La nova legislatura

Sánchez descarta investir Puigdemont: "No li surten els números"

El president espanyol compara el líder de Junts amb Feijóo: "Pot considerar-se president legítim i dir que no és president perquè no vol"

MadridEl president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, descarta en primera persona que el PSC permeti la investidura de Carles Puigdemont. I ho ha fet comparant, amb sarcasme, la candidatura del líder de Junts amb l’intent fracassat del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, fa uns mesos a l’Estat. "No li surten els números. Pot fer com Feijóo i considerar-se president legítim i dir que no és president perquè no vol. Però Puigdemont ha d’assumir la realitat i és que no hi ha una majoria independentista al Parlament", ha subratllat el president espanyol aquest divendres en una entrevista a La Sexta. En aquest sentit, ha tret ferro a la possibilitat que això pugui tenir conseqüències en la governabilitat de l’Estat. "Hi ha 178 vots per tirar endavant iniciatives", ha anotat, i ha restat valor als set diputats de Junts al Congrés, tot i que són necessaris per articular majories.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat el moviment de Puigdemont, Sánchez creu que "tots els camins condueixen al guanyador de les eleccions, que és Salvador Illa". El líder del PSOE no està d’acord amb la lectura dels resultats que ha fet el líder de Junts: diu que, si Sánchez va poder ser investit sense guanyar els comicis, ell també hauria de poder-ho fer. Però Sánchez compara la situació de l’expresident de la Generalitat amb Feijóo i deixa clar que no pot ser investit perquè "no hi ha majoria independentista". De majoria n’hi ha si el PSC entra al joc, com va fer Junts a Madrid, però el president espanyol no es planteja aquesta possibilitat perquè els socialistes van ser els clars guanyadors. "S’ha acabat. Cal obrir un temps nou", ha destacat. Per la seva banda, el PP no es creu el líder socialista. De fet, considera que Sánchez farà el que digui Puigdemont i que les paraules d’avui són "mentides de campanya", segons ha afirmat el vicesecretari Esteban González Pons –informa Andrea Zamorano

Cargando
No hay anuncios

Càlcul amb les europees

Mentre no es conegui el desenllaç, Junts encara no aclareix si canviarà el seu rol a Madrid en cas que Puigdemont no aconsegueixi la presidència. La previsió és que el primer intent d’investidura no sigui fins als volts de Sant Joan, per bé que una primera data clau serà la de la constitució del Parlament i les negociacions de la mesa, que a tot estirar seria el 10 de juny. El dia abans seran les eleccions europees, de manera que el PSOE i Junts poden jugar mentrestant amb el calendari i centrar-se en aquesta cita a les urnes.

Cargando
No hay anuncios

I en aquest escenari hi ha Sánchez. El president espanyol ha insistit que descarta un avançament electoral a l’Estat i ja ha engegat el relat de campanya per rivalitzar amb el PP. Per això, fa una lectura del 12-M en aquesta línia i pregunta a Feijóo de què li ha servit a Catalunya "mimetitzar-se" amb el discurs "xenòfob" de Vox, tenint en compte que la formació d’extrema dreta ha mantingut la seva representació amb 11 diputats. "El PP ha sucumbit a la lluita ideològica amb Vox", ha sentenciat Sánchez, que aquest dissabte donarà el tret de sortida a la precampanya europea –la campanya comença la mitjanit de dijous de la setmana vinent– en un acte a Barcelona amb Illa i la cap de llista, Teresa Ribera.

Per la seva part, els socis del PP en diverses comunitats i ajuntaments, Vox, han organitzat una convenció en què participaran diversos líders internacionals de dreta radical com el president argentí Javier Milei, la política francesa Marine Le Pen i la primera ministra italiana, Giorgia Meloni (per videoconferència). Un acte que servirà al PSOE per retreure al PP la seva aliança amb el partit de Santiago Abascal, tot i que alhora els socialistes demanen als populars que facilitin la governabilitat d’Illa al Parlament. Amb tot, a la Moncloa són conscients que l'opció més factible passa pel suport d'ERC i els comuns.

Cargando
No hay anuncios

L’amnistia, el 30 de maig

Les negociacions de la investidura i la campanya europea coincidiran amb l’aprovació definitiva de la llei d’amnistia al Congrés. Aquest dimarts va rebre el veto del Senat i torna a la cambra baixa per obtenir la llum verda definitiva, presumiblement, el dijous 30 de maig. El mateix Sánchez ha verbalitzat aquesta data durant l’entrevista, tot i que la mesa encara no ha fixat el calendari. Precisament, el PP vol potenciar la seva oposició a l’amnistia durant la campanya europea –més del que ho ha fet a les catalanes–, conscient que el 23-J li va servir per superar el PSOE. En aquests comicis europeus, Feijóo ja no necessita sumar una majoria de govern, sinó tornar a guanyar a les urnes. El 26 de maig, en plena campanya i pocs dies abans que s’aprovi, hi haurà una manifestació en contra a la Puerta de Alcalá, a Madrid. 

Cargando
No hay anuncios

Un altre capítol important dels pròxims dies serà el reconeixement de l’estat de Palestina per part del consell de ministres, que no serà encara dimarts que ve. Segons ha anunciat Sánchez, serà "en els pròxims dies" perquè encara ha de "coordinar-se amb altres països" que també fan el pas.