Habitatge
Política 25/04/2023

Sánchez llança un altre anunci d'habitatge: 20.000 immobles nous en terrenys del ministeri de Defensa

És el tercer que fa en tan sols una setmana i aprofitant la precampanya del 28-M

3 min
Pedro Sánchez al Senat

MadridEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha tornat a utilitzar l'altaveu que li dona una compareixença a les Corts espanyoles, en aquest cas al Senat, per fer un nou anunci sobre habitatge, aprofitant la proximitat de les eleccions municipals i autonòmiques. Des del ple de la cambra alta, Sánchez ha promès que el govern espanyol construirà 20.000 habitatges públics nous en terrenys que són propietat del ministeri de Defensa i ho farà a través de la Societat Pública Empresarial del Sòl. No ha concretat, però, ni quan es faran ni on, però sí que la Moncloa ha detallat que se sumen als 12.000 habitatges de l'anomenada operació Campament que s'han de construir a Madrid, un 60% dels quals s'han de destinar al parc públic. Un projecte –anunciat el 2005 i paralitzat fins ara– que s'ha de concretar d'acord amb els governs de la comunitat i l'ajuntament de la capital espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els 20.000 habitatges se sumen als 93.000 pisos que Sánchez ja va prometre destinar a lloguer social la setmana passada. Un anunci que va fer aprofitant la seva compareixença al Congrés. En total, el govern espanyol calcula que s'afegirien 113.000 habitatges al parc públic. Dels 93.000 pisos destinats a lloguer social, 50.000 són de la Sareb i 43.000 pisos d'obra nova i rehabilitats. Aquest últim paquet es destinarà a lloguer assequible a través d'una línia de crèdit de l'ICO que serà de fins a 4.000 milions d'euros procedents de fons europeus.

L'habitatge s'ha convertit en la bandera a explotar per la Moncloa durant aquesta precampanya del 28-M i que culminarà amb l'aprovació de la llei d'habitatge aquest mateix dijous al Congrés i la setmana que ve al Senat. Sánchez, de fet, ha anat dosificant els anuncis durant aquestes dues últimes setmanes. Caldrà veure, això sí, si el govern espanyol els materialitza abans que acabi la legislatura. L'objectiu del líder socialista és contraposar les intencions del seu executiu amb les polítiques del PP, tal com ha fet aquesta tarda al Senat. Si se sumen els 113.000 habitatges públics nous als que ja tenia projectats el ministeri de Transports, el govern espanyol té previst habilitar 183.000 immobles. Una xifra que, segons Sánchez, contrasta amb els 1.600 habitatges públics que van preveure els dos últims governs del PP. "El que és sorprenent i diria que indignant és només dos habitatges cada tres dies com va fer el govern neoliberal del PP, ni tan sols un habitatge al dia", ha defensat.

La rèplica li ha arribat al cap de pocs minuts per part del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo: "De què presumeix? Si no fa habitatge, ni ho farà. Si l'habitatge és competència autonòmica. Si el sòl és dels ajuntaments". Feijóo l'ha acusat de promoure "el miracle dels pans i els pisos". El seu soci de govern, Unides Podem, tampoc ha sortit entusiasmat després de l'anunci de Sánchez i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha discrepat sobre l'estratègia de construir habitatges nous. Ha apostat, així, per fer complir la llei d'habitatge, que preveu que de les noves promocions un 40% es destini a habitatge protegit i, d'aquest percentatge, la meitat a lloguer social. En declaracions als mitjans, Belarra no ha volgut concretar si coneixia l'anunci.

Doñana també entra al debat

La polèmica per la legalització dels regadius al Parc Nacional de Doñana també ha entrat al Senat quan Sánchez ha avisat que el govern espanyol aturarà aquest projecte de la Junta d'Andalusia. "Ho frenarem per salvar un ecosistema únic al món", ha advertit, després d'acusar els populars de fer "càlculs electoralistes". S'hi ha tornat amb la mateixa moneda Feijóo, que ha utilitzat unes paraules de l'exministre socialista Alfonso Guerra per acusar-lo també d'electoralisme: "No utilitzi Doñana com un disparador electoral". I en aquest sentit, el líder popular ha defensat una "urgent política de l'aigua a mitjà i llarg termini".

stats