Cas Pegasus

Sánchez força Robles a destituir la directora del CNI per aplacar ERC

La ministra de Defensa ho considera una simple "substitució" i col·loca la seva mà dreta al capdavant dels serveis secrets

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mogut fitxa per intentar reconduir la relació amb ERC i els socis d'investidura arran de l'escàndol de l'espionatge i ha forçat la ministra de Defensa, Margarita Robles, a destituir la directora del CNI, Paz Esteban. Tot i així, no és clar que la maniobra aconsegueixi el seu objectiu. En primer lloc, perquè el motiu oficiós de la destitució no és en cap cas l'espionatge als independentistes catalans i bascos sinó la intrusió del programa Pegasus en mòbils de membres de l'executiu estatal. I, en segon lloc, perquè Robles fins i tot nega que es tracti d'una destitució i ho considera una simple "substitució". Robles ha fet una defensa tancada del CNI en la roda de premsa posterior al consell de ministres i no ha admès que s'hagi fet res malament més enllà de l'errada de seguretat amb els mòbils del president i dels ministres.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament aquest dimarts el govern espanyol ha assegurat que el Centre Criptològic Nacional ha finalitzat l'anàlisi de tots els terminals dels membres del gabinet de Sánchez i ha confirmat que, a més del de Pedro Sánchez i el de Margarita Robles, també ha patit dues intrusions del programa Pegasus el mòbil del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, del qual es va extreure el juny del 2021 6,3 gigues i 400 megues d'informació. També s'ha detectat un intent no reeixit d'espionatge amb Pegasus al mòbil del ministre d'Agricultura, Luis Planas, que no va tenir èxit. Es dona la circumstància que Planas va ser ambaixador al Marroc, cosa que alimenta la tesi que Rabat és darrere de l'espionatge al govern espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Paz Esteban serà substituïda per Esperanza Casteleiro, actual mà dreta de Robles al ministeri. Casteleiro era fins ara la secretària d'estat de Defensa i va ser també cap de gabinet de la ministra. Es tracta d'una funcionària amb 40 anys d'experiència al CNI, del qual va ser secretària general entre el 2004 i el 2008. "Ella, com tots els seus treballadors, és el CNI. Ha treballat per una Espanya que sigui un punt de referència internacional", ha dit. Robles ha justificat el relleu no com un càstig a Esteban, a qui ha agraït els serveis, sinó en un context de "pas endavant" i "reforç del CNI en l'àmbit de la ciberseguretat". "Evidentment que hi ha coses per millorar i estem aprenent dels errors, i intentarem que en aquesta nova etapa no es repeteixin aquests errors", ha dit en referència a l'espionatge a membres del govern. Robles no ha volgut assumir cap responsabilitat relacionada amb l'espionatge a independentistes catalans i bascos destapat pel New Yorker i Citizen Lab i ha insistit que tot s'ha fet "dins de la llei". A més d'imposar una substituta de la seva màxima confiança, Robles també ha insinuat que Sánchez li ha promès un augment de fons per als serveis secrets.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol considera que amb aquest moviment la relació amb ERC "està en procés d'encarrilament", segons fonts governamentals. La Moncloa demana comprensió pel to de la ministra en la roda de premsa, ja que la situació "no està sent fàcil" i a més "cal tenir en compte per a qui parlava", en referència als funcionaris del CNI. El govern espanyol també valora molt positivament el to del president d'ERC, Oriol Junqueras, que en una entrevista a El País renuncia a reclamar el cap de Margarita Robles, cosa que sí que havia fet el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Reaccions d'ERC i el PP

La pregunta ara és si amb això n'hi ha prou per acontentar els socis de la investidura i, en especial, ERC. El portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha considerat que la destitució és "lògica", però ha insistit que tenen més demandes, com ara la desclassificació de les autoritzacions judicials a l'espionatge de 18 independentistes reconegut pel CNI, incloent-hi el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i també garanties que no torni a passar. Rufián ha admès que "és bastant complicat que Sánchez deixi caure Robles, perquè representa una part del PSOE, la que és de dreta moderada".

Cargando
No hay anuncios

Tampoc ha demanat el cap de Robles la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que sí que ha precisat que la destitució d'Esteban "no és suficient". "No ho resol tot, no tanca el tema. Qui pensi així s'equivoca", ha explicat en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu, informa Quim Bertomeu. Què reclama, doncs, l'executiu català? Que hi hagi respostes més enllà d'una mera destitució, com per exemple la desclassificació dels documents de l'espionatge o la trobada entre presidents. Aquest mateix dimarts la consellera Laura Vilagrà ha enviat una carta al ministre Félix Bolaños en què explica aquestes demandes. També li ha comunicat que el Govern intentarà ser acusació popular en la causa oberta a l'Audiència Nacional sobre l'espionatge al president espanyol i Robles. La Generalitat ho fa per tenir "informació de primera mà" del cas, però és decisió del jutge autoritzar o no que exerceixin aquesta acusació.

Cargando
No hay anuncios

Qui ha reaccionat de manera irada a la destitució d'Esteban ha sigut el nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que ho considera una concessió als independentistes. En un tuit, Núñez Feijóo afirma que "Sánchez consuma l'esperpent i ofereix el cap de la directora del CNI als independentistes, debilitant un cop més l'Estat per buscar la seva supervivència. És un autèntic afront al nostre país. Injustificable".

Cargando
No hay anuncios

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha acusat Sánchez d'"entregar l'Estat per salvar el govern". També la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, ha criticat que "Rufián i Otegi controlin qui controla" el CNI. "És vergonyós. No tot s'hi val", ha piulat la líder de la formació taronja, que ha demanat la dimissió de tot el govern espanyol i la convocatòria anticipada d'eleccions. En la sessió de control al govern del Senat totes les intervencions del PP han anat en la mateixa direcció: "Qui governa a Espanya, Pedro Sánchez o Pere Aragonès?", s'ha preguntat José Antonio Monago.

Unides Podem tampoc no en té prou

Per la seva banda, el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha reclamat "no tancar en fals" el cas Pegasus amb la destitució de la directora del CNI i ha apostat per la desclassificació de documents. "Cal garantir que no es repetirà depurant els organismes on hi hagi residus de pràctiques il·legals", ha afirmat. Al seu torn, la diputada de la CUP Mireia Vehí ha assegurat que Paz Esteban "és un cap de turc, una cortina de fum". "Per què no hi ha cap ministre que assumeixi responsabilitats?", ha denunciat.