Immigració

Sánchez demana a la UE que acceleri el reforç de fronteres i el repartiment de migrants

El president espanyol es mou després que el PP suspengués les negociacions sobre les Canàries

MadridEnvoltats de crispació i retrets creuats, el govern espanyol i el PP han fet un acostament en matèria migratòria. Dilluns els conservadors suspenien les negociacions sobre el repartiment de menors que es troben a les Canàries perquè Pedro Sánchez no demanava ajuda a la Unió Europea i aquest dimecres el cap de l'executiu de l'Estat s'ha dirigit a Brussel·les: en la seva compareixença al Congrés, ha sol·licitat a la UE que avanci la posada en marxa del pacte de migració i asil aprovat l'any passat perquè entri en vigor l'estiu del 2025, en lloc del del 2026, i s'agilitzi el control de fronteres i el repartiment (voluntari) de migrants als països europeus.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Caldrà veure si el moviment de Sánchez té alguna traducció en clau espanyola. El president espanyol ha exigit de nou al PP que accedeixi a la reforma de la llei d'estrangeria perquè els menors que col·lapsen els serveis de les Canàries i impedeixen una atenció adequada, tal com denuncia el seu president, Fernando Clavijo, puguin anar a parar a altres comunitats. El govern espanyol ha anat obrint la porta els últims dies a ajudar els territoris amb més recursos. Aquest dijous, precisament, Sánchez es reuneix amb Clavijo a la Moncloa, en el marc de la ronda de reunions setmanals amb presidents autonòmics.

Cargando
No hay anuncios

"Demanem que assumeixin la seva responsabilitat", ha traslladat Sánchez al PP, i ha deixat anar un eslògan per assenyalar la dreta: "Som fills de la migració, no siguem pares de la xenofòbia". El líder del PSOE ha acompanyat la petició de la UE d'altres anuncis en clau interna i ha promès que el mes vinent portarà al consell de ministres una reforma del reglament d'estrangeria per agilitzar els processos dels migrants que ja resideixen a Espanya, "eliminant tràmits burocràtics innecessaris, ordenant figures d'arrelament i creant noves figures sobre ocupació i les xarxes familiars". A més, ha explicat que posarà en marxa un pla estatal d'"integració i convivència intercultural" per promoure la "inclusió" dels migrants que arriben i resideixen a l'Estat. En aquest sentit, ha subratllat que "tothom ha de respectar" valors constitucionals com la llibertat d'expressió, la laïcitat de l'Estat o l'autonomia de les dones.

En defensa de la immigració

Sánchez ha volgut traslladar una imatge que la dreta és contrària al fenomen migratori i ha combatut el discurs segons el qual els nouvinguts sobresaturen els centres sanitaris i prenen les feines als espanyols. El president espanyol ha explicat que la seva taxa d'activitat és quatre punts superior, que aporten el 10% dels ingressos a la Seguretat Social i que utilitzen els serveis públics i prestacions socials un 40% menys que els nascuts a l'Estat. També ha subratllat que sectors com l'agricultura, la construcció i l'hostaleria "s'enfonsarien" perquè entre el 25% i el 50% dels seus treballadors són estrangers. A més, ha remarcat que només el 6% dels immigrants arriben de manera irregular i el 94% arriben de manera "totalment legal i ordenada".

Cargando
No hay anuncios

En la rèplica, Feijóo ha acusat Sánchez de no tenir política migratòria i ha lamentat que la bancada del govern espanyol es rigui de l'acord del PP en matèria migratòria amb el govern de les Canàries i avalat per les comunitats que presideix. "Ha deixat sol el govern canari des del principi de la crisi, durant la crisi i avui", ha denunciat el líder del PP. El gruix de la seva intervenció, però, no ha girat al voltant del tema que el seu mateix partit havia proposat, sinó sobre la reforma legal que afavorirà presos d'ETA per complir les condemnes a Espanya. De fet, els conservadors han interromput Sánchez quan la seva senadora Marimar Blanco, germana de l'exregidor d'Ermua assassinat per ETA Miguel Ángel Blanco, ha entrat a l'hemicicle i ha propiciat una ovació de la bancada de la dreta. La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha hagut de demanar-li que se cenyís a la qüestió migratòria.

Cargando
No hay anuncios

Picabaralla amb Junts

La qüestió migratòria tampoc era la prioritat de Junts al debat d'aquest dimecres i la seva portaveu, Míriam Nogueras, ha volgut parlar del model de finançament. "Hem d'estar al règim comú i continuar pagant o hem d'estar fora?", ha preguntat Nogueras a Pedro Sánchez sobre l'abast del finançament singular. El president espanyol no ho ha concretat i ha demanat a la portaveu juntaire "no subratllar tant les diferències" i veure "on convergir".

Cargando
No hay anuncios

Sánchez ha reivindicat que des que governa han augmentat les transferències a les comunitats autònomes en resposta a la denúncia de Nogueras per "l'espoli fiscal" a Catalunya. "Vostès no han complert mai amb Catalunya", ha lamentat la parlamentària de Junts, que ha advertit a Sánchez que "ha de ser honest": "No pot dir que Catalunya rebrà el que es mereix i alhora dir que la resta de comunitats continuaran cobrant. Les dues coses no poden ser".