Governabilitat a l'Estat

Sánchez es disculpa pel cas Ábalos i Feijóo li augura una "agonia judicial"

El president espanyol, al líder del PP: "Tenen un cas de corrupció per a cada lletra, de la A d’Ayuso a la Z de Zaplana”

Act. fa 15 min
3 min

MadridPedro Sánchez demana "disculpes a la ciutadania", però evita donar explicacions sobre el cas Ábalos i manté l'estratègia del contraatac. Preguntat per la seva relació i la de la seva dona, Begoña Gómez, amb el presumpte líder de l'entramat que esquitxa el PSOE, l'empresari Víctor de Aldama, el president espanyol ha fugit d'estudi i ha subratllat que el PP acumula desenes de casos de corrupció. "De la A d’Ayuso a la Z de Zaplana, tenen un cas de corrupció per a cada lletra de l’abecedari", li ha replicat, després que Alberto Núñez Feijóo vaticinés la fi de la carrera política de Sánchez. "Tots els camins condueixen a vostè: ha acabat amb un nom en clau a la trama corrupta. L'agonia legislativa serà una broma al costat de l'agonia judicial. Marxi ja", li ha dit el líder del PP, que ha criticat que la transparència que promet la Moncloa sigui "posar querelles" contra el jutge Juan Carlos Peinado.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE té un as a la màniga que és la llarga llista de casos de corrupció que acumula el PP, que, tal com s'investiga al cas Kitchen, va utilitzar presumptament la cúpula de la Policia Nacional per intentar obstaculitzar l'acció de la justícia. I aquest és el pretext per no aportar llum a les sospites que cada vegada s'acosten més a la figura de Sánchez, absent a l'hemicicle tan bon punt s'han acabat les seves tres preguntes. "El president del govern ha marxat corrent més aviat que mai", constatava el diputat del PP Elías Bendodo en una pregunta a la vicepresidenta primera, María Jesús Montero. Al cap de pocs minuts s'ha conegut que el Tribunal Suprem ha obert una causa contra el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per haver revelat informació sobre el procediment de la parella d'Isabel Díaz Ayuso.

Sánchez i Feijóo s'han vist les cares en la primera sessió de control des que el cas Koldo –que s'investiga a l'Audiència Nacional– hagi esquitxat l'exministre de Transports José Luis Ábalos. L'informe de la Guàrdia Civil incorporat la setmana passada apuntava que l'entramat que liderava l'empresari Víctor de Aldama pagava un apartament a Cadis per a Ábalos i un pis a Madrid per a una dona amb qui el polític mantenia una relació. No era previsible que el president espanyol aclarís què sabia ell de les suposades contraprestacions que va rebre el també ex número 3 del PSOE, ni tampoc els motius reals pels quals va cessar-lo l'any 2021. "Vostè insisteix que si estic tapant... No em parli vostè de tapar", ha arrencat Sánchez, que ha reiterat que al febrer el PSOE va expulsar del partit Ábalos un cop es van conèixer les primeres informacions que afectaven el seu cap de gabinet, Koldo García.

Sánchez, a Feijóo: "Tenen un cas de corrupció per a cada lletra, de l'A d’Ayuso a la Z de Zaplana”

El que no s'esperava Sánchez era que les crítiques li arribessin des de l'esquerra. No des de Sumar, que no ha aixecat el dit contra el PSOE, sinó des de Podem. "M'indigna profundament que mentre alguns estàvem intentant introduir la congelació dels preus del lloguer a l'escut social hi hagués gent del seu govern ficant la mà a la caixa", li ha deixat anar la diputada Ione Belarra. Sánchez li ha demanat que "no s'equivoqui" d'adversari i ha insistit que el PP "enalteix" qui oculta la corrupció [Ayuso] i aparta qui la denuncia [Pablo Casado]. En canvi, "al PSOE, qui la fa, la paga", ha assegurat. "Én un cas de corrupció que lamento i per això demano disculpes a la ciutadania, vam actuar des de l'inici", ha afegit.

Les exageracions del PP

Les novetats judicials acorralen el govern espanyol, però li poden donar un bri d'oxigen els errors del PP. La decisió de querellar-se per finançament il·legal contra el PSOE ha permès a diversos ministres recuperar la tesi de la "màquina del fang", atès que la formació conservadora es basa en una notícia del mitjà The Objective que cita un testimoni anònim d'un suposat empresari que afirma haver entregat a la seu de Ferraz bosses amb 90.000 euros, vinculats a la trama sobre l'IVA en el sector dels hidrocarburs per la qual està empresonat Víctor de Aldama. D'entrada, la Fiscalia veu difícil que la denúncia pugui prosperar.

En segon lloc, Sánchez també podria agafar aire si aconseguís aprovar els pressupostos de l'Estat. "Estem negociant", responia breument Montero sobre les converses amb Junts per portar el camí d'estabilitat de nou al Congrés. "Queden 1.000 dies de legislatura i vostè actua com si en quedessin 10. Li estan dient que el seu temps s’acaba? No s’entén l’oposició estèril i hiperventilada. Hem actuat amb contundència, hem col·laborat amb la justícia i estem governant. El plantejament fins al 2027 és deixar país més unit i pròsper", s'ha defensat el president espanyol.

stats