Política 03/12/2018

El PSOE rebutja donar la presidència a Cs i obre la porta a la dimissió de Díaz

Sánchez diu que continuarà defensant la democràcia i la Constitució "contra la por" de Vox

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dissabte al G-20 a l'Argentina. EFE

MadridFerraz evita fer costat a Susana Díaz després dels mals resultats a Andalusia i li envia un missatge important: tutelarà des de Madrid tots els possibles pactes, així com la "necessària regeneració del projecte" dels socialistes andalusos, i li recorda que el seu paper està "subordinat" a l'èxit del seu projecte polític. El secretari d'organització del PSOE i també ministre de Foment, José Luis Ábalos, li ha indicat aquest dimarts la porta de sortida si no aconsegueix mantenir el poder a Andalusia o bé d'altres partits li demanen un pas al costat. "El nostre paper està subordinat a l'èxit del nostre projecte polític", ha dit en roda de premsa després de la reunió del comitè electoral en paral·lel a l'executiva dels socialistes andalusos a Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha rebutjat del tot donar la presidència a Ciutadans a Andalusia, tal com ha reclamat Juan Marín, utilitzant els mateixos arguments del PP. No li sembla "sensat" que si el partit taronja va renunciar a presentar-se a la investidura a Catalunya ara vulgui presidir Andalusia sent la tercera força.

Ferraz no es resigna a donar el poder a la dreta i assegura que batallarà per continuar a la Junta. Per això Ábalos ha demanat el suport de Ciutadans i fins i tot l'abstenció del PP per evitar aliances amb l'extrema dreta. Demana als populars que facin un "sacrifici" igual que el PSOE el va fer per donar la presidència a Mariano Rajoy just abans de la dimissió de Pedro Sánchez i la renúncia a l'escó arran del cop a Ferraz de Susana Díaz.

Des de Sevilla, la presidenta andalusa ha assegurat que no tenia intenció de dimitir perquè continuava sent la primera força a Andalusia, i ha situat el seu objectiu a impedir que el pròxim govern depengui de Vox. Per això ha anunciat que obriria una ronda de contactes amb tots els "partits constitucionalistes". Díaz ha reunit la seva executiva per abordar els resultats, mentre que està previst que Pedro Sánchez ho faci demà al màxim nivell amb la intenció de controlar els pròxims passos dels socialistes andalusos.

Segons fonts de Ferraz, l'arrel del problema ha sigut la convocatòria anticipada d'eleccions –estaven previstes per al març–. Consideren que si s'haguessin fet coincidir amb unes generals, que sempre tenen més participació que no pas unes autonòmiques, Vox no hauria obtingut tants escons. I argumenten, a més, que amb els mateixos resultats, aplicant-hi la llei d'Hondt, la ultradreta no hauria entrat a l'Estat. Ara creuen que en el fons els beneficia perquè fragmenta la dreta i polaritza amb el PSOE: o ells o l'extrema dreta. Una estratègia que ja va fer servir Susana Díaz al final de la campanya i que no li ha aportat bons resultats.

Sánchez, a Polònia

Mentrestant, el president espanyol, Pedro Sánchez, continua allunyat de tots els focus gràcies a la seva intensa agenda internacional. Si dissabte tancava la reunió del G-20 a l'Argentina, avui és a Polònia en la cimera del canvi climàtic. En un tuit, el líder socialista ha reaccionat per primera vegada als resultats amb el compromís de continuar governant per "impulsar un projecte regenerador i europeista per a Espanya". "Els resultats a Andalusia reforcen el nostre compromís de defensar la Constitució i la democràcia contra la por", ha assenyalat en una referència implícita als 12 escons que ha obtingut el partit d'extrema dreta Vox, que irromp per primer cop a l'Estat i amenaça de fer el salt al Congrés quan Sánchez decideixi convocar les eleccions generals. El president espanyol dona a entendre així que no té intenció de convocar eleccions anticipades a l'Estat, tal com li reclama l'oposició.

Al seu torn, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha demanat al PP i a Cs que no pactin la formació del govern a Andalusia amb Vox. “Espero que els partits democràtics siguem capaços de no entrar en aquest joc i de barrar-li el pas”, ha reclamat. Per a la socialista, l’arribada d’un partit d’ultradreta a l’arc parlamentari andalús “és un signe d’alerta i de preocupació de tots els demòcrates”. Montero ha admès que els resultats per al PSOE d’Andalusia “no són els esperats” però ha subratllat que ha sigut la força més votada, informa Laia Forès.

Díaz va anunciar ahir que intentaria lluitar per continuar governant la Junta i estenia la mà així a Ciutadans i a Endavant Andalusia davant la ultradreta. Però el partit d'Albert Rivera ja ha avançat que no té por de pactar amb Vox, igual que el PP, per portar un "canvi històric" a San Telmo. Es posarà fi així a 36 anys de poder continu del socialisme andalús. La marxa de Díaz suposarà la fi també de milers de càrrecs vinculats a la Junta.

El PSC reclama liderar la formació de govern

El PSC ha admès que el resultat del PSOE a les eleccions "és inferior a l'esperat", però ha volgut remarcar que el socialista continua sent el partit més votat a Andalusia. "Ens correspon liderar les converses per formar un govern", ha dit el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, segons informa Marc Toro. El dirigent no s'ha estat d'expressar la seva "preocupació" per la "mala notícia de l'entrada de l'extrema dreta" de Vox al Parlament andalús. "Estarem atents en la manera com s'hi relacionen els partits de dreta del PP i Cs", ha dit.

stats