Sánchez com a exemple per a la "remuntada" del PSOE a Galícia
Els tres partits progressistes de Galícia reclamen concentrar el vot per revertir l'abstencionisme
Vigo"En aquesta última setmana ho farem millor". Les primeres paraules del candidat del Partit Socialista de Galícia (PSdG), José Ramon Gómez Besteiro, al míting d'aquest dissabte a Vigo han sigut indicatives de l'estat de situació. Amb el BNG a l'alça a costa dels socialistes i la possibilitat que el PP conservi la majoria absoluta, els ànims no estan precisament alts. No sona creïble el "Besteiro serà el pròxim president de la Xunta" que ha proclamat l'alcalde de localitat, Abel Caballero, però el PSOE s'ha proposat treure els gallecs de l'abstencionisme i mobilitzar al màxim l'electorat progressista. El precedent en què confia el PSOE és el del 23-J i, per això, Pedro Sánchez ha mirat d'insuflar optimisme. "A votar en massa per enviar el PP a casa seva!", ha demanat davant unes 1.600 persones a Vigo.
Un simpatitzant del PSOE resumeix una dinàmica que es dona a Galícia i que reflecteixen les enquestes: més de la meitat dels ciutadans volen un canvi de govern, però el 70% creu que no es produirà. L'home lamenta que, encara que no els agraden algunes decisions, els votants del PP sempre agafen la papereta de la formació conservadora. Ara bé, al bloc progressista coincideixen que si la participació s'enfila fins al 60% el canvi és possible. Fa quatre anys es va quedar en el 49%, fa vuit en el 53,6% i fa dotze en el 55,4%, i Alberto Núñez Feijóo va obtenir còmodes majories absolutes.
El PSOE aspira a registres com els de les generals del 23-J i les municipals del 28-M, amb participacions del 73,1% i del 65,6%, respectivament, i un suport a la candidatura vermella que va arribar al 29%, deu punts més del que va obtenir a les autonòmiques. És l'assignatura pendent d'un PSdG que té el seu principal poder a les ciutats —com demostren les alcaldies de Vigo, la Corunya i Lugo— i que en els comicis a l'Estat va triomfar pel relat en clau espanyola de Sánchez. Ara mira de presentar-se als gallecs com la millor aliança de la Moncloa, però hi ha qui hi veu una falta de mirada pròpia. En els últims anys, en cada elecció ha canviat de candidat, i el retorn de Besteiro —va retirar-se de la política el 2016 per causes judicials que han queda arxivades— tampoc genera grans passions.
Concentrar el vot
"És important saber en qui dipositar el govern del canvi. Quan els ciutadans han confiat el futur dels seus ajuntaments a un partit, per governar el canvi, li han donat al PSOE. Demano concentrar tot el vot del canvi en el PSdG", ha manifestat Sánchez en la seva intervenció. La primera setmana de la campanya ha estat marcada per l'auge del BNG i la figura d'Ana Pontón, que ja s'ha perfilat com l'única alternativa a Alfonso Rueda. Això ha desdibuixat Besteiro i encara més Sumar, que té Yolanda Díaz bolcada en intentar que Marta Lois, la cap de files, entri al Parlament gallec.
Aquest divendres la vicepresidenta segona del govern espanyol va confiar que Sumar pugui fer forat i va exhibir diferències amb els seus potencials aliats: va recriminar al BNG que votés en contra de la reforma laboral i va anunciar que hi ha discrepàncies amb el PSOE en la confecció dels pressupostos generals de l'Estat en l'impost a les grans fortunes. També demanava concentrar el vot en Sumar, com ha fet Pontón aquesta setmana. La candidata del BNG apunta a l’ARA que és un missatge habitual en el segon tram de campanya, però creu que els vots a Sumar es perdran perquè no aconseguirà representació parlamentària. “Altres es donen per guanyadors [el BNG]. Compte, que hi haurà sorpreses el pròxim 18 de febrer”, s’hi afegia el socialista Besteiro. El que pot semblar una tàctica contraproduent entre partits que s'han d'acabar posant d'acord pot ser una manera que cap elector progressista es quedi a casa.
Més enllà d'apel·lar a la "remuntada", com el 23-J, Besteiro també ha traçat un altre paral·lelisme amb les eleccions generals: la negativa de Rueda de participar en més debats electorals —només ho va fer en el de TVG i en va sortir escaldat—. "En futbol, si un equip no es presenta, se'l fa fora. El PP no es mereix estar ni un minut més al capdavant de la Xunta!", ha exclamat Sánchez, que en l'esprint final de la campanya farà costat al candidat dijous a la Corunya i divendres en el tancament a Santiago. Ferraz està treballant per trobar un forat i que Sánchez pugui assistir a un altre acte. També són quatre els que té programats l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.
Cap referència a Catalunya
En les últimes jornades, diversos ministres han tingut agenda a Galícia, i també s'hi ha implicat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que aquest divendres va elaborar a Ourense orelles gallegues, un pastís tradicional de la zona. No va fer cap referència a Catalunya ni tampoc se n'ha sentit cap en l'acte a Vigo. L'amnistia és l'espantall que branda el PP, mentre que el PSdG no veu necessari reivindicar-la, tot i que tampoc se n'amaga, en una comunitat amb vida pròpia.