PACTES POSTELECTORALS

Sánchez i Iglesias es reuneixen amb les “posicions molt allunyades”

“Només vol parlar de ministeris”, diuen els socialistes, tancats a la coalició

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant la reunió que tots dos van mantenir al Congrés el 7 de maig.
i Dani Sánchez Ugart
18/06/2019
3 min

MadridLes negociacions entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a la formació del futur govern de l’Estat continuen de manera discreta, amb pocs avenços. El president en funcions i candidat del PSOE es va reunir dilluns amb el líder d’Unides Podem a la Moncloa, en una trobada avançada per Eldiario.es i confirmada per fonts dels dos partits. “Les posicions estan molt allunyades”, admetien fonts socialistes, que mantenen l’exigència del líder lila d’un executiu de coalició com a principal escull per formar el pacte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE continua considerant Unides Podem el seu “soci preferent”. La reunió de Sánchez amb Iglesias de la setmana passada, en el marc de la ronda de contactes amb els grans líders espanyols, va servir per constatar la voluntat d’acord, i per consensuar que la negociació havia d’anar encaminada a formar un “govern de cooperació”. El problema, una setmana després, és la definició que fan d’aquest concepte a una formació i a l’altra. Per al PSOE, la fórmula pot incloure la participació d’independents de l’òrbita de Podem o fins i tot incorporar dirigents del partit en les segones files dels ministeris, però no ministres amb carnet lila. Els socialistes argumenten que aquesta suma pot restar a l’hora de rebre el suport d’alguns petits partits de dretes, que desconfiarien d’un executiu escorat a l’esquerra d’una manera tan clara. I usen la falta de majoria absoluta entre Unides Podem i el PSOE (tenen 165 escons, dels 176 necessaris) com a explicació per descartar la fórmula.

En canvi, a Podem afirmen que només amb un govern de coalició que inclogui membres del partit en les deliberacions del consell de ministres es podrà controlar el compliment dels acords programàtics en els quals treballen. Posen com a exemple l’etapa posterior a la moció de censura, quan el PSOE no va dur tan enllà com havia acordat amb ells algunes reformes, com el control de preus dels lloguers, que va provocar una votació contrària dels liles al Congrés, que va retornar el decret al govern espanyol.

De portes enfora, però, els partits mantenen l’optimisme i la confiança en l’entesa. Iglesias ha repetit els últims dies que es creu Sánchez quan li diu que vol governar amb ells, i s’ha mostrat confiat de la possibilitat d’acord. Però de portes endins sovintegen els missatges de desconfiança. Dimarts fonts dels dos partits s’acusaven mútuament d’haver filtrat la celebració mateixa de la reunió de dilluns entre els dos líders, que s’havien compromès la setmana passada a mantenir la discreció al voltant de les negociacions per tal de fer possible que avancin.

De moment no ho han fet. Els dos líders s’han limitat a l’“intercanvi genèric” de posicions, segons van explicar fonts socialistes, que van denunciar obertament que Iglesias “només vol parlar de ministeris”. En les pròximes setmanes estan previstes més trobades, segons van confirmar, per la seva banda, fonts d’Unides Podem.

Avancin o no les negociacions, Pedro Sánchez té previst presentar la seva investidura al Congrés en les pròximes setmanes. Així ho va confirmar dilluns el ministre de Foment i número dos socialista, José Luis Ábalos, que va afegir que no s’esperaran a tenir els acords per a la majoria assegurats, sinó que buscaran que els partits del Congrés es retratin. D’aquesta manera, encara que la investidura fos fallida, s’activaria el compte enrere de dos mesos cap a la nova convocatòria electoral, i el PSOE podria fer més efectiva la pressió sobre els seus rivals i especialment sobre Podem, que no té cap al·licient per tornar a les urnes, sobretot després de trencar un nou terra electoral en les municipals i autonòmiques del 26 de maig. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va insistir ahir en la idea llançada pel seu company de gabinet, i va dir que la investidura serà “en breu”. El calendari de viatges de Sánchez, que els pròxims caps de setmana té compromisos internacionals a Brussel·les i el Japó, situa la primera quinzena de juliol com a primera data disponible per a la investidura.

Majoria insuficient

Fins a aquell moment, el PSOE haurà de buscar el suport de Podem, però també el d’altres partits nacionalistes i regionalistes, en una via sense independentistes preferida pel president espanyol però que s’albira complicada per l’alt preu que han posat Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès als seus vots (el veto a Podem i el govern foral, respectivament). L’alternativa seria comptar amb l’abstenció d’ERC, amb qui el PSOE ha obert contactes tot i negar una negociació com a tal. El president del grup parlamentari d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià, va avisar dimarts en una entrevista a Ràdio 4 que el president espanyol està posant “les coses molt difícils” perquè es puguin plantejar facilitar-li una investidura, per la falta de “gestos”, i va dir que decidiran en els pròxims dies o setmanes el sentit del seu vot.

stats