CAP AL 26-J
Política20/06/2016

Sánchez demana no caure en el desànim i vèncer les enquestes

“No tot s’hi val”, diu sobre un vídeo que l’acusa de racista

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

SaragossaA només una setmana del 26-J totes les enquestes coincideixen en un punt: Units Podem superarà el PSOE en vots i escons. Un escenari que suposaria un cataclisme per a les files socialistes i per al futur de Pedro Sánchez. Per no caure en el desànim i combatre el possible sorpasso, el PSOE redoblarà fins divendres els esforços per lluitar contra la desmobilització del votant socialista. Hi haurà el doble de mítings i avui es començarà una intensa campanya de trucades per evitar l’abstenció de fins a un milió de votants que creuen que es poden quedar a casa. “Aquests últims dies no mireu cap al costat, mireu cap endavant, sentiu els colors!”, va reclamar ahir des de Saragossa un Sánchez que creu que “el futur encara no està escrit”, perquè “s’escriu en vots”.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per presumir d’experiència davant d’Units Podem, el líder socialista va aplegar a la capital de l’Aragó bona part de qui ha escollit per integrar el govern que faria en cas de ser president. “Entenc que hi ha molta gent que es pregunta si val la pena o no anar a votar. Però avui hi ha més raons que mai”, va dir, i va assegurar que l’“equipàs” que l’acompanyava -integrat per l’exministre d’Economia Jordi Sevilla, el d’Educació Ángel Gabilondo, o el president del Congrés, Patxi López, entre d’altres- era l’únic que podia recuperar l’estat del benestar.

Cargando
No hay anuncios

Per combatre la tendència de les enquestes, la direcció socialista s’aferra a la lletra petita del baròmetre preelectoral del CIS: el PSOE és el partit preferit dels electors. És la formació que genera més simpatia entre els enquestats (18%) i la que més voldrien que guanyés (19,8%), dues dècimes per sobre del PP. En canvi, és també la formació que té una crisi de fidelitat més gran. Segons el CIS, retindrà només un 64,4% dels votants del 20-D: un 5,8% emigrarà cap a Units Podem i un 3,5% cap a Ciutadans. Mentre que el 74,1% dels que van apostar per Pablo Iglesias fa sis mesos continuaran votant-lo, i només un 4,4% passaran al PSOE. Un saldo negatiu per a Sánchez.

Guerra bruta a les xarxes socials

Cargando
No hay anuncios

Un baró admetia ahir a l’ARA que estan “perplexos” perquè no treuen rèdits del pacte de govern amb C’s. Un altre dirigent territorial ho circumscrivia a un problema greu de “lideratge” i creia que atacant els rivals s’aconseguia l’efecte invers. Però la campanya arribava poques hores després al zenit dels retrets. Podem i el PP van difondre a través de les xarxes socials un vídeo en què acusen Sánchez de racista. És una escena de dimarts passat. El líder socialista camina pel carrer, veu una família de raça negra i s’hi acosta per saludar-los. Segons després, el candidat fa un gest -que sol repetir de manera habitual- en què sembla que s’espolsa les mans.

Els vídeo es va propagar com la pólvora després que el difongués el canal de Telegram de la Guerrilla, que segueixen més de 4.000 militants de Podem i que serveix per aconseguir ser trending topic en qüestió de minuts. Poc després el van tuitejar les noves generacions del PP de Madrid i la presidenta de la comunitat, Cristina Cifuentes. “No tot s’hi val en política”, va respondre “indignat” el líder socialista a través d’un missatge a Facebook. Creu que PP i Units Podem es fan la “pinça” i només busquen “degradar” la seva imatge.

Cargando
No hay anuncios

Davant “calúmnies” com aquesta, el PSOE apel·larà a la “reserva emocional”. És el que ahir va fer també Patxi López al míting de Saragossa. “No permetrem que ens robin la nostra història -va etzibar-. Si diumenge sortim al carrer amb força no hi haurà enquesta, ni disfressa, ni pinça que ens pugui aturar”. La més contundent amb els sondejos va ser l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, l’últim fitxatge del govern a l’ombra. “Guanyarem les enquestes i tenim una setmana per fer-ho!”, va dir.

L’Aragó, l’Ohio espanyol

Cargando
No hay anuncios

Des de les presidencials del 1964, el candidat que venç a l’estat d’Ohio acaba sent el president dels EUA. Un fenomen similar passa a l’Estat. Des de les primeres eleccions democràtiques del 1977, qui guanya a l’Aragó acaba arribant a la Moncloa. Per a aquest 26-J, poques pistes: a la majoria d’enquestes apunten que hi haurà un triple empat en escons en les tres demarcacions de la comunitat. El PSOE respira tranquil amb aquests resultats i creu que és una prova que el sorpasso d’Units Podem encara es pot evitar.