Sánchez descarta donar instruccions a l'Advocacia de l'Estat sobre el Tribunal de Comptes

Refreda les opcions d'aturar la causa mentre Irene Montero aposta per fer tot el possible per eliminar-la

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el sopar del MWC amb Pere Aragonès, Felip VI i Ada Colau.

MadridLa causa del Tribunal de Comptes contra l'independentisme per l'acció exterior de la Generalitat del 2011 al 2017 s'ha convertit en una patata calenta al govern espanyol que la Moncloa ara mateix no té gaire clar com abordar. Semblava que el ministre de Transports i home de confiança de Pedro Sánchez, José Luis Ábalos, obria una via la setmana passada per, d'alguna manera, buscar maneres per suprimir la causa i evitar les fiances milionàries que poden recaure de forma imminent sobre exmembres del Govern com l'exconseller Andreu Mas-Colell o el mateix exvicepresident i líder d'ERC, Oriol Junqueras, quan va referir-se que es tractava d'una "pedra en el camí" i que calia "desempedrar-lo", però el president espanyol, Pedro Sánchez, ha refredat aquest dilluns en una entrevista a la SER des de Barcelona les opcions de trobar-hi una sortida a curt termini i ha evitat qüestionar aquest òrgan polititzat.

En primer lloc, Sánchez ha remarcat que es tracta d'una "instància administrativa" i no pas un òrgan judicial, però també ha subratllat que des del govern espanyol "respecten els treballs" que fan i que respectaran el que resolgui. Tanmateix, ha subratllat que després hi ha la possibilitat de recórrer la causa davant d'altres tribunals. Quan li han preguntat específicament sobre si la Moncloa descarta donar instruccions a l'Advocacia de l'Estat, representada a la causa contra una quarantena de càrrecs i excàrrecs de la Generalitat que dimarts estan citats al Tribunal de Comptes per conèixer la instrucció de la despesa exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017, ha descartat fer-ho rotundament : "Mai ho he fet".

La seva opinió contrasta amb la de la ministra d'Igualtat i número dos de Podem, Irene Montero, que en una entrevista gairebé a la mateixa hora a TVE ha assenyalat que el govern espanyol ha de fer tot el possible per eliminar les causes contra l'independentisme al Tribunal de Comptes i deixar "protagonisme absolut" a la "política, el diàleg i l'acord". Per això s'ha mostrat partidària de prescindir de "tot el que sigui eminentment polític" considerant-ho "dificultats" i "pedres en un camí" que el govern espanyol, ha dit, tirarà endavant "sí o sí". Des del PSC, però, la seva portaveu al Parlament, Alícia Romero, ha demanat "prudència" a Montero. "Si hi ha solucions, que es facin en el si del govern i pels camins establerts", ha dit en roda de premsa. Romero també ha aprofitat per denunciar el "bloqueig" del PP per renovar l'òrgan i ha subscrit al 100% les paraules de Sánchez.

El president espanyol ha volgut puntualitzar sobre el Tribunal de Comptes que la decisió sobre la instrucció que es comunicarà demà dimarts a les parts "encara es pot recórrer". Això estarà en mans tant de la mateixa Advocacia de l'Estat –a qui Sánchez ha precisat que no donarà instruccions– com de la Fiscalia, les parts afectades i l'acció popular representada per Societat Civil Catalana. Cal tenir en compte que la investigació va començar a instàncies de l'entitat unionista, però va ser la Fiscalia i després l'Advocacia de l'Estat les que van decidir tirar-la endavant.

En aquest sentit, la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, ha assegurat que la Moncloa no ha analitzat les causes del Tribunal de Comptes contra l'independentisme: "No és un tema que tinguem estudiat", ha assenyalat en una entrevista a La 2 i Ràdio 4. Tot i que aquest dilluns el govern espanyol no s'ha volgut mullar sobre el tema del Tribunal de Comptes, el líder del PP, Pablo Casado, ha criticat durament la Moncloa: ha culpat Sánchez de "bloquejar" la tasca del Tribunal de Comptes i pretendre que siguin els espanyols els que paguin la "corrupció i la malversació" dels independentistes. Al mateix temps, ha acusat al govern espanyol de pretendre canviar el sistema d'elecció dels membres del Tribunal de Compte per esquivar el bloqueig que el PP fa de la renovació. "És el mateix que hem vist amb el CGPJ i el Consell d'Estat", però que "no comptin amb nosaltres per aquest circ", ha dit.

