Sánchez desitja "sort" a Iglesias i avala Díaz com a vicepresidenta segona

Puntualitza des de França que el seu candidat el 4 de maig és Gabilondo i agraeix la feina del líder d'Unides Podem

2 min
El president francès, Emmanuel Macron, rep el president espanyol, Pedro Sánchez, a la 26a cimera hispanofrancesa celebrada a Montalban, on va morir Manuel Azaña.

MadridPrimera reacció de Pedro Sánchez a la sacsejada al tauler de Pablo Iglesias amb l'anunci que deixa el govern espanyol per presentar-se a les eleccions madrilenyes. El líder d'Unides Podem ha deixat al president espanyol una patata calenta damunt la taula: una nova crisi de govern després de la marxa de Salvador Illa per ser el candidat a Catalunya. Un moviment que, per cert, va ser durament criticat pel partit lila. Des de França, on és de visita oficial, en una roda de premsa conjunta amb el president francès, Emmanuel Macron, Sánchez ha desitjat "sort" a Iglesias i ha donat a entendre que avalava la proposta del líder de Podem de designar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del govern espanyol. Si es materialitza el nomenament, voldria dir que tindria més pes que l'actual vicepresidenta tercera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, amb qui sol xocar al consell de ministres.

En una primera resposta, Sánchez ha evitat confirmar Yolanda Díaz com a número 3 de l'executiu de coalició però ha destacat que en té "la millor de les opinions". Però quan els periodistes li han repreguntat per la designació, sí que ha sigut més clar, apuntant que s'havien de mantenir els equilibris d'Unides Podem dins el govern: "Hi ha una vicepresidència segona que representa Unides Podem al govern. En això no hi haurà problema ni malentesos, hi haurà continuïtat com no pot ser d'una altra manera".

Hores després, Díaz ha explicat a Twitter que serà un "honor" entomar el "repte" de la vicepresidència segona del govern espanyol després d'haver posat tot el seu "esforç en la protecció de l'ocupació i de les persones treballadores" l'últim any.

Pel que fa l'escenari que s'obre a Madrid, Sánchez ha desitjat sort a Iglesias però ha puntualitzat que el seu candidat continuava sent Ángel Gabilondo, el del PSOE. En aquest sentit ha agraït "l'aportació que ha fet el vicepresident segon al capdavant de la cartera de Drets Socials i Agenda 2030", però no s'ha dedicat a repassar la seva trajectòria ni els seus encerts.

Iglesias ha informat aquest dilluns al matí Sánchez de la decisió que havia pres després d'un cap de setmana en què el partit lila va sondejar diferents opcions per a la candidatura a Madrid, entre les quals la del ministre de Consum, Alberto Garzón, segons han detallat fonts de Podem a l'ARA. Així ho ha confirmat el president espanyol, assenyalant que havien parlat al matí. Però el contacte hauria sigut molt poc abans de l'anunci oficial, que ha avançat La Vanguardia i seguidament ha confirmat el partit a través d'un vídeo d'Iglesias.

Està previst que Iglesias deixi el govern espanyol al consell de ministres del 20 d'abril. Queda encara un mes, durant el qual començarà a fer precampanya –aquest dilluns al vespre ja té una entrevista a La Sexta–. Quan se li ha preguntat sobre la possibilitat que Ione Belarra, actual secretària d'estat d'Agenda 2030, sigui designada ministra de Drets Socials, Sánchez ha dit que "els pròxims dies" prendria les decisions per "facilitar el relleu als diferents ministeris".

Acusa el PP de "transfuguisme"

Sánchez també s'ha expressat per primer cop sobre el fracàs de la moció de censura a Múrcia. En aquest sentit, el president espanyol ha llançat una doble acusació al PP: li ha retret que estigui recorrent a "males arts", a la corrupció i al "transfuguisme", mentre vira a "l'extrema dreta".

stats