Política09/11/2018

Sánchez a l'independentisme: "La democràcia no és només el vot, és l'imperi de la llei"

Relaciona el Procés amb les noves "forces autoritàries a un costat i l'altre de l'Atlàntic"

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha relacionat aquest divendres l'independentisme amb les noves "forces autoritàries a un costat i l'altre de l'Atlàntic". Durant la presentació del Fòrum Iberoamericà, que se celebra aquests dies a Madrid, el cap de l'executiu espanyol s'ha presentat com un líder "demòcrata" que busca la "prosperitat dels espanyols". Per això ha volgut desvincular el concepte de 'democràcia' al del 'vot' –que ha donat la victòria recent a l'ultra Jair Bolsonaro al Brasil.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En invocar el concepte de 'democràcia' no pensem lògicament només en el vot, estem pensant també en l'imperi de la llei", ha puntualitzat. I s'ha referit així de manera velada a Catalunya i l'independentisme: "Ja saben vostès que aquí hem tingut durant els últims anys una identificació de la democràcia amb el vot però sense cap tipus de garanties". "Aquesta és una de les idees que hem hagut de combatre de manera molt intensa durant els últims anys. La democràcia no és només el vot, és l'imperi de la llei, és tenir institucions sòlides, independents... Que existeixi la separació de poders", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Per a Sánchez, moltes d'aquestes "certeses" sembla que avui en dia estan "cedint" davant de forces que no considera populistes, sinó més aviat "autoritàries" amb "retòriques similars" a Amèrica i Europa. Ha considerat que és conseqüència d'una "política més dèbil" arran de la crisi econòmica, "perquè si la prosperitat no és una pluja fina sorgeix el desencantament i la desafecció, que és on es troben els pilars de les retòriques excloents".

Defensa de la gestió de l'impost de les hipoteques

En aquest sentit, ha posat com a "bon exemple" les mesures del seu govern per lluitar contra aquesta "desafecció" i garantir "prosperitat" amb l'aprovació del decret llei en consell de ministres perquè els bancs paguin finalment l'impost sobre les hipoteques després de la marxa enrere del Tribunal Suprem.

Cargando
No hay anuncios

El president espanyol ha puntualitzat que "evidentment les decisions judicials s'acaten, agradin o no", però que en viure en un "estat social i democràtic" el govern i el Parlament "poden canviar les lleis en consonància amb les preocupacions socials". "I aquest govern creu en la redistribució de la riquesa i també en la càrrega impositiva. I, per tant, la lliçó que hem de treure d'aquesta setmana és que la democràcia és també que no paguin sempre els mateixos", ha conclòs.

Sánchez ha fet aquest discurs envoltat dels principals directius dels grans bancs espanyols i de personalitats de tota l'Amèrica Llatina. El fòrum se celebra aquest cap de setmana a la capital espanyola malgrat que avui és festiu a la ciutat: és la festivitat de la patrona, la mare de Déu de l'Almudena. També hi havia el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, i l'expresident del govern espanyol Felipe González.