La nova legislatura a l'Estat

Sánchez rebutja un acord amb Feijóo per deixar-lo governar dos anys

El líder del PSOE planteja renovar el CGPJ abans que s'acabi l'any governi qui governi

MadridUn acord PP-PSOE per a una legislatura de dos anys que, entre altres coses, rebutgi el referèndum d'independència i l'amnistia. Ha estat la proposta que Alberto Núñez Feijóo ha plantejat a Pedro Sánchez en la reunió que han mantingut al Congrés de Diputats durant quasi una hora en el marc de l'intent d'investidura del candidat conservador. Tal com ha avançat Feijóo, el president en funcions ha declinat l'oferta. "Sánchez prefereix negociar amnisties i referèndums i desigualtats financeres entre comunitats autònomes", ha lamentat en roda de premsa. Per la seva banda, el líder del PSOE ha posat damunt la taula una contraproposta: que, governi qui governi, es renovi el Consell General del Poder Judicial abans que s'acabi l'any. El líder del PP no s'hi ha compromès.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La idea de Feijóo posa de manifest els problemes que té per articular una majoria. Després d'una campanya electoral en què va pregonar la "derogació del sanchisme", la seva primera opció per formar govern ha estat proposar al líder del PSOE aquest dimecres un acord entre les dues grans formacions per a una legislatura curta, de dos anys, en la qual s'arribi a "sis pactes d'estat que permetin fer les reformes necessàries". "Han passat de derogar el sanchisme a pregar al sanchisme", ha ironitzat la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, després d'una executiva a Ferraz en què s'ha formalitzat el no del partit a la investidura de Feijóo.

Cargando
No hay anuncios

En un document encapçalat per una fotografia dels Pactes de la Moncloa del 1977, el PP planteja un govern tot sol amb quinze ministeris. "La hipòtesi d’una gran coalició, mentre Sánchez sigui líder del PSOE, no és possible. Per tant, no l'hi he plantejat", ha comentat Feijóo. El text inclou la creació de cinc comissions específiques al Congrés i una al Senat per abordar sis grans pactes, que es resumeixen sense concrecions: regeneració democràtica, estat del benestar, sanejament econòmic, famílies, aigua i, finalment, un pacte territorial. "De manera prioritària, s'aprovarà un nou model de finançament autonòmic i local", inclou aquest punt. Alegría ha criticat que aquesta proposta demostraria que Feijóo "no està pensant en l'estabilitat, sinó en la manera de salvar el coll" al capdavant del PP.

Sánchez i Feijóo no es veien personalment des del cara a cara televisat del juliol. Allà, l'ara aspirant a la investidura li va proposar firmar un acord perquè governés la llista més votada i en aquesta nova trobada li ha traslladat que la proposta continuava vigent. Sent segona força, el PP ha barrat el pas al PSOE de molts governs autonòmics i municipals de la mà de Vox i ara Sánchez confia en el suport de les forces independentistes per mantenir el govern de l'Estat. La Moncloa manté amb màxim secretisme les negociacions amb ERC i Junts, si bé el PSOE admet que les converses i els treballs es produiran durant aquestes setmanes en què el focus està centrat en Feijóo. "Sobre amnistia i altres converses o treballs que puguem realitzar, pas a pas", ha anotat Alegría.

Cargando
No hay anuncios

La incògnita de Vox

El primer moviment de Feijóo deixa en un segon pla Vox, que ha posposat el seu posicionament al moment en què Santiago Abascal es reuneixi amb el candidat del PP. El PSOE suca pa en la súplica que el líder conservador ha fet al seu homòleg socialista i ja es pregunta si l'extrema dreta abandonarà Feijóo a la seva sort, com va fer en la votació de la mesa del Congrés, quan Cuca Gamarra no va obtenir els vots de Vox rivalitzant amb Francina Armengol. Ara bé, Abascal va traslladar a Felip VI que donaria suport a la investidura de Feijóo.

Cargando
No hay anuncios

Abans de parlar amb el president de Vox, el candidat ha conversat aquesta tarda amb el lehendakari, Íñigo Urkullu, en el marc de la ronda de contactes que també vol fer amb presidents autonòmics. El dirigent del PNB va negar-li una reunió presencial, si bé ha acceptat parlar-hi per telèfon i li ha indicat que ha de parlar amb responsables del partit sobre la investidura. Qui no ho farà és el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la línia de la negativa del grup d'ERC al Congrés a reunir-se amb el PP. En canvi, l'executiva de Junts abordarà aquest dijous si assumeix o no una fotografia amb els conservadors.

PSOE i ERC treballen una reforma del reglament per l'ús del català al Congrés

El PSOE i ERC treballen una reforma del reglament perquè es pugui parlar en català, euskera i gallec al Congrés com més aviat millor. Si és possible, ja en el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo del 26 i 27 de setembre. Segons avança El Periódico i ha confirmat l'ACN, s'hauria arribat a un acord per introduir que l'orador "podrà pronunciar el seu discurs en qualsevol de les llengües que tinguin caràcter d'oficial en alguna comunitat autònoma". Fonts socialistes i republicanes consultades per l'ARA no confirmen que el pacte estigui fet, sinó que encara s'està treballant. Segons El Periódico, la modificació es registraria aquesta setmana i es tramitaria per la via ràpida: caldria que la mesa obrís el període de sessions, convocar un ple extraordinari per admetre a tràmit la proposta, aprovar-la en comissió i acabar-la ratificant en un nou ple.

Cargando
No hay anuncios