CAP AL 26-J
Política19/06/2016

Sánchez promet estimar Catalunya per frenar la fuga de vots a Iglesias

Iceta respon a Susana Díaz que els catalans no volen “privilegis”

Núria Orriols
i Núria Orriols

Hospitalet De LlobregatAquesta setmana han desembarcat a Catalunya dos líders de pes del PSOE, que busquen escurçar una diferència amb En Comú Podem (fins a 7 escons, segons el CIS) que pot acabar sent clau per confirmar el sorpasso dels de Pablo Iglesias. Dimecres va ser a Santa Coloma de Gramenet l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero per reclamar confiança per al PSOE i ahir el presidenciable socialista, Pedro Sánchez, va aterrar a l’Hospitalet de Llobregat per oferir mà estesa a Catalunya: “No es pot governar Espanya si no s’estima Catalunya”, va dir, i va afirmar que cal desbancar un govern del PP que només ha sabut dir “no” en els últims quatre anys.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ovacionat al pavelló de La Farga per unes dues mil persones, Sánchez va agafar la bandera de la reforma constitucional i es va comprometre a reconèixer els “drets històrics” de Catalunya, culminar el corredor mediterrani -una de les pedres a la sabata d’Units Podem en aquesta campanya-, convertir el Senat en una cambra de representació de les autonomies i millorar el finançament. Per avalar el compliment de les promeses electorals -Zapatero va dir el 2003 a Catalunya que donaria suport a l’Estatut que sortís del Parlament i va acabar escapçat al Congrés-, Sánchez va assumir sotmetre’s a una qüestió de confiança al cap de dos anys de mandat. Així ho va dir davant els principals dirigents del PSC: hi era present el primer secretari, Miquel Iceta; la cap de llista, Meritxell Batet; l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Ahir va ser la primera i l’última visita que farà Sánchez a Catalunya (si no troba a última hora un forat a l’agenda), ja que ha anul·lat la passejada prevista per a dilluns amb Parlon, una de les dirigents que va presentar com a ministrable d’un hipotètic govern del PSOE a l’inici de campanya.

Cargando
No hay anuncios

Mobilitzar el vot socialista

Tot i les múltiples promeses, Catalunya va ocupar només una part del discurs de Sánchez, que va centrar-se a criticar Units Podem per no haver permès un govern socialista després del 20-D. Pablo Iglesias és omnipresent en la campanya socialista (fins i tot per recordar que el fundador del PSOE, fa 137 anys, es deia igual). Malgrat que des del PSC es neguen a acceptar -públicament- el sorpasso d’Units Podem, els missatges en campanya van dirigits a mobilitzar els votants socialistes per evitar ser tercera força. Fent gala de l’obra de govern del PSOE, Sánchez va remarcar la importància del 26-J, que va titllar fins i tot de “més important” que les eleccions del 20-D. “No és cap segona volta”, va sentenciar, implorant als assistents que a l’hora de posar la papereta recordessin les conquestes que han vingut de mans dels socialistes com la sanitat universal i la igualtat dels matrimonis del mateix sexe. Per la seva banda, Núria Marín va demanar que els votants del PSC que havien virat a Podem tornessin a votar socialista en aquesta cita.

Cargando
No hay anuncios

Qui va destacar ahir també va ser Miquel Iceta, que va protagonitzar un discurs abrandat contra el PP que va aprofitar per replicar a Susana Díaz les seves diatribes contra Catalunya. Després que la cap de llista, Meritxell Batet, respongués divendres a la presidenta andalusa que a Espanya no hi ha “saqueig” entre territoris, Iceta encara va ser més clar: “No volem privilegis, sinó justícia per a tot Espanya”. Contra Rajoy no va tenir tampoc pèls a la llengua, ja que va demanar el vot per enviar-lo a l’“atur o a la jubilació”. Mentrestant la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, va enfilar el discurs més planer dels tres oradors, amb les paraules “pacte” i “diàleg” com a elements principals. La candidata va cridar a construir una “Catalunya gran” que modernitzi Espanya per acabar amb la que “es mira el melic”, en al·lusió a l’independentisme.

Malgrat que el d’ahir va ser el míting més multitudinari del PSC en aquesta campanya, Sánchez va aplegar 3.000 persones menys que Alfredo Pérez Rubalcaba el 2011. L’època en què els socialistes omplien sense problemes el Palau Sant Jordi queda lluny.