Governabilitat a l'Estat
Política04/09/2022

Sánchez i Díaz surten al carrer a capgirar la tendència del PP

Els líders de PSOE i Unides Podem multipliquen els actes amb ciutadans de cara a les eleccions

MadridNomés el 29% dels espanyols creuen que Pedro Sánchez va demostrar sensibilitat cap als problemes de la ciutadania durant el debat de política general del juliol al Congrés, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), mentre que un 45,5% no el va ni veure ni va rebre cap mena d’informació sobre aquella sessió parlamentària. Són dades que expliquen per què el president del govern espanyol, i també la líder d’Unides Podem i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, es llancen d'ara fins a finals d’any a prendre el pols al carrer amb múltiples actes amb ciutadans que se surten del format de míting polític tradicional. 

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“La gent està allunyada dels partits i de les institucions”, admeten des de l’equip de la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball. “El PSOE ha de mobilitzar-se per fer arribar les mesures preses com a govern a la ciutadania perquè els mitjans no acompanyen”, reflexionen fonts socialistes. Tanmateix, les causes que portaran Sánchez i Díaz a recórrer el territori són lleugerament diferents: el líder del PSOE necessita combatre la idea que propugna el PP que viu a la Moncloa desconnectat de les preocupacions dels espanyols; mentre que Díaz està immersa des del juliol en el llançament de la plataforma Sumar, un nou espai polític que vol superar el desgast que pateix la marca d’Unides Podem. I el projecte, precisament, s’ha iniciat amb un procés d’escolta perquè siguin els ciutadans els protagonistes.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, també hi ha premisses que els afecten igual a tots dos: la primera és que el PP mana actualment a les enquestes –aquest diumenge El Mundo, en un sondeig de Sigma Dos, situava Feijóo en un 31,7% d’intenció de vot, i el PSOE en un 24,2%–, i la segona és que Sánchez i Díaz es necessiten mútuament per tornar a governar junts. “Tot cal analitzar-ho des del marc electoral”, deixa clar la professora de sociologia de la Universitat de Saragossa Cristina Monge. Al maig hi haurà eleccions autonòmiques en 13 comunitats, que coincidiran amb les municipals, i d’aquí menys d’un any i mig, les generals. “No és casualitat que tothom es llanci al carrer”, sosté la politòloga, que també apunta que també ho està fent el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

El professor de comunicació política de la UPF-BSM Toni Aira recorda una constant que es repeteix en la política espanyola: les eleccions generals les guanya qui prové d’una majoria absoluta –ara no n’hi ha– o bé qui ve de vèncer a les municipals. I ara Sánchez i Díaz volen buscar la proximitat amb el ciutadà, una estratègia de caràcter municipal, per mantenir-se a la Moncloa.

Cargando
No hay anuncios
La Moncloa malda per fer arribar les polítiques contra la crisi

Sense americana, Pedro Sánchez s’acompanyava dissabte de militants i veïns del barri obrer de Pino Montano, a Sevilla, en el primer acte de la campanya El govern de la gent. “El Pedro Sánchez que genera més identificació amb el votant és el que està a peu de carrer, el que no s’identifica amb un aparell de partit ni amb el poder”, analitza Aira, que rememora la gira amb el Peugeot 407 per recuperar el lideratge del PSOE contra Susana Díaz el 2017. Ara el president espanyol celebrarà actes que acabaran amb assemblees obertes perquè els ciutadans puguin adreçar-s’hi directament.

En l’estrena a Sevilla, després d’una intervenció inicial en què Sánchez va defensar les mesures preses pel seu govern i va carregar contra el PP, van prendre la paraula quatre persones prèviament seleccionades. Totes elles simpatitzants socialistes, van fer preguntes còmodes per al president que permetien completar el seu discurs. Són “pseudoesdeveniments”, explica Aira, que se surten del míting i la roda de premsa propagandística i que poden captar millor l’atenció dels mitjans. 

Ciutadans a la Moncloa

Aquest dilluns mateix, el president espanyol obre el curs polític a la Moncloa amb un acte “inèdit”, insisteixen fonts governamentals, amb una cinquantena de ciutadans que des que Sánchez va assolir la presidència el 2018 s’han dirigit a ell a través de cartes o telemàticament. En aquesta trobada podran explicar què li van voler traslladar i, al final, Sánchez farà una intervenció. Aquesta nova estratègia beu del missatge que des d’abans de l’estiu intenta traslladar la Moncloa: aquest govern representa la classe mitjana i treballadora, els interessos generals, mentre que el PP defensa les empreses i els “poderosos”.

La propera parada de Sánchez serà Toledo. Si bé a Sevilla es va centrar en la mesura de la gratuïtat del transport públic, a Castella-la Manxa posarà l’accent en el sector agrari, i quan aterri a Catalunya, en l’industrial. El repte és “traspassar la frontera” de l’opinió publicada i arribar directament a la gent, admeten fonts socialistes, amb el risc que l’excés de preparació dels actes desemboqui en assemblees de ja convençuts que es retroalimenten. També que atragui detractors, com va passar ja dissabte a Sevilla. “Demostren tenir pulmons”, va fer broma Sánchez a l'acte sobre la gent que va estar una bona estona xiulant per la seva presència.  

Cargando
No hay anuncios
‘Sumar’, el repte d’Unides Podem per reeditar la coalició

Yolanda Díaz va reprendre dijous el procés d’escolta de Sumar amb una trobada a Serra do Courel, a la província de Lugo, una zona que aquest estiu ha patit un greu incendi. La líder d’Unides Podem va aprofitar per abordar el problema rural –la despoblació i la falta de serveis públics– amb una quarantena de persones. En aquests actes Díaz escolta i apunta a la llibreta i, al final, fa una breu intervenció. El pròxim serà divendres que ve a Bilbao, “i no ens aturarem fins que acabi l’any”, ha assegurat aquesta setmana. La data per aterrar a Catalunya encara no està tancada: està oberta una opció per a l’octubre i una altra més cap al desembre.

A l’acte de Serra do Courel hi van assistir excompanys de files a Galícia, tant de Podem com d’Esquerra Unida, Equo i Anova. “Com un més”, insisteixen des del seu entorn. Díaz no vol que el debat sobre el paper dels partits quan cristal·litzi Sumar com a opció electoral enterboleixi un procés en què el ciutadà ha de ser protagonista. “El problema de Díaz és que té una marca per definir que parteix d’una altra marca en crisi respecte al relat d’origen”, anota Aira. És a dir, que Díaz ha de reinventar el Podem que des de les places clamava contra la casta, amb l’inconvenient que ella està governant les institucions.

Mentrestant, la formació lila continua manifestant que no vol quedar-se diluïda dins de la nova plataforma i aposta per una coalició de cara a les generals. Pel que fa a les municipals i les autonòmiques, Sumar no hi concorrerà i s’albira una nova disputa, com va passar a Andalusia, entre els partits a l’esquerra del PSOE per configurar les llistes. 

Complementaris

L’entorn de Díaz mira d’entomar amb esportivitat que Sánchez ara també vulgui connectar directament amb els ciutadans. “Aquestes coses passen”, diuen. Monge creu que hi ha un acord tàcit entre els dos per mobilitzar cadascú el seu electorat amb l’objectiu comú de no només aconseguir el màxim de vots, sinó de convertir-los en escons.