Governabilitat a l'Estat

Sánchez desactiva la revolta del PP pel finançament

Page abandera l'oposició més dura contra l'acord amb Catalunya: "És inadmissible"

MadridEl PP havia escenificat una gran oposició dels seus barons a l'acord sobre el finançament singular del PSC i Esquerra, però les reunions de Pedro Sánchez amb els presidents autonòmics estan diluint aquest xoc, fins al punt que alguns surten satisfets de les trobades. El president espanyol ha aconseguit que els líders territorials del PP abandonin la Moncloa amb un to suau, sense dards a l'executiu de l'Estat i agraïts per poder abordar una possible reforma del model de finançament en el Consell de Política Fiscal i Financera, que s'hauria de celebrar abans del desembre. Això sí, no hi ha negociacions bilaterals sobre aquesta matèria, tal com havia proposat Sánchez arran del pacte amb Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter En què queda l'1-O després del Procés?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El president trasllada que és una bona oportunitat per a tothom i jo penso que és la pitjor", ha afirmat el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, amb relació al plantejament del govern espanyol a la resta de comunitats d'acollir-se també a la proposta de finançament singular que van acordar el PSC i ERC per investir Salvador Illa. "Surto igual de preocupat respecte al cupo català", ha afegit el president de Múrcia, Fernando López Miras, que considera "impossible" que aquest pacte no trenqui el principi d'igualtat i de solidaritat. Aquesta és l'única discrepància que ha sorgit en la conversa que han mantingut Sánchez i el valencià Carlos Mazón, que també ha reclamat un fons transitori d'anivellament per compensar l'infrafinançament mentre no es reformi el model. Sánchez s'ha limitat a prendre'n nota, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol ja ha deixat clar que no habilitarà recursos per a les comunitats de manera incondicionada i així ho ha reiterat el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, en les rodes de premsa posteriors a les trobades amb López Miras i Mazón. El que no és "coherent", afirma, és que es demanin diners i alhora es renunciï a recaptar abaixant impostos a les comunitats. Del País Valencià ha posat l'exemple de la bonificació al 99% de l'impost de successions que ha aprovat el govern del PP, malgrat que Mazón, en la seva compareixença, havia negat que estigui reduint tributs a les classes altes. En tot cas, el president valencià ha reivindicat l'autogovern per aplicar la política fiscal que consideri.

De tota manera, el líder socialista tampoc té l'ànim de polemitzar en aquesta mena de trobades en què els presidents autonòmics miren més pel seu territori que pel seu partit. Tampoc ells han buscat el xoc, a diferència del que pugui passar quan arribi el torn de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En aquest context, Sánchez no ha posat ofertes concretes sobre la taula, com per exemple la condonació del deute. Mazón ha reconegut que és una prioritat solucionar-ho, però ho vincula a un sistema de finançament que cal modificar i que cal tractar conjuntament amb la resta d'autonomies.

Cargando
No hay anuncios

Discrepàncies internes al PSOE

Qui ha convertit aquesta ronda de reunions en un espai propici per rebutjar durament el finançament singular ha sigut, en canvi, el socialista Emiliano García-Page. "És un concert com una catedral –s'ha queixat el president de Castella-la Manxa– és inadmissible". Page creu que si el document firmat entre el PSC i ERC hagués sorgit de la Comunitat de Madrid "tota l'esquerra estaria dient que trenca la unitat d'Espanya", i ha advertit que "no pot servir de base" per al debat sobre la reforma del model de finançament quan s'abordi al Consell de Política Fiscal i Financera. De fet, fins i tot Page ha negat que aquest òrgan pugui ser el "definitiu" per pactar un nou sistema, atès que el govern espanyol hi té un 50% de la representació i només amb el suport d'una altra comunitat autònoma a la seva tesi —"poden imaginar-se quina", ha dit— ja tindria majoria. "Cal una majoria àmplia", ha subratllat.

Cargando
No hay anuncios
Mazón esclata contra el català i contra l'ús de "País Valencià"

En la seva compareixença, a Carlos Mazón se li ha despertat la vena més anticatalanista quan un periodista l'ha interpel·lat en català i ha utilitzat el terme "País Valencià" en lloc de "Comunitat Valenciana" per referir-se al territori que presideix Mazón. Indignat, el dirigent conservador ha demanat que no es torni a utilitzar aquest terme. "L'article 1 de l'estatut de la Comunitat Valenciana diu que el nom és exactament aquest: Comunitat Valenciana. Li demanaria, sisplau, que ho respecti. Perquè si el president no exigeix respecte per l'estatut, ja em dirà qui ho farà. No tinc res més a dir", ha contestat, de manera que s'ha negat a respondre la pregunta.