les fronteres i assegurar un tràfic marítim segur i fluid". El president espanyol també ha recordat que el pas donat pel seu govern està en concordança amb el que han fet França, Alemanya o els Estats Units. I ha insistit que la seva proposta entra dins del que marquen les resolucions de l'ONU, perquè la solució ha de ser "mútuament acceptada per les parts", obviant que el dret internacional fixa que la solució per als territoris que es volen descolonitzar és un referèndum d'autodeterminació.

Concentració a favor del Sàhara davant les portes del Congrés

This browser does not support the video element.

I davant la pregunta de per què ara, en comptes d'admetre la pressió marroquina, Sánchez ho ha emmarcat en la "finestra d'oportunitat" que suposa el nomenament d'un nou enviat del secretari general de l'ONU per al Sàhara Occidental. "Vull reafirmar el suport d'Espanya al poble saharaui", ha assegurat abans de reconèixer que el conflicte "ha condemnat a la pobresa i a la falta d'oportunitats massa generacions de saharauis". Mentre es feia el debat, a les portes del Congrés hi havia una manifestació a favor del poble saharaui.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques de socis i oposició

Com ja li va passar a Albares, l'argumentació de Sánchez no ha convençut ni l'oposició ni els socis. La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha recriminat al president espanyol que demani unitat per afrontar la crisi econòmica i vagi per lliure en política exterior. "Afirmar que això que ha fet no és un gir radical de 180 graus és faltar al respecte a aquesta cambra -li ha etzibat Gamarra-. Per què no van firmar una carta com aquesta els seus predecessors? Es pensa que és més llest que ells? Espanya mai havia sortit del marc de les Nacions Unides", li ha retret. La intervenció de Gamarra, que ha insistit en reclamar rebaixes fiscals, ha deixat enlaire si el PP acabarà votant a favor de la convalidació del decret quan arribi a la cambra. Ara per ara, l'abstenció sembla l'opció més probable.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, també ha fet una intervenció dual. En primer lloc, ha mostrat la seva discrepància amb els seus socis de govern i ha comparat la situació al Sàhara Occidental amb la d'Ucraïna, perquè en tots dos casos "un règim autocràtic ha envaït un territori més petit, viola els drets humans i en reclama la sobirania". Echenique ha demanat al govern que rectifiqui: "Quan una decisió obté tan poc suport, el govern ha d'escoltar i reflexionar. L'hi dic amb tota la lleialtat". I en segon lloc, s'ha mostrat satisfet amb el decret d'ahir, un "nou escut social", i especialment amb la limitació de la pujada dels lloguers al 2% aprovada pel govern.

L'estratègia d'Unides Podem és oposada a la del PSOE pel que fa a la relació amb el PP. Mentre els socialistes els pressionen perquè se sumin a l'acord, els liles no hi volen coincidir. Per això, Echenique ha dit que si el PP vota a favor seria per "mostrar que un senyor amic de narcotraficants com Feijóo és molt moderat". Davant les protestes de la bancada popular, Echenique s'ha limitat a dir amb un somriure: "No ho dic jo, hi ha fotos".

Cargando
No hay anuncios

Rufián compara Mohamed VI amb Putin

El portaveu republicà, Gabriel Rufián, s'ha preguntat "per què el govern defensa el dret dels ucraïnesos a existir enfront de Rússia i no el del poble saharaui davant del Marroc? Per què a Putin se li envien tancs i a Mohamed VI, que també és un tirà, se li envien cartes?". Rufián ha conclós: "Vostè està bescanviat principis per més control de la tanca a Ceuta i Melilla. És així." Arguments similars han fet servir altres socis habituals del govern, com el PNB, Bildu, Més País o Compromís.

Cargando
No hay anuncios

Especialment interessant ha estat la intervenció dels dos representants canaris al Congrés, Ana Oramas i Pedro Quevedo, afectats directament per les ànsies expansionistes del Marroc, i que també han carregat contra el gir d'Espanya amb el Sàhara. "Canàries sap molt bé quines serien les conseqüències d'un Marroc ampliat davant les nostres costes", ha dit Quevedo. I enmig del debat, Sánchez ha aprofitat per llançar un dard a Junts en la seva rèplica a Miríam Nogueras: "Agraeixo que marqui distàncies amb Putin, perquè la seva formació ha jugat amb foc i ha coquetejat amb Putin".

Així, el que havia de ser una oportunitat per mostrar la unitat, el govern espanyol ha evidenciat en la sessió d'avui les seves dificultats internes, la deficient relació que manté amb els seus socis i la poca habilitat per arrossegar el PP a les seves posicions. Però res de tot això sembla que preocupi Pedro Sánchez, que se sent còmode en la solitud política. I això que Gamarra li ha recordat de forma explícita: "Si tots estem d’acord que no va pel camí correcte, no serà vostè qui està equivocat?".