Sánchez confirma que el PSOE i Junts es reuniran a Suïssa amb verificador internacional
El president espanyol defensa per primera vegada que la mediació "entre partits tan allunyats pot ajudar"
BarcelonaHores abans que aquest divendres arrenqués la vaga general convocada per Vox contra l'amnistia, i amb tot l'espectre de la dreta política, mediàtica i judicial mobilitzada contra els pactes amb l'independentisme, Pedro Sánchez ha defensat l'entesa amb Carles Puigdemont i, més concretament, la figura del verificador internacional inclosa en l'acord d'investidura amb Junts. El president espanyol, de fet, ha avançat que els pròxims dies hi haurà una primera trobada amb Junts, amb presència d'aquest verificador, a Suïssa, segons informa l'agència Efe.
En una conversa informal amb els periodistes que l'acompanyaven en el viatge al Pròxim Orient, la primera visita a l'exterior després de revalidar el càrrec, el líder socialista ha reivindicat que "la verificació, entre partits polítics que partim de posicions tan allunyades, pot ajudar". Així ho recullen els diferents mitjans presents en la trobada, on per primer cop Sánchez ha donat suport públicament a una figura especialment controvertida en el marc dels pactes amb l'independentisme.
En el pacte dels socialistes amb JxCat es defineix com un "mecanisme de verificació i seguiment" de caràcter "internacional" que s'inclourà en el nou espai de negociació acordat entre els dos partits. Una nova taula de diàleg que, segons el mateix document, hauria de reunir-se ja per primer cop aquest mes perquè les dues parts posessin sobre la taula les respectives posicions de partida: un referèndum en el cas de Junts i el desplegament de l'Estatut en el cas del PSOE.
És aquesta distància i la "gran desconfiança" mútua, precisament, a què ara s'ha agafat Sánchez per reivindicar la mediació. I, segons explica l'agència Efe, el president espanyol ha confirmat una primer trobada els pròxims dies a Suïssa, amb la presència d'aquest verificador internacional i, com a mínim, de Santos Cerdán per part de Ferraz. Ha deixat clar, això sí, que ell no hi assistirà, com tampoc -tot i que s'havia especulat- l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. Fonts de Junts consultades per l'ARA rebutgen de moment confirmar la trobada, així com el fet que tingui lloc a Suïssa, i deixen clar que no donaran cap detall de la reunió fins que no se celebri.
A l'espera d'aquests detalls, el líder del PSOE ha fet èmfasi en el fet que, en aquesta negociació, el seu govern i el seu partit compliran la Constitució, i fins i tot s'ha mostrat convençut que l'amnistia no el desgastarà, com tampoc considera que el van desgastar els indults. Tampoc s'ha mostrat preocupat pels moviments judicials contra l'amnistia ni pel paper que hi pugui jugar Europa. "Una de les nostres obligacions és assentar una normalitat a Catalunya i al final ens en beneficiarem tots", ha dit als periodistes, als quals ha contraposat el diàleg dels socialistes amb la manca de projecte del PP.
Sumar es querella contra els vocals conservadors del CGPJ
El contraatac del govern de coalició davant l'ofensiva de la dreta no ve només del PSOE. El seu soci minoritari a la Moncloa, Sumar, presentarà avui una querella davant el Tribunal Suprem contra el president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, i els vocals conservadors de l'òrgan per la declaració que van aprovar contra l'amnistia. Els atribueix un presumpte delicte de prevaricació.
En el seu escrit, el partit que lidera Yolanda Díaz afirma que la resolució contra la norma per a l'oblit judicial del Procés a és una "intromissió inacceptable" en el poder legislatiu, a més d'"il·legal", i considera que buscava enviar un "missatge apocalíptic" que podia generar una major "crispació social". La querella es dirigeix contra els vuit promotors de la iniciativa, però també contra el vocal Wenceslao Olea, que hi va votar a favor, i contra Guilarte, que va votar en blanc i el consideren cooperador necessari.
Tot plegat, el dia en què el ministre de Presidència i, des d'aquesta setmana, també de Justícia, el socialista Félix Bolaños, es reuneix precisament amb el president del CGPJ en el marc d'una primera ronda de contactes amb el sector judicial. S'espera que en la trobada es tractin les crítiques de l'òrgan al govern però també el fet que, després de gairebé cinc anys en funcions, encara no hi hagi acord per a la seva renovació.
En una atenció als mitjans abans de la trobada, Bolaños s'ha desmarcat del moviment de Sumar. "És una decisió d'una formació política que no és el PSOE". Bolaños ha dit que el que pretén el soci majoritari de la coalició és "resoldre les qüestions amb diàleg" i "teixir ponts d'entesa amb el CGPJ amb l'objectiu que la justícia recuperi el que mai hauria d'haver perdut: La normalitat institucional".
Guilarte, president de l'òrgan afectat per la querella, també s'ha pronunciat denunciant que és una "maniobra política que no té molt de sentit" quan el que cal és "buscar fórmules de pacificació". "No comencem bé", ha lamentat. El PP, per la seva banda, ha assegurat que "Sumar, és a dir, el govern" vol "una justícia al seu servei". "Els denuncien per defensar la democràcia", ha denunciat la número dos del partit, Cuca Gamarra, a X.