40è congrés del PSOE

Sánchez garanteix que el diàleg no trencarà la unitat d'Espanya

El líder del PSOE clausura el congrés de la pau interna al partit abanderant la socialdemocràcia

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en l'acte de clausura del congrés del partit a València
17/10/2021
3 min

ValènciaPedro Sánchez ha aconseguit la pau interna al PSOE, que aquest cap de setmana ha escenificat un suport pràcticament unànime al seu líder. Ja no hi ha sectors que facin oposició al secretari general, i fins i tot l’expresident Felipe González li va prometre “lleialtat” dissabte amb una abraçada que resumeix el 40è congrés del partit a València. Catalunya havia generat fortes tensions dins la formació, i l’aposta per una taula de diàleg sense terminis ni grans expectatives ha trobat cabuda en la militància. El nou ideari deixa enrere la “plurinacionalitat” que brandava el 2017 i la rebaixa a una vaga defensa del projecte federal que el president espanyol ni tan sols va esmentar en el seu discurs de clausura. Més aviat es va erigir en garant de la unitat d’Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Però no ens conformem amb complir la legalitat democràtica: treballem per la unió que neix del respecte i l’afecte i treballem amb les eines del diàleg i la concòrdia”, va manifestar Sánchez, que va apostar per “avançar en convivència”. “Això és el que farem per Catalunya i per la unitat d’Espanya”, va assegurar davant una militància entregada.

Al congrés els sectors més refractaris a seure amb l’independentisme no van presentar batalla i el debat a porta tancada va ser, en tot cas, per introduir en l’ideari del PSOE la Declaració de Granada del 2013 i la Declaració de Barcelona del 2017, una petició del PSC per referenciar l’històric projecte de la reforma constitucional. Però el full de ruta del partit no entra en concrecions, i ni tan sols esmenta la posició de partida del govern espanyol a la taula de diàleg: arribar a un acord amb la Generalitat dins la legalitat que se sotmeti a la consulta dels catalans. Tot i ser una aposta important de l’executiu, i de la qual depèn el suport d’Esquerra per allargar la legislatura, Sánchez calcula quan i on ha d’abordar aquest tema espinós.

Així, les referències a la situació catalana van ser mínimes en el global d’una intervenció essencialment orientada a reivindicar les tesis de la socialdemocràcia. Abans, diversos líders socialdemòcrates europeus com l’alemany Olaf Scholz, futur canceller, i el brasiler Lula da Silva havien enviat una salutació per via telemàtica a la família del PSOE. No és casualitat que aquest concepte hagi substituït el terme esquerres, fins fa poc un lema de Ferraz (Som l’esquerra).

Sánchez va alimentar ahir l’escorament del PP cap a una dreta radicalitzada sota la influència de Vox, encara que Pablo Casado hagi fet l’enèsim gir al centre al pactar la renovació dels òrgans constitucionals excepte el Consell General del Poder Judicial. El líder del PSOE busca ocupar la centralitat i deixar espai a la nova plataforma que lidera Yolanda Díaz, amb qui s’haurà d’entendre després de les pròximes eleccions. Precisament la vicepresidenta segona desitjava ahir “força i encerts a la família socialista”. “Avancem quan les forces progressistes col·laborem”, va dir a Twitter. El número 2 del PP, Teodoro García Egea, replicava ahir que “és impossible distingir” el PSOE d’Unides Podem i que s’haurien de presentar en coalició. I Génova publicitava l’enquesta de l’Abc publicada justament ahir i que situa el PP per davant dels socialistes.

Connexió govern-partit

Amb l’horitzó electoral en el punt de mira, el 40è congrés ha servit per cosir al màxim el govern amb el partit. A nivell orgànic, Sánchez ha configurat una executiva integrada per sis ministres, un d’ells el ministre de Presidència, Félix Bolaños, arquitecte jurídic de l’executiu i ara amb més perfil polític que quan treballava a l’ombra del president. A nivell de continguts, Sánchez va deixar clar que les mesures que aprova el govern beuen de l’ideari del PSOE. A més, ahir va fer tres promeses: abolir la prostitució i derogar la reforma laboral i la llei mordassa del PP. Tota la pàtina ideològica del discurs va ser la reivindicació del sector públic, l’avenç en drets i llibertats i la proclama que “el fonamentalisme del mercat ha fracassat”. A més, el secretari general s’emmotlla als consensos de la societat i va batejar el PSOE com el partit verd i feminista d’Espanya.

Els tres dies de conclave a la Fira de València van ser una festa per a la militància socialista –9.500 ahir a l’acte de clausura–, amb la satisfacció d’estar deixant enrere la pandèmia i d’haver oblidat les guerres internes. Sánchez es va permetre un bany de masses. Entre salutacions i selfies, van passar gairebé deu minuts des que es va anunciar la seva entrada per megafonia fins que va aparèixer a l’escenari. Els assistents van aplaudir el líder i els membres de la nova executiva, presentada com els equips de futbol o bàsquet a principi de temporada. La direcció inaugura avui amb la seva primera reunió una nova etapa en què el vent bufa a favor, i viu en pau.

Les tres promeses del president
  • Abolició de la prostitució Ha sigut una de les principals novetats del congrés del PSOE. S’impulsarà una llei que sancioni els clients per posar fi, en paraules de Sánchez, a “l’esclavitud de les dones”.
  • Llei 'mordassa' És un compromís recurrent que està encallat, però ahir Sánchez va assegurar que es posarà punt final a la llei de seguretat ciutadana aprovada per la majoria absoluta del PP el 2015.
  • Reforma laboral A les portes d’enviar la reforma del mercat de treball a Brussel·les, que prepara la ministra Yolanda Díaz, el president espanyol va utilitzar la fórmula de “punt final” a la reforma laboral del PP, “imposada sense acord” i que “va precaritzar contractes i devaluar salaris”.
stats