Finançament singular

Sánchez desvincula la proposta de finançament singular de la investidura d'Illa

El president del govern espanyol respon als retrets de Junts afirmant que és un compromís previ

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la sessió de control al Congrés amb la vicepresidenta primera, María Jesús Montero

MadridPedro Sánchez ha desvinculat la proposta de finançament singular per a Catalunya de la investidura de Salvador Illa. En resposta als retrets de Junts durant la sessió de control d'aquest dimecres al Congrés, el president del govern espanyol ha defensat que es tracta d'un compromís previ, que va verbalitzar des de la tribuna de la cambra baixa en la seva sessió d'investidura, a mitjans de novembre. "Vaig adquirir el compromís de reformar el sistema de finançament autonòmic i de reconèixer una singularitat a Catalunya", ha dit, i ha afegit que aquest és el compromís que "complirà aquesta legislatura". D'aquesta manera, el líder socialista ha negat que estigui fent cap cessió extraordinària a ERC per aconseguir que el líder del PSC sigui president de la Generalitat, sinó que està seguint un full de ruta establert prèviament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No estem parlant de la investidura d'Illa o no. Estem parlant del fet que efectivament aquest govern i aquesta majoria parlamentària tenen aquest compromís", ha insistit davant les crítiques de la portaveu de Junts, Míriam Nogueras. La juntaire ha començat la seva intervenció recordant que "el finançament dels catalans depèn dels pressupostos generals i no d'una investidura" a Catalunya. "¿Els catalans només mereixem els diners que ens corresponen si vostè aconsegueix colar Illa al govern de Catalunya? I si no, què? Que ens bombin a tots? Perquè això és exactament el que vostès estan dient", ha denunciat Nogueras. La diputada de la formació liderada per Carles Puigdemont ha lamentat que es parli d'aquesta qüestió com si s'estigués donant un "privilegi" als catalans.

"No necessitem cap favor ni cap tracte especial com tots vostès, des del primer a l'últim, estan venent de forma irresponsable", ha dit en referència també a les advertències que han llançat des del PP i des d'altres formacions de territoris adscrits al règim comú, fins i tot aliats de la majoria plurinacional. "No és cap privilegi que se'ns pagui el que ens correspon als catalans", ha reiterat Nogueras, que s'ha queixat que "cada català perd 2.700 euros anuals" pel fet de formar part de l'Estat mentre que un extremeny en guanya "3.200" i un castellanolleonès "1.800". Poc després, Cuca Gamarra ha vaticinat la fi de la "solidaritat entre espanyols". "Quines comunitats autònomes perjudicarà vostè per pagar i comprar la investidura del seu candidat Illa?", ha dit la número dos del PP a la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda.

María Jesús Montero ha replicat en declaracions als passadissos del Congrés el conjunt d'advertiments argumentant que una reforma del sistema de finançament "no pot donar satisfacció a l'aspiració de màxims de cada territori perquè són incompatibles entre si". La vicepresidenta primera ha remarcat que ni tan sols el PP internament és capaç de pactar una proposta perquè Madrid, Galícia o Andalusia tenen interessos confrontats, i ha posat en dubte que Alberto Núñez Feijóo tingui "prou lideratge" per abordar aquesta qüestió. La secretària general del PP ha tornat a demanar en la pregunta a Montero la convocatòria urgent del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). Montero ha respost que hi haurà una convocatòria al juliol, "com sempre", per aprovar els objectius d'estabilitat pressupostària de les autonomies. La titular d'Hisenda ha dit que s'hi podrà parlar del que vulguin les autonomies, però ha dubtat que es pugui desbloquejar cap reforma del sistema de finançament.

stats