Governabilitat a l'Estat

Sánchez desactiva la revolta del PP pel finançament

Page abandera l'oposició més dura contra l'acord amb Catalunya: "És inadmissible"

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el valencià, Carlos Mazón, reunits a la Moncloa
Act. fa 0 min
3 min

MadridEl PP havia escenificat una gran oposició dels seus barons a l'acord sobre el finançament singular del PSC i Esquerra, però les reunions de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics estan diluint aquest xoc, fins al punt que alguns surten satisfets de les trobades. El president espanyol ha aconseguit que els líders territorials del PP abandonin la Moncloa amb un to suau, sense dards a l'executiu de l'Estat i agraïts per poder abordar una possible reforma del model de finançament en el Consell de Política Fiscal i Financera, que hauria de tenir lloc abans del desembre. Això sí, no hi ha negociacions bilaterals sobre aquesta matèria, tal com havia proposat Sánchez arran del pacte per a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El president trasllada que és una bona oportunitat per a tots i jo penso que és la pitjor", ha afirmat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, amb relació al plantejament del govern espanyol a la resta de comunitats d'acollir-se també a la proposta de finançament singular que van acordar el PSC i ERC per investir Salvador Illa. "Surto igual de preocupat respecte al cupo català", s'hi ha afegit el president de Múrcia, Fernando López Miras, que considera "impossible" que aquest pacte no trenqui el principi d'igualtat i de solidaritat. Aquesta és l'única discrepància que ha sorgit en la conversa que han mantingut Sánchez i el valencià Carlos Mazón, que també ha reclamat un fons transitori d'anivellament per compensar l'infrafinançament mentre no es reformi el model. Sánchez s'ha limitat a prendre'n nota, ha dit.

El govern espanyol ja ha deixat clar que no habilitarà recursos per a les comunitats de manera incondicionada i ho ha reiterat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, en les rodes de premsa posteriors a les trobades amb López Miras i Mazón. El que no és "coherent", afirma, és que es demanin diners i alhora es renunciï a recaptar abaixant impostos a les comunitats. Del País Valencià ha posat l'exemple de la bonificació al 99% de l'impost de successions que ha aprovat el govern del PP, malgrat que Mazón havia negat en la seva compareixença que estigui reduint tributs a les classes altes. En tot cas, el president valencià ha reivindicat l'autogovern per aplicar la política fiscal que consideri.

De tota manera, el líder socialista tampoc té l'ànim de polemitzar en aquest tipus de trobades en què els presidents autonòmics miren més pel seu territori que pel seu partit. Tampoc ells han anat al xoc, a diferència del que pugui passar quan arribi el torn de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En aquest context, Sánchez no ha posat sobre la taula ofertes concretes, com per exemple la condonació del deute. Mazón ha reconegut que és una prioritat solucionar-ho, però ho vincula a un sistema de finançament que cal modificar i que cal tractar conjuntament amb la resta d'autonomies.

La discrepància interna al PSOE

Qui ha fet d'aquesta ronda de reunions un espai propici per rebutjar durament el finançament singular ha sigut, en canvi, el socialista Emiliano García Page. "És un concert com la copa d'un pi", s'ha queixat el president de Castella-la Manxa, un os dins del PSOE per a Sánchez amb aquesta qüestió. Page ha advertit que el document firmat entre el PSC i ERC "no pot servir de base" per al debat sobre la reforma del model de finançament quan s'abordi al Consell de Política Fiscal i Financera. De fet, fins i tot Page ha negat que aquest òrgan pugui ser el "definitiu" per pactar un nou sistema, atès que el govern espanyol té un 50% de la seva composició i només amb el suport d'una altra comunitat autònoma a la seva tesi —"poden imaginar-se quina", ha dit— ja tindria majoria. "Cal una àmplia majoria", ha subratllat.

Mazón esclata contra el català i el "País Valencià"

En la seva compareixença, a Carlos Mazón se li ha despertat la vena més anticatalanista quan un periodista l'ha interpel·lat en català i ha utilitzat el terme "País Valencià" en lloc de "Comunitat Valenciana" per referir-se al territori que presideix Mazón. Indignat, el dirigent conservador ha demanat que no es torni a utilitzar aquest terme. "L'article 1 de l'estatut de la Comunitat Valenciana diu que el nom és exactament aquest: Comunitat Valenciana. Li demanaria, si us plau, que ho respecti. Perquè si no exigeix respecte pel seu estatut el seu president, ja em dirà qui ho farà. No tinc res més a dir", ha contestat, de manera que s'ha negat a respondre la pregunta.

stats