Reforma fiscal

Podem, l'últim escull del paquet fiscal de Sánchez

Els socialistes continuen negociant amb la formació lila l'impost a les energètiques

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la portaveu de Podem al Congrés, Ione Belarra.

MadridPodem és l'últim escull del paquet fiscal que el govern espanyol confia a aprovar aquest dijous. La formació lila encara no confirma el seu suport a les mesures fiscals que es voten a la cambra baixa espanyola i el motiu és l'impost a les energètiques. Les negociacions amb el PSOE continuen obertes –el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, negocien directament amb Ione Belarra–, però quan falten poques hores per votar la reforma, no avancen. "Encara no hi ha acord i estic molt preocupada", ha manifestat Belarra aquest dijous al matí, en declaracions a TVE. Davant aquesta situació, Montero ha volgut comparèixer per deixar clar que el PSOE "complirà amb els compromisos i acords amb tots els partits". Una manera de garantir als partits d'esquerres, d'una banda, que hi haurà impost a les energètiques; i a Junts i PNB, de l'altra, que aquest impost no serà molt agressiu per a les empreses.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu de Podem ha criticat que els socialistes no són ambiciosos per la negativa de Junts a un tribut a les energètiques que les desincentivi a mantenir inversions a Catalunya, com és el cas de Repsol a Tarragona. Per ara, allò que els socialistes estan plantejant no satisfà el partit de Belarra. Podem ha posat dos elements damunt la taula per intentar desencallar les converses, però els socialistes no els estarien acceptant, segons expliquen fonts de la formació lila. Un d'ells no el volen revelar i l'altre és que el'executiu espanyol es comprometi a fer una estimació d'ingressos a través del nou impost al sector energètic.

Per contra, els vots d'ERC, EH Bildu i el BNG ja estan assegurats de cara a la votació del paquet fiscal, sobretot després d'haver endurit lleugerament l'impost a la banca i amb el "compromís" de l'executiu de presentar un impost energètic a través d'un nou reial decret. De fet, els republicans fins i tot han criticat l'estratègia de Podem: "Compartim el diagnòstic [...] però en aquest cas no compartim la solució [amb Podem]", ha afirmat el diputat republicà Gabriel Rufián, aquest dijous al matí en un esmorzar informatiu. "Tombar el projecte de llei comporta unes conseqüències econòmiques i de legislatura molt importants", ha conclòs.

Aquesta predisposició d'ERC, EH Bildu o el BNG és el que dona garanties a l'executiu espanyol d'estar més a prop de salvar la reforma fiscal que, malgrat que aigualida, insufla aire a la legislatura. Sobre l'impost a les energètiques, els republicans estan oberts a acceptar la condició de Junts que en quedin exemptes “les empreses energètiques que mantinguin el seu compromís efectiu d’inversió per a la descarbonització”. Ara bé, el decret no estarà tancat encara i la votació del paquet fiscal s’haurà de fer amb la incògnita de si la fórmula que dissenyi el ministeri d’Hisenda aconseguirà superar les reticències dels juntaires quan s’hagi de votar, un mes després que l’aprovi la Moncloa. És per això que Podem desconfia.

Cap on pot anar l’impost energètic?

El govern espanyol està mirant com acontentar Junts, a qui no agrada la idea de mantenir l’impost a les energètiques, i alhora complir amb els partits d’esquerres. Fa un any, en l’última pròrroga de l’impost, l’executiu de Sánchez ja es va obrir a vincular-lo a les inversions en descarbonització amb la idea que les companyies afectades, sobretot aquelles com Repsol o Moeves (antiga Cepsa), poguessin deduir-se aquestes inversions. Les bonificacions haurien de ser molt elevades perquè la dreta hi votés a favor i fonts del ministeri d’Hisenda confirmen que seran “molt significatives”. A més, les energètiques sempre han denunciat que fins ara l’impost afectava els ingressos i no els beneficis. Aquesta opció va estar damunt la taula en el seu moment i ara el govern la podria recuperar.

Davant la possibilitat que es prorrogui un any més, el sector ha tornat a mostrar el seu rebuig. Aquest dimecres les principals companyies –Naturgy, Repsol, Iberdrola, Endesa i Moeves (antiga Cepsa)– han advertit que si s’acaba aprovant el tribut, es posen en risc “30.000 milions” en inversions.

L’impost a la banca

L’altra incògnita del dia serà com s'inclou l’impost extraordinari al sector bancari. Dilluns no es va aprovar, però després el PSOE va pactar amb ERC, EH Bildu i el BNG una esmena transaccional perquè es transferís la recaptació a les comunitats autònomes i incrementar al 7% el tipus més alt. Amb tot, hi ha dubtes tècnics que es pugui acabar votant aquesta esmena i que s’hagi de votar l’original, que no incorporava aquests elements. En tot cas, des del govern espanyol apunten que es podria modificar més endavant amb una altra iniciativa.

stats