Crisi de govern
Política27/03/2023

Sánchez mou fitxa per assaltar la Xunta: les claus de la crisi de govern

El nou ministre de Sanitat, José Manuel Miñones Conde, era l'actual delegat del govern espanyol a Galícia

MadridJosé Manuel Miñones Conde (Santiago de Compostel·la, 1972), nou ministre de Sanitat, és el nom més desconegut del nou executiu, ja que Héctor Gómez, que ocuparà la cartera d'Indústria, va ser portaveu socialista al Congrés. Quina és la intenció de Pedro Sánchez amb aquest nomenament? Com ja va passar precisament amb Reyes Maroto i Carolina Darias, el president espanyol fa servir el consell de ministres per preparar candidats territorials per al futur: Miñones Conde, actual delegat del govern a Galícia, es prefigura com a futur candidat socialista a la Xunta.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això sí, el nou ministre té formació en l'àmbit sanitari com a llicenciat en farmàcia per la Universitat de Santiago de Compostel·la, on es va doctorar amb premi extraordinari. També ha fet recerca i ha exercit la docència a la mateixa universitat. Però el seu lligam amb Sánchez ve de quan l'actual president espanyol va ser foragitat de la secretaria general del PSOE el 2016 i va iniciar la seva mítica gira amb el seu propi cotxe per tot Espanya buscant suports. A Galícia un dels seus valedors va ser Miñones Conde, llavors alcalde de la ciutat d'Ames, a la perifèria de Santiago de Compostel·la. El març del 2021 va abandonar l'alcaldia per convertir-se en delegat del govern a Galícia, un càrrec que també atorga visibilitat política i que ha estat el trampolí per fer el salt a Madrid.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, cal tenir en compte que l'any que ve se celebraran eleccions a Galícia, i per primer cop des del 2009 no s'hi presentarà Alberto Núñez Feijóo, que va acumular quatre majories absolutes seguides. El PSOE entén que el nou president de la Xunta, Alfonso Rueda, no té el carisma de Feijóo i que l'esquerra tindrà una oportunitat d'or per assaltar el govern autonòmic, sobretot si el PP no aconsegueix arribar a la Moncloa.

Héctor Gómez a Indústria

L'altra cara nova de l'executiu és Héctor Gómez Hernández (Santa Cruz de Tenerife, 1978), que arriba a la cartera d'Indústria, Comerç i Turisme amb l'aval d'haver-hi sigut ja com a director general de Turespaña entre el 2018 i el 2019. Com a canari, Gómez és un bon coneixedor del sector turístic (no tant de la resta d'àmbits del ministeri). La seva carrera política va començar com a tinent d'alcalde del municipi tinerfeny de Guía de Isora, en ple Parc Natural del Teide. D'aquí va fer el salt al Parlament autonòmic.

Cargando
No hay anuncios

Igual que Miñones Conde, Gómez va ser un dels suports de Sánchez a les illes Canàries en la campanya que el va dur a recuperar la secretaria general. Com a agraïment, Sánchez primer el va nomenar secretari de relacions internacionals del partit i, el setembre del 2021, el va posar per sorpresa al lloc d'Adriana Lastra com a portaveu del PSOE al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Durant la seva etapa com a portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, que era una aposta de futur, no va excel·lir com Sánchez esperava i va ser substituït un any després per un perfil més experimentat com el de l'exlehendakari Patxi López. El nomenament de Gómez, doncs, respon més al fet d'oferir una sortida a una persona que ha exercit de cap del grup parlamentari i que ara es trobava desubicada que no a un nomenament de tipus tècnic.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, al ministeri li espera molta feina. El més important és l'impuls de la reindustrialització gràcies als fons europeus després d’anys de deslocalitzacions. En aquest sentit, haurà de desplegar la segona part del PERTE (projecte estratègic) del cotxe elèctric (4.295 milions d'euros); del PERTE agroalimentari (1.450 milions); del PERTE de la descarbonització industrial (3.100 milions d'euros) i la coordinació del PERTE naval (310 milions d'euros públics), així com del PERTE dels microxips (12.500 milions). En l'àmbit legislatiu, la llei d’indústria va passar pel consell de ministres en primera volta i s’espera que ho faci en segona volta per després saltar al Congrés de Diputats en els pròxims mesos. Amb el calendari electoral pel mig, però, aquesta és una de les normes que perillen.