Precisament sobre això demà dimarts Junts per Catalunya impulsarà una iniciativa al Congrés dels Diputats. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, que ha ofert la primera roda de premsa a la seu del partit després de sortir de la presó indultat, ha anunciat que portaran a la cambra espanyola que l'Advocacia de l'Estat es retiri de la causa del Tribunal de Comptes, on fins ara ha avalat les peticions als dirigents independentistes per l'acció exterior de la Generalitat -informa Núria Orriols Guiu-.

L'exlíder de l'ANC també ha volgut deixar clar que la mesura de gràcia als nous presos polítics no ha sigut pactada ni negociada entre el seu partit i la Moncloa. "No hi ha hagut cap intercanvi", ha asseverat, remarcant que les causes contra desenes d'independentistes segueixen i que no s'ha acabat el conflicte polític.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en una imatge d’arxiu.

Rectificació sobre l'indult

Sánchez ha destinat bona part de l'entrevista a tornar a fer el que la Moncloa anomena "pedagogia" sobre l'indult. Però per primera vegada ha acceptat que ha hagut de rectificar sobre la mesura de gràcia. "No nego que he canviat d'opinió", ha admès un cop se li ha preguntat sobre les seves paraules del 2019, però en aquest sentit ha defensat que abans l'eina havia de ser el "càstig", amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i que ara ho és "la concòrdia".

A un dia de reunir-se amb Pere Aragonès i després de la imatge inèdita els últims anys del sopar del Mobile World Congress amb Felip VI, el mateix Pedro Sánchez i el president de la Generalitat –"Estem en el camí de recuperar la normalitat constitucional", ha dit sobre la foto–, ha insistit que cal que la Generalitat deixi d'"invisibilitzar" la meitat dels catalans. A efectes pràctics, per a la Moncloa això es tradueix en el fet que el Govern reuneixi la taula de partits que va impulsar el PSC l'anterior legislatura –ja que no s'hi van presentar ni el PP ni Ciutadans– i estableixi un diàleg fluid amb el cap de l'oposició, Salvador Illa. Una imatge, la que va tenir lloc al Mobile que també ha celebrat Ábalos, que ha afirmat que és una "conquesta importantíssima" ajuntar el rei, Sánchez i Aragonès en una mateixa taula.

Pel que fa a la taula de diàleg, Sánchez ha verbalitzat per primer cop que no vol que hi segui Junqueras. Més enllà de repetir que és una taula entre governs, ha subratllat que com a representació "institucional" i no pot haver-hi una persona inhabilitada –l'indult manté la inhabilitació dels líders independentistes–. També ha tornat a tancar la porta a un referèndum pactat, així com l'amnistia, i ha defensat que es voti un "acord" perquè creu que un referèndum seria traslladar als ciutadans una responsabilitat política que no s'ha sabut resoldre.

Des de Junts, el secretari general del partit, Jordi Sànchez, ha assegurat que la taula de diàleg no pot ser una extensió d'una "comissió de traspassos" Estat-Generalitat, sinó que s'hi ha d'abordar el conflicte polític en els eixos de l'amnistia i l'autodeterminació. Així, ha instat el president Aragonès, que demà s'ha de veure amb el cap de l'executiu espanyol a la Moncloa, que centri la seva trobada en aquesta qüestió, més enllà dels fons europeus. A parer seu, el contingut de la interlocució entre els dos governs ha de ser definida pels dos socis de coalició i no només pel líder d'Esquerra.

La conferència de presidents, a finals de juliol a Salamanca

Més enllà de la reunió amb Aragonès i el ple de dimecres al Congrés pels indults, una altra de les cites clau d'aquest juliol per a Sánchez serà la reunió presencial de la conferència de presidents, que finalment se celebrarà a Salamanca l'última setmana de juliol. Resta la incògnita de si hi participarà Aragonès i quina serà l'actitud de presidents del PP com Isabel Díaz Ayuso. Sobre el paper de Pablo Casado, el president espanyol ha lamentat que faci "l'oposició més furibunda d'Europa" i ha donat per fet que al setembre el PP, Vox i Ciutadans donaran suport a una nova moció de censura.

L'última cita serà una remodelació del govern que de moment s'especula entre els membres del consell de ministres però a la qual Sánchez ha tret ferro, assegurant que ara mateix "no és una prioritat" perquè l'objectiu principal és la vacunació i la sortida de la crisi.

stats