Sànchez diu que ERC ha deixat "en mans del PSOE" la protecció del català i lamenta no haver negociat junts els pressupostos
El secretari general de JxCat assegura que els comptes estatals no afectaran l'"estabilitat" del Govern
El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, ha titllat d'"oportunitat perduda" que l'independentisme no hagi negociat conjuntament amb el govern espanyol la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat i ha criticat el preacord que ha tancat ERC sobre la llei de l'audiovisual. "Alguns que encara no fa deu dies deien que exigirien unes quotes per donar suport a la tramitació ara estan contents per un acord on simplement es diu que ja en parlarem més endavant", ha deplorat en declaracions a la premsa a Girona, abans de participar en un acte de JxCat. "Hem deixat en mans del PSOE la protecció de la llengua catalana", ha lamentat també Sànchez, que ha indicat que el sobiranisme ha "tornat a badar" davant d'un executiu en minoria.
"Teníem l'oportunitat de poder forçar no només un compromís concret i específic amb la protecció del català, sinó també arrencar un retorn d'uns recursos que de manera sistemàtica han anat incomplint", ha plantejat. Tot i les discrepàncies entre ERC i JxCat per la tramitació dels pressupostos estatals, ha garantit que aquests comptes "no afectaran l'estabilitat del Govern a Catalunya" perquè totes dues parts tenen "un compromís molt definit". Sigui com sigui, les divergències entre els dos socis de l'executiu han tornat a aflorar aquest cap de setmana de manera pública arran de la negociació dels comptes. Després que dissabte el president de la Generalitat, Pere Aragonès, digués en un acte que "aquells que l'any 2006 defensaven l'Estatut retallat avui donen lliçons d'independentisme", Sànchez ha replicat que aquestes paraules "no interpel·len" JxCat perquè és un partit de nova creació. A més, ha recordat que ERC va fer president el socialista José Montilla i ha demanat no buscar "excuses" per enfrontar l'independentisme perquè "tothom en podria trobar".
La negociació a Catalunya
En clau catalana i en relació a la negociació dels pressupostos, la portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, ha fet públiques aquest diumenge en una entrevista a Europa Press les diferències que separen els cupaires del Govern a l'hora de validar-los. La dirigent dels cupaires ha assegurat que la seva formació ha reclamat en les negociacions dels pressupostos destinar una partida de 1.000 milions d'euros per habitatge, però ha revelat que el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha pressupostat "prop de 600 milions", una xifra que la formació anticapitalista considera insuficient perquè la seva petició, ha subratllat, estava inclosa a l'acord d'investidura. També ha criticat que el Govern tingui previst que la majoria dels diners vagin a "promoció d'habitatge de fons privats, malgrat que sigui de lloguer social". En aquest sentit, la CUP reclama un increment del parc públic no mitjançant construcció de noves cases, sinó mitjançant expropiacions o dret de tempteig i retracte.
La diputada anticapitalista, que ha explicat que aquesta setmana el Govern els ha traslladat un document de 936 pàgines sobre pressupostos, també ha criticat que l'executiu de Pere Aragonès es comprometi a destinar un 25% del pressupost de Salut a l'atenció primària però no aposti per contractar més metges i infermeres de família. Així, ha denunciat que el pla del Govern per enfortir l'atenció primària se centri en la contractació de professionals de diferents especialitats, com ara nutricionistes i psicòlegs: "No ens sembla malament que s'ampliïn especialitats, el que diem és que la via d'enfortir la primària no pot ser només aquesta".
Reguant, que ha avançat que el Govern preveu destinar "70 milions d'euros a la gratuïtat del P2", ha subratllat que les divergències en les negociacions rauen en la falta de concreció de les partides, ja que, per a ella, "hi ha coses implícites i explícites als pressupostos: les explícites són les partides i les implícites són les prioritats del Govern", i ha afegit que els esculls que hi ha són polítics i no tècnics